Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zážitek filmový, nikoliv umělecký

Málokterý film vyvolal letos v divácích taková očekávání dávno před svým uvedením, jako se to podařilo GRAVITACI uznávaného mexického režiséra Alfonse Cuaróna (*1961).

plakát ke Cuarónovu snímku Gravitace (2013)

Od zveřejnění prvních ukázek rostla ve filmových fanoušcích zvědavost, jak bude na velkém plátně a zejména ve formátu 3D vypadat snímek, který zjevně sází více na atmosféru nežli děj či dialogy – což byl mimochodem od režiséra snímků Velké naděje, Harry Potter a vězeň z Azkabanu či Potomci lidí dosti odvážný krok. Krátce po premiéře již pera kritiků i ústa fanoušků vynášejí Cuarónův snímek až do nebes – nebo spíše až do vesmíru, kde se jeho děj také odehrává. A já rovnou přiznávám, že v tomto případě pluji s ostatními diváky na vlně nadšení ze vzrušujících kosmických scén a dechberoucích záběrů naší rodné zeměkoule. Ale jak se říká, každá mince má dvě strany a dokonce ani Gravitace není v tomto ohledu žádnou výjimkou – v dotyčném snímku očividně triumfuje forma nad obsahem.

Pochopitelně nikdo nečekal, že by se mezi kosmonauty zápasícími o holý život odehrávalo shakespearovské drama, ale přece jen se člověk po zhlédnutí tohoto vizuálně podmanivého filmu neubrání drobnému zklamání, pramenícímu z dosti plytké a místy trochu nepravděpodobné zápletky. Mluvit o příběhu by totiž v případě Gravitace bylo značnou nadsázkou a přes jednoduchý děj a skromné množství dialogů se scenáristé – samotný Alfonso Cuarón a jeho syn Jonás – nedokázali vyvarovat slabých momentů, zavánějících jednak autorskou zvůlí (v podobě dlouhé řady nehod, jež provázejí hlavní hrdinku) a jednak přehnaným patosem. Na druhou stranu, dějová rovina zde přiznaně hraje druhé housle a vedle již zmíněné ohromující vizuální stránky je třeba ke kvalitám snímku přičíst dobré herecké výkony George Clooneyho a především Sandry Bullockové, kteří i na malém prostoru dokázali vdechnout život postavám Matta Kowalského a Ryan Stoneové.

Po drobné výtce směrem k obsahu je ovšem na místě zaslouženě vyzdvihnout formální stránku Cuarónova snímku. Jedná se o film upomínající na prapůvodní poslání kinematografie – nabídnout divákům dosud nespatřenou atrakci a probudit v nich radostný úžas z ohromujícího zážitku. Gravitace hodna svého jména vtahuje diváky všemi dostupnými prostředky do svého fikčního světa a využívá k tomu vedle extrémně dlouhých záběrů především širokých možností 3D projekce. Tato čím dál populárnější technologie dosahuje v Cuarónově snímku svého dosavadního vrcholu co se efektivity a přirozenosti jejího použití týče – počínaje odpovídající volbou prostředí (vesmír, voda) a sázkou na stálost trojdimenzionálního vjemu namísto občasných laciných efektů konče. (Mimochodem, na mnou navštívené projekci byl snímek omylem puštěn nejprve ve 2D a teprve po několika minutách znovu ve 3D – rozdíl je to zcela markantní a bez této "přidané hodnoty" by Gravitace jistě takové ovace nesklízela.) Přestože je tedy Cuarónův snímek co do kvality jednotlivých složek trochu nevyvážený, coby čirá filmová atrakce rozhodně stojí za brzké zhlédnutí – zatímco v kině a ve 3D totiž slibuje nevšední zážitek, doma u Vašich obrazovek se stěží vyrovná zajímavému dokumentu o vesmíru.

Autor: Petr Nagy | pondělí 7.10.2013 16:43 | karma článku: 6,72 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:53

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  18:45

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)