Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Milovník Nipponu

Budoucí spisovatel, cestovatel a sběratel JOE HLOUCHA (vl. jm. Josef, 1881–1957) se narodil jako syn pivovarského sládka, ale více než otcovo řemeslo mu imponovaly cestovatelské zážitky jeho strýce Josefa Kořenského, ředitele gymnázia na Smíchově. Již během studia na Českoslovanské obchodní akademii se živě zajímal o Japonsko, studoval japonštinu a své touhy po exotických krajinách zatím vepisoval alespoň na stránky svých prvních literárních textů.

hotel Sakura

Svou patrně nejslavnější knihu s japonskou tematikou (ostatně kromě románu Zahrada lásky se v Japonsku odehrávají všechna jeho díla), román Sakura ve vichřici z roku 1905, sepsal a vydal v pouhých čtyřiadvaceti letech a paradoxně ještě před svou první cestou do vytoužené země na Dálném východě. Přitom četné zobrazené japonské reálie a přítomné údaje geografické, etnografické a jiné se vyznačují naprostou spolehlivostí a přesností, což ostatně platí i pro popisné pasáže všech následujících Hlouchových próz. Sakura ve vichřici, sentimentální příběh lásky mladého Evropana a Japonky, vynesla začínajícímu literátovi množství pochvalných kritik i značný čtenářský ohlas a tento nečekaný úspěch se stal bezprostředním popudem k Hlouchově první cestě do Japonska, kam se vypravil hned následujícího roku.

Jeho první pobyt ve vysněné zemi trval celkem deset měsíců, během nichž mladík navštívil řadu míst (mj. Ósaku, Tokio, Kjóto nebo Nagasaki) a když se koncem léta Joe Hloucha vrátil domů, nemohl se již vrátit do starých kolejí – opustil své úřednické místo, začal systematicky budovat japanologickou uměleckou sbírku a se svým o rok starším bratrem Karlem (mimochodem rovněž literárně činným) otevřel na Jubilejní výstavě obchodní a živnostenské komory, konané v roce 1908 na pražském Výstavišti, nefalšovanou japonskou čajovnu. Svým podnikem vzbudili bratři Hlouchovi nebývalý zájem veřejnosti a po skončení výstavy se jej rozhodli přemístit do právě otevřeného paláce Lucerna ve Vodičkově ulici. Interiér čajovny nazvané Jokohama vyzdobil Joe Hloucha uměleckými předměty ze svých cest a obsluhu zde zajišťovaly "japonské" dámy oděné v pravých kimonech. Dotyčnou čajovnu pak oba bratři úspěšně provozovali až do začátku první světové války.

Po svém návratu do Čech však Joe Hloucha nezahálel ani coby spisovatel a jeho povídek a románů prodchnutých autorovým japanofilstvím rychle přibývalo také proto, že při jejich psaní již mohl čerpat z osobních zkušeností. Vedle povídkových cyklů (Polibky smrti, Pavilon hrůzy) i delších próz (Moje "paní Chryzantéma", Dopisy neznámého) tvořily podstatnou a možná nejhodnotnější část Hlouchova díla také cestopisné črty (Vzpomínky na Japonsko, Prodavačky úsměvů aj.), zasvěceně představující Japonsko, nastupující tehdy již cestu překotné modernizace, v poloze značně nostalgické – jako zemi exotickou, oplývající přírodními krásami, nevšední kulturou a starobylým životním stylem. Za připomínku stojí rovněž Hlouchova tvorba pro děti (Pohádky japonských dětí a Pohádky slunného východu).

Japonskem se nechal Joe Hloucha ovlivnit rovněž při rozsáhlé rekonstrukci své nově zakoupené vily v Roztokách u Prahy, kterou vlastnil v letech 1924 až 1926. Dům byl zastřešen japanizující střechou, ozdoben zvířecími a rostlinnými ornamenty, přilehlá zahrada osázena japonskými stromy a keři – a vila nazvaná Sakura vzbuzovala zasloužený obdiv u přátel, sousedů i četných návštěvníků z nedaleké Prahy. Ačkoliv byl Joe Hloucha nucen vilu v roce 1926 prodat, japonská tradice dotyčného místa zůstala nadále zachována – nový majitel nechal vedle rodinného domu postavit podobně laděný hotel s luxusní restaurací, nazvaný rovněž Sakura (vile se od té doby přezdívalo Malá Sakura), který se těšil velké popularitě. Úpadek přinesl až nástup protektorátu, kdy byl celý podnik zrušen a v budově byl zřízen penzionát pro německé dívky z prominentních rodin. Změnu k lepšímu nepřinesl ani konec války, jen penzionát nahradila nemocnice, která zde sídlí dodnes (pouze vila se nakonec vrátila do soukromých rukou).

Svou druhou a poslední cestu do Japonska podnikl Joe Hloucha v roce 1926. Rozčarován z nové, industriální podoby země, strávil zde sedm měsíců, během nichž neúnavně sbíral takřka vše, co mu přišlo pod ruku – umělecká díla stejně jako dětské hračky nebo běžné fotografie. Sběratelství se naplno věnoval i po svém návratu do Čech, navštěvoval evropská muzea orientálního umění a koncem 20. let uspořádal z nashromážděného materiálu výstavy mimoevropského umění spojené s aukcemi. V roce 1955 podstoupil své sbírky státu (část ovšem musel z existenčních důvodů již dříve rozprodat) – dnes je tento ojedinělý soubor, vytvořený jednotlivcem a čítající téměř 8000 položek, uložen v Náprstkově muzeu.

(in Půlnoční expres VI/MMXIII)

POUŽITÁ LITERATURA: 

ŠMEJKAL, J. V.: Milenec Nipponu: Tři lásky Joe Hlouchy. Praha 1931.
TAXOVÁ, Eva: Joe Hloucha. In Lexikon české literatury 2/I (H-J). Praha: Academia 1993, s. 207–208.

http://www.prahanoviny.cz/2011/02/16/joe-hloucha-prinesl-do-cech-sakury/  http://dejinyasoucasnost.cz/archiv/2006/7/jak-uniknout-klidnemu-toku-ceskeho-zivota/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Nagy | pátek 23.8.2013 13:47 | karma článku: 9,14 | přečteno: 420x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V církvi jich je opravdu moc. Papež šokoval hanlivým výrazem pro gaye

27. května 2024  21:50

V katolické církvi je už příliš mnoho homosexuálů, a proto by další neměli vstupovat do kněžských...

Jak to Němcům vtlouct do hlavy. Macron rok trénoval, aby jim to řekl po jejich

27. května 2024  21:33

Když v pondělí Emmanuel Macron střídal francouzštinu a němčinu při projevu k evropské mládeži v...

Pavel dorazil do Jordánska, přivezl humanitární pomoc pro civilisty v Gaze

27. května 2024  21:15

Český prezident Petr Pavel v pondělí večer přistál v jordánském Ammánu, kde bude v dalších dnech...

VIDEO: Jak v akčním filmu. Po zuby ozbrojení Poláci chytili českého dealera

27. května 2024  20:48

Polská policie zadržela muže z Česka, na kterého byl vydán mezinárodní zatykač kvůli podezření z...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)