Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Magorovy vlkodlačí písně

V souvislosti s poezií IVANA MARTINA JIROUSE bývá kromě nepochybného sepětí s českým undergroundem často zmiňován vliv barokní literární tradice a křesťanského náboženství. Ve zdánlivém protikladu vůči všem těmto pilířům jeho poetiky ovšem stojí četné motivy bájných zvířat a fantastických tvorů z mýtů a legend, ať už indiánské, antické či jiné provenience, jež se v jeho básních opakovaně a poměrně často objevují. 

Vlkodlak na obrazu německého renesančního malíře Lucase Cranacha staršího.

Oba na první pohled vzdálené motivické tábory však poněkud sbližuje kupříkladu teze Zdeňka Rotrekla z jeho knihy Barokní fenomén v současnosti: "[…] v barokním životním stylu nalézáme i prvky mimokřesťanské a předkřesťanské, religio i mythus, magii černou, bílou, astrologii se sestavováním horoskopů, vliv planet na osud člověka, vliv drahých kamenů na lidské zdraví a úspěch, kabalu, víru ve znamení, chiromantii, význam snů pro budoucnost, hledání elixíru života, kamene mudrců, alchymii, praktiky mající zahánět mor, vlkodlaky, upíry, bludičky, víly, rusalky atd." 

A právě jeden ze zde přímo vyjmenovaných motivů, totiž postava vlkodlaka, bude předmětem našeho krátkého exkurzu do hájemství Jirousovy poezie. Četnost a setrvalost výskytu dotyčné bytosti v jeho básních je totiž nápadná i v kontextu dlouhé řady skutečných či  bájných zvířat, jež se zde hojně objevují a mezi něž patří vedle "erbovní" labutě například krysa, potkan, štír nebo jednorožec. Pokud se naopak zaměříme na bájné bytosti obecně a ponecháme stranou otázku jejich "zvířecího" charakteru (jak je ostatně nutné učinit i v případě vlkodlaka), dostáváme po prolistování všech Jirousových knižně vydaných sbírek překvapivě početný a pestrý zástup fantastických tvorů, v němž se vedle "biblických" bytostí (anděl/cherubín, Leviatan) objevuje nejen zmíněný vlkodlak, ale i jednorožec, harpyje, salamandr, dryáda, mořská panna, zombie, Jezinka, víla, Pegas, hejkal nebo drak.

Na vlkodlaka tu ovšem narazíme zdaleka nejčastěji, a to celkem v šestnácti (!) básních, z nichž nejstarší V. B. pochází ze sbírky Magorovo borágo (1981) a dvojice nejnovějších – Oči ve městě a Immaculata – vyšla ve sbírce Okuje (2007). Motiv vlkodlaka se dále objevil v těchto Jirousových básních (skladby bez názvu opatřuji pracovním incipitním titulem v šikmých závorkách): /Skrz mříže slyším přes tu dálku/ (sb. Magorovy labutí písně), Ukolébavka v zelené a zlaté pro Františku a Martu k svátku (sb. Magor dětem), Da capo al fine II. (sb. Magorovi ptáci), /Ukaž mi ruce/ (sb. Magorova vanitas), Rok na vsi (sb. Ubíječ labutí), Nikolajovi (sb. Ubíječ labutí), Egonu Bondymu (sb. Ubíječ labutí), Cygnus olor (sb. Ubíječ labutí), Gospod pomiluj ny! (sb. Ubíječ labutí), /Má lásko/ (sb. Rattus norvegicus), Johnu Šalamounovi Bokovi (sb. Rattus norvegicus), Zbyňku Hejdovi (sb. Rattus norvegicus), /To co jsi zahlédnout nestačil/ (sb. Úloža). 

Nutno ovšem podotknout, že vlkodlak v podání Ivana Martina Jirouse nemá mnoho společného s tradovaným pojetím, potažmo uměleckým zpracováním tohoto motivu, vycházejícím z mytologie a folkloru. Bájná bytost zanechavší v průběhu dějin své stopy v různých náboženstvích, okultních naukách i vědeckých disciplínách vystupuje v Jirousových básních spíše coby tvor spjatý s přírodou a obdařený symbolickým významem ustáleného charakteru, který popisuje Oskar Mainx ve své recenzi Jirousovy sbírky Ubíječ labutí: "[…] na jedné straně […] dokresluje celkovou scenerii, na straně druhé jeho přítomnost zneklidňuje, přináší pohádkový tón, zlo v podobě něčeho, co není ani zvíře, ani člověk, co tudíž není ani vázáno časem, co nemá minulost ani budoucnost, co prostě existuje jen skrze text a fantazii, a na čem možná spočívá neznámá kletba vyděděnce."

Jirousův vlkodlak tak obvykle ztělesňuje blíže neurčenou hrozbu či předzvěst blížící se pohromy, pociťovanou a nezřídka i lokalizovanou lyrickým subjektem: "Vlkodlak zavyl v dáli." – "Skrz mříže slyším na tu dálku / na nebi vytí vlkodlaků" – "Pak v houští / zavyl vlkodlak" – "Daleká cesta tvá / marné volání // Vlkodlak úhorem uhání" – "Možná kolem tebe / běhají vlkodlaci" – "V houští vlkodlak / číhající" – "Tesáky vlkodlaků / schované v lesích" – "Nocí pobíhají vlkodlaci". Zvláště v kontextu Jirousových básní psaných před rokem 1989 se ovšem nabízí rovněž interpretace vlkodlaka jako symbolu totalitního režimu a jeho přisluhovačů – zvláště příznačné se pro tento výklad zdá čtyřverší z Magorových labutích písní věnované "orwellovskému" roku 1984: "Skrz mříže slyším na tu dálku / na nebi vytí vlkodlaků / Ze slunce vyskakují štíři / začal rok osmdesát čtyři".

Proti vlkodlakovi coby ztělesnění beznaděje a nebezpečí někdy aktivně vystupuje sám lyrický subjekt, v takových případech bývá dotyčnému motivu věnován výraznější a větší prostor než obvykle, jak dokládá například následující bezejmenná báseň ze sbírky Magorova vanitas: "Ukaž mi ruce / milá má / udiveně ses rozhlédla / nežs mi je podala // Pak v houští / zavyl vlkodlak / nech ruce své v mých /dlaních / milá má / nechvěj se tak // Čeho se bojíš / milá má / Pán nás neopouští / skrz struhadla / tisíci očkama / se dívá // Vlkodlak / schoulený / v skořepinách". A ve stejném duchu se nesou i další úryvky Jirousových básní: "Za márnicí / zas zavyl vlkodlak // Nestrachuj se / Juliano / snad má jenom hlad / o každé půlnoci / vyje tak" (b. Zbyňku Hejdovi); "Vždyť odletí můry a uschnou / vlkodlaci / věř i do tvých rukou / víra se vrací" (b. Johnu Šalamounovi Bokovi). 

Zvláštní případ užití tohoto motivu nabízí báseň Da capo al fine II. (dedikovaná Janu Šafránkovi), kde vlkodlak – figurující zde coby poslední článek řetězce obecnějších pojmenování (stvůra, nestvůra, zrůda, mrcha) – reprezentuje egoistického moderního člověka zanedbávajícího v éře civilizačních výdobytků péči o vlastní potomky: "Před okny zuřícími svatbou / okusovala stvůra / děťátko v náručí, / v hrsti je ohryzávala, / příšery modře nasvícené, / nemilující / svoje děti, / nestvůry nosící je spící do jeslí, / ač nejraději by je zardousily, / zrůdy, které je okřikují, / když k jejich tělu se blíží, / k tělu, z kterého vylezly, // mrchy sprosté, / děti své rdousící, / nenávidící z nich vyhřezlé, // stvůry zírající s vytřeštěnýma očima / na modrý televize svit // a vedle pláče jejich dítě / neslyšené a nevyslyšené // Před okny zuřícími svatbou, / z níž další nenáviděné / vlkodlak houpal dítě v náruči".

K jistému posunu dochází též v Jirousově pozdní tvorbě, konkrétně ve sbírce Okuje, kde lyrický subjekt nejprve pociťuje blízkost vlkodlaka hrozící až fyzickým kontaktem (b. Oči ve městě) – "Nocí pobíhají vlkodlaci / či  psy  [sic!]  či  hyeny  či  šakalové // Tak hrozné noci / střídají jasní dnové / a děsím se až / vlkodlaci / nabídnou mi / paci paci" – a následně dokonce nachází atributy vlkodlaka u sebe samého a pomyslně s ním tak splývá (b. Immaculata) – "Au! / zavyl jsem jako vlkodlak / cožpak něco normálního / můžu uvidět / už jenom v hospodě?". A na úplný závěr této přehlídky motivů vlkodlaka v poezii Ivana Martina Jirouse ocituji jedinou báseň, kde se jindy vedlejší motiv vlkodlaka stává leitmotivem celé skladby, a sice báseň Egonu Bondymu ze sbírky Ubíječ labutí: "Za nocí v Zálesí / vylezou vlkodlaci / za nocí / sem ruku a drž / se pevně // Zachrání snad tě jenom to / co ve mně je dosud jemné // Ale je to tenké / tenké jak pavučina // V lesích / u hájovny Šamanovy / prozatím vlkodlak dřímá / čeká na tebe trpělivě / milá má // Vlkodlak dřímá / čí je to vina".  

(in Půlnoční expres IV/MMXIV)

POUŽITÁ LITERATURA:

MAINX, Oskar: Chatrný Jákobův žebřík. In: Host 17, 2001, č. 9, s. 7–8 (recenzní příloha).
ROTREKL, Zdeněk: Barokní fenomén v současnosti. Praha: Torst, 1995.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | středa 9.4.2014 10:00 | karma článku: 10,61 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)