Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevážně ve vážných časech

OLGA HAVLOVÁ je v obecném povědomí spjata s lecčím – rolí hostitelky disidentů na pověstném Hrádečku, funkcí první dámy, působením ve Výboru dobré vůle aj. – pokaždé však jakoby její obraz obklopovala aura důstojnosti až vážnosti. Těm nejbližším však bylo dopřáno poznat také její druhou tvář, která ožívala zejména v prostředí přátelského disentu a během aktivit takzvané Stolní debatní společnosti HROBKA, jež se v recesistickém duchu věnovala brakové literatuře, pořádala společenské akce v kostýmech apod.

manželé Stankovičovi (kolem roku 1990, foto: H. Wilsonová)

Je vcelku příznačné, že Hrobka vznikla v době, kdy si Václav Havel odpykával ve vězení několikaletý trest a sama Olga se tak ocitla v dosti tíživé životní situaci. Spoluzakladatelkami  dotyčného spolku se vedle Havlové staly další dvě významné disidentky, Olga Stankovičová (manželka básníka Andreje Stankoviče) a psycholožka Jarmila Bělíková, a básník Fanda Pánek tak o nich mohl zaveršovat: "Jde to s námi nýčko z kopce, scházíme se tejdně v Hrobce, protistátní skupinka, dvě Olgy a Jarmilka." Na chvíle strávené v této společnosti, založené roku 1981, vzpomíná dodnes rád i Vlastimil Třešňák: "To byla oáza v těch průserovejch letech. Bez toho bychom se zbláznili. Tam se nevymýšlelo, jestli budeme psát Husákovi nebo Obzinovi, nic. Budeme vymýšlet křížovky a učit se mariáš! Bylo to takové naše ghetto v ghettu." Přátelé se začali scházet každý čtvrtek u Stankovičů, kde se u piva vedly nezávazné rozhovory.

"S Hrobkou to bylo tak: v Melantrichově ulici jsme bydleli s mou ženou v sedmi místnostech, které byly rozloženy po třech podlažích. Kuchyňka měla velikost asi půl krát třičtvrtě metru, a byla oddělená papundeklovou stěnou od národního podniku Drutěva. Potom tam byly dvě zadní místnosti, takový nudlovitý, úzký, a pak velký pokoj, do něhož sluneční paprsek neproniknul. Ovšem v tomto směru ještě znamenitější byla právě takzvaná Hrobka, což byla místnost v přízemí se záchodem v suterénu, která se stala slavným místem, na němž by měla být později odhalena pamětní deska." (Andrej Stankovič)

V rámci spolku vznikla i Svépomocná lidová knihovna Hrobka zaměřená na brakovou literaturu, v níž bylo shromážděno na pět set knih s tituly jako Julča, Několik prokletých nebo Irčin románek. Na své členství ve zmíněné společnosti a činnost spojenou s knihovnou brakové literatury zavzpomínal v jednom ze svých sloupků psaných pro Divadelní noviny (Na Oáze s Magorem) básník Ivan M. Jirous: "Shromáždili jsme všechny brakové knihy ze svých knihoven, knihovnice Stankovičová je katalogizovala, pak jsme měli výpůjční dny, časopis… Naše činnost neušla pochopitelně Státní bezpečnosti a dostalo se nám varování od generálmajora StB Ryppla, co nás čeká, když toho nenecháme. To bylo nejvyšší varování ze strany moci, dostali je obvykle mluvčí Charty 77."

Členové skupiny dokonce začali vydávat samizdatový časopis s názvem Nový brak a podtitulem "Zpravodaj seznamující P.T. veřejnost s novými přírůstky Svépomocné lidové knihovny "HROBKA" a s její osvětovou činností, jakož i přinášející nejnovější zprávy ze společnosti, dopisy čtenářů aj. aj." Časopis vycházel jednou až čtyřikrát ročně v letech 1981–1989, vedle obecnější společenské rubriky obsahoval tzv. Koutky (literární, politický, dětský ad.) a třeba 10. číslo doprovázela příloha nazvaná SAMI luštíme ZDATně křížovky (luštění křížovek ostatně patřilo k jedné z oblíbených aktivit členů skupiny). Na jeho stránkách byl mimochodem uveřejněn i krátký recesistický text Václava Havla – jednoaktová fraška v podobě smyšleného rozhovoru vedeného zahraničním novinářem Václav Havel’s Hunt for a Pig, která byla po 20 letech znovu objevena, v roce 2001 knižně vydána (pod titulem Prase) a později dokonce v rozšířené úpravě jako divadelní revue zinscenována brněnskou Husou na provázku.

(in Půlnoční expres X/MMXIII)

Zájemce o další informace k tomuto tématu a osobní svědectví týkající se Hrobky, Nového braku atd. si tímto dovoluji odkázat na rozhovor vedený J. Bělíkovou a O. Havlovou s Olgou Stankovičovou ... ZDE.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | středa 23.10.2013 10:00 | karma článku: 8,48 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  13:07

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Vlak usmrtil ženu, stres u jedné z cestujících vyvolal epileptický záchvat

6. května 2024,  aktualizováno  12:55

V Holýšově na Plzeňsku srazil ráno vlak ženu, lékař jí už nedokázal pomoci. V péči záchranářů navíc...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  12:42

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)