Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O krok blíže Velkému Společenství

Jméno českého lékaře, politika, hudebního skladatele a spisovatele LADISLAVA PROKOPA PROCHÁZKY (1872–1955) dnes už nikomu z nás příliš neřekne (výrazně se na tom podepsal Procházkův veřejně deklarovaný skeptický postoj vůči komunismu, pro který byl po roce 1948 uvržen do zapomnění), přesto šlo ve své době o výraznou osobnost české kultury a společnosti vůbec. 

tzv. Pátečníci na karikatuře Adolfa Hoffmeistera (Ladislav Prokop Procházka je v horní řadě uprostřed)

Největšího uznání dosáhl na poli lékařství, zvláště pak v oblasti prevence a hygieny – v letech 1909 až 1935 zastával pracovní místo odpovídající zhruba dnešní funkci hlavního pražského hygienka a mimoto se stal spoluzakladatelem Veřejné všeobecné nemocnice na Bulovce. Bohatá byla též jeho činnost kulturní a společenská (užíval uměleckého jména Ladislav Prokop), ostatně jeho tchánem byl známý novinář a politik Julius Grégr a k jeho přátelům patřil kupříkladu sochař František Bílek nebo spisovatel Karel Čapek (patřil k čapkovskému okruhu tzv. Pátečníků). Byl rovněž znamenitý klavírista a houslista a poměrně úspěšný hudební skladatel, publikoval v celé řadě periodik a napsal i několik monografií – naproti tomu jako spisovatel se příliš neprosadil a většina jeho beletristických prací zůstala v rukopisné podobě. Jeho literární pozůstalost obsahující korespondenci, povídky, romány, odborné lékařské články a paměti je dnes uložena v Památníku národního písemnictví. 

Jedním z Procházkových literárních děl, čekajících na své objevení v jeho pozůstalosti, byl i román Poslední království z roku 1947, během čtyř dekád vlády komunistického režimu v podstatě nepublikovatelný text blízký žánrům (anti)utopie a science fiction. Jeho těžištěm je totiž nelichotivé zobrazení totalitní moci, inspirované sice trpkými historickými zkušenostmi s nacismem, avšak snadno aplikovatelné též na poměry v komunistickém Československu či v samotném Sovětském svazu. Dějištěm příběhu je ostatně naše rodná země v nedaleké budoucnosti (pro nás spíše současnosti) – někdy v první polovině 21. století. Oč bližší je nám však dané prostředí svým umístěním i časem, o to vzdálenější jsou pro nás (o autorově současnících ani nemluvě) poměry v dotyčné zemi panující. Veškerou moc pevně svírá ve svých rukou Vládce, sídlící na pražském Hradě a disponující nepředstavitelnou silou vlastních vynálezů. Když se jeho čas nachýlí, předává vládu nad technokratickým státem jednomu z hlavních hrdinů románu, svému oddanému pomocníkovi Františku Kostkovi. Nový Vládce však na rozdíl od svého předchůdce nevymýtil zcela ve svém nitru lidské pocity a postupem času podstupuje stále těžší zápas mezi věrností odkazu svého předchůdce a sílící láskou k vlastní rodině.   

Právě jeho manželka Emilie a syn Jeník se svou dívkou Lygií jsou hlavními názorovými oponenty Vládcem ztělesněného totalitního a technokratického společenského zřízení. Postava mladého inženýra Jeníka, vynálezce strojů dalece převyšujících již tak úctyhodné možnosti Vládcovy technologie, se zde stává hlavním reprezentantem výrazně utopistických idejí, hraničících až s oblastí čiré mystiky (ostatně sám autor měl blízko k buddhismu). Procházkův román je zajímavý také z hlediska kompozice – jednotlivé jeho kapitoly jsou prezentovány coby zápisky/záznamy/zprávy jednotlivých postav, což autorovi umožňuje střídat vypravěčská hlediska, ovšem tam, kde by moderní autoři upřednostnili spíše dynamickou konfrontaci různých pohledů na tentýž motiv, setrvává Procházka u statičtějšího vyprávění chronologického. Za pozornost stojí rovněž společenskokritická rovina dané prózy, ukotvená v příběhu skrze motiv objevu původní Prahy, kdysi zasypané z rozkazu prvního Vládce, a s tím i celého „starého“ (tj. autorova soudobého) světa – setkání obyvatel technokratického státu s relikty zoufale neefektivní, ale o to různorodější civilizace ústí jednak v množství komických scén, jednak v kritiku mnohých nešvarů obou těchto světů.

Řadu nedostatků má ovšem též Procházkův román jako takový – jeho autorovi lze vyčíst především neskrývanou tezovitost celého díla, odrážející se negativně v rovině postav, dialogů i samotného vyprávění. Jistá přímočarost, stavební jednoduchost a výrazné stopy autorova sklonu k didaktičnosti a patosu mají za následek, že několik dekád dělících současné vydání Procházkova románu od jeho vzniku se na knize podepsalo nepoměrně více nežli třeba na prózách jeho souputníka Karla Čapka. Je třeba také dodat, že na čtivosti Poslednímu království nepřidaly ani četné překlepy a celková ledabylost edičního zpracování (jako editoři jsou zde uvedeni Marcela Bukovanská a Ondřej Sláma), na jehož pečlivost by měla být zvláště u textů s podobným osudem kladena zvýšená pozornost. To samozřejmě nic nemění na faktu, že samotné vydání tohoto v mnoha směrech ojedinělého literárního díla, jakož i připomenutí jeho neprávem zapomenutého autora, bylo činem nadmíru zasloužilým a následováníhodným. 

(in Půlnoční expres VIII/MMXIII)

Ladislav Prokop Procházka: Poslední království. Zlín: Tigris 2012, 192 stran.

Autor: Petr Nagy | pondělí 26.8.2013 10:16 | karma článku: 9,99 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  15:53

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)