Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Po stopách těch, kteří žili a spali před zrcadlem

Název knihy německé romanistky Karin Beckerové LITERÁRNÍ DANDYSMUS 19. STOLETÍ VE FRANCII shledá její čtenář nepochybně trochu zavádějícím. Narazíme zde totiž i na několik Angličanů, a co je hlavní – literární dandysmus představuje pouze jednu ze dvou stěžejních větví dandysmu, které autorka ve svém díle sleduje.

portrét "Beau Brummella" od Richarda Dightona (1805)

Nutno podotknout, že dandysmus není tématem právě snadno uchopitelným, což dokládá i úvodní motto "Obtížně se to vysvětluje a zrovna tak obtížně se to definuje", jehož autorem je Jules Barbey ďAurevilly. Ostatně jeho kniha O dandysmu a Georgi Brummellovi, zásadní pojednání o dandysmu z roku 1845, patří vedle Baudelairovy stati Malíř moderního života (1863) k autorčiným oblíbeným pramenům.

Podle Beckerové je třeba rozlišovat dandysmus společenský či mondénní, z něhož celý fenomén dandysmu vyrůstá a který po celou jeho historii tvoří jeden z jeho hlavních proudů, a v mnoha ohledech rozdílný až protichůdný dandysmus literární. Autorka přitom ovšem nepopírá, že v praxi se toto dělení ukazuje být spíše formálním, což koneckonců dokládá i její vlastní přehled nejdůležitějších představitelů francouzského či anglického dandysmu, v němž se objevují osobnosti reprezentující do jisté míry obě zmíněné oblasti (např. Byron). Vývoj pojednávaného fenoménu a zvláště pak postavy vybraných dandyů jsou nám představovány víceméně chronologicky a způsobem poměrně stereotypním – co podkapitola, to krátký životopis (a případně charakteristika literárního díla) jednoho dandyho.

Objevují se zde jak jména tradiční (Jules Barbey ďAurevilly, Charles Baudelaire, Joris-Karl Huysmans, Oscar Wilde), tak jména spojovaná s dandysmem spíše ojediněle (mj. Stendhal, Honoré de Balzac, Marcel Proust) či obecně málo známá (Alfred ďOrsay, Robert de Montesquiou, Villiers de ľIsle-Adam). V jejich životech a dílech pak autorka hledá konkrétní stopy dandysmu, ať už společenského, nebo literárního, přičemž se obvykle ukazuje, že ani jeden z těchto typů nenašel od brummellovských dob (Angličan George Brummell (1778–1840), zvaný též "Beau Brummell", bývá nejčastěji označován za oficiálního zakladatele mondénního dandysmu) – v reálném světě zcela ideálního představitele.

Přestože není sporu o tom, že autorkou mapované 19. století bylo skutečně nejen kolébkou, ale i vrcholnou érou dandysmu, jako diskutabilní se jeví její tvrzení, že existence tohoto fenoménu se završuje s první světovou válkou. O tom, že názory na údajný zánik dandysmu se různí, se může ostatně přesvědčit i tuzemský čtenář – jak autorka knihy Dandysmus. Povinnost pochybnosti (česky 2003) Françoise Coblenceová (kterou sama Beckerová hojně cituje), tak autor publikace Dandysmus, poslední záblesk heroismu (česky 2012) Daniel Salvatore Schiffer shodně nacházejí nesporné projevy dandysmu (byť radikálně proměněného) napříč celým 20. stoletím až do současnosti.  

Kniha Karin Beckerové pojednává téma dandysmu stylem spíše popularizačním, o čemž svědčí nejen její slovník prostý složité terminologie, ale především jistá šablonovitost dotyčné práce, až přehnaný důraz na biografický materiál a dosti přímočaré motivické rozbory vybraných literárních děl. Spíše než zasvěcený výklad fenoménu dandysmu tak lze v tomto díle spatřovat čtivého průvodce galerií více či méně známých dandyů. Přesto může tato publikace (jejíž české vydání, obsahující množství tiskových chyb, by si zasloužilo pečlivější redakci) dobře posloužit jako úvodní seznámení s tématem dandysmu a celou řadou jeho nevšedních reprezentantů. Vážnějším zájemcům o danou problematiku lze ovšem doporučit spíše již zmiňovaný český překlad knihy Françoise Coblenceové, pojímající dandysmus méně neproblematicky a s jistým filozofickým přesahem. 

(in Půlnoční expres II/MMXIV)

Karin Beckerová: Literární dandysmus 19. století ve Francii. Překlad Alena Lhotová, Nakladatelství Karolinum, Praha, 2013, 1. vydání, 160 stran.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | pondělí 10.2.2014 9:20 | karma článku: 6,47 | přečteno: 431x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stanul její manžel

15. května 2024  8:52

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Mění se zákon o České televizi. Lidé si za sledování připlatí

15. května 2024  8:48

Přímý přenos Ministr kultury Martin Baxa spolu s řediteli České televize a Českého rozhlasu ve středu dopoledne...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)