Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kladenských Přízraků se netřeba obávat

Přestože norský dramatik HENRIK IBSEN patří od samého vzniku českého divadla k nejhranějším autorům u nás, od posledního nastudování jeho hry PŘÍZRAKY (režisérem Janem Nebeským v Divadle S. K. Neumanna) uplynulo již čtvrt století. V sobotu 22. března se však Přízraky dočkaly nové premiéry – soubor Městského divadla Kladno pod vedením režiséra JANA FRIČE (mimochodem žáka Jana Nebeského) je před plným hledištěm zinscenoval na scéně svého přechodného působiště, kladenského Divadla Lampion. (A třebaže se to zdá téměř neuvěřitelné, ten samý večer je v režii Petera Gábora uvedla i ostravská Aréna!)

 

Hra Přízraky z roku 1881, dříve uváděná též pod názvy Příšery nebo Strašidla, bývá řazena spolu s Domovem loutek či Nepřítelem lidu mezi tzv. realistická současná dramata, vznikající během třetího Ibsenova tvůrčího období (1877–1882) a vyznačující se výrazným sociálně-kritickým apelem. Tento ústup od symboličnosti k realističnosti vhodně ilustrovalo celkové řešení scény, kterému vzhledem ke komornímu charakteru hry nikterak neublížil ani omezený prostor nevelkého jeviště. Střídmé a neměnné kulisy, jakož i nijak přehnané a nadmíru funkční využívání světla, hudby a zvukových či kouřových efektů pak realistický mikrosvět vystavěný na půdorysu jakéhosi měšťanského salonu obdařily kýženou "přízračnou" atmosférou.

Témat, kterých se Ibsenovo drama různou měrou dotýká, je celá řada, a nutno podotknout, že ani jedno z nich dodnes neztratilo (chtělo by se říci bohužel) na své závažnosti a aktuálnosti. To se týká i střetu náboženství (křesťanství) s takřečenými alternativními duchovními proudy, jež tu ostatně zůstávají blíže nepojmenovány, a tak si dnešní divák lehce dosadí za hermetismus spjatý s érou fin de siècle nejrůznější současné módní -ismy. Podobně nadčasové jsou taktéž otázky morálky a pokrytectví, pravdy a milosrdné lži nebo možné dědičnosti hříchu, které se tu neodbytně domáhají svého zodpovězení - ať už z úst příslušníků majetné rodiny Alvingových (paní Heleny, vdovy po kapitánu Alvingovi, a jejího syna Osvalda), či dalších postav s touto rodinou úzce spjatých (truhláře Engstranda, jeho dcery Reginy a pastora Manderse).

Problematickým faktorem není ani stránka jazyková – Fröhlichův překlad z roku 1986 působí i dnes realisticky a civilně, což se bohužel nedalo říci o všech hereckých výkonech. Alena Štréblová se s náročnou rolí paní Alvingové, vynucující si hned tři odlišné polohy (osvícená podnikatelka a hlava domácnosti, chorobně milující matka a životem zkoušená žena pronásledovaná přízraky minulosti), vypořádala vskutku bravurně a po zásluze sklidila největší ovace. Stejně úspěšně se svého neméně obtížného partu zhostil představitel pastora Tomáš Petřík, jehož místy teatrální projev a lehce extravagantní zjev ve výsledku překvapivě dobře posloužily zamýšlenému účinku a který se dokázal vyvarovat většího překročení tenké hranice mezi chtěnou komičností a nežádoucí groteskností.

Dobrý výkon podal s podporou zdařilého kostýmu a smysluplných rekvizit též Hynek Chmelař coby truhlář Jakub Engstrand, zmrzačený opilec prostý jakýchkoliv skrupulí. Naproti tomu postava jeho dcery Reginy v herečce Evě Josefíkové odpovídající představitelku nenašla, přičemž jejímu výkonu – až příliš spoléhajícímu na přehnaná gesta a zvýšený hlas – ještě ublížila dosti absurdní rekvizita v podobě výdejní pistole známé z čerpacích stanic. Větší zklamání však (i vzhledem ke své aktuální nominaci na Cenu Thálie) divákům připravil Miloslav König v roli Osvalda Alvinga. Přestože postava mladého malíře, zmítaného v důsledku jistých příčin střídavě stavy úzkosti a záchvaty agrese, vybízela ke zvýšené míře expresivity, Königův herecký projev v tomto ohledu přesáhl únosnou mez a jeho způsob ztvárnění Osvalda nejednou vyzněl zcela nepatřičně.

Kladenská inscenace rozhodně nepatří k těm, z nichž by divák odcházel zásadně zklamán či dokonce předčasně. Zatímco však první polovinu představení lze hodnotit jako velmi zdařilou, na čemž nesou největší podíl již zmiňované skvělé herecké výkony Štréblové a Petříka (právě jejich postavy této části hry naprosto dominují), druhá polovina nabízí o poznání méně uspokojivou podívanou, a to nejen vinou Königa, ale i kvůli přibývajícím a leckdy nefunkčním realizačním nápadům – veškerá snaha o modernizaci zdá se Ibsenově dramatu a jeho atmosféře spíše ubližuje. To ovšem nic nemění na faktu, že nestárnoucí text norského dramatika našel v Janu Fričovi sympaticky pokorného inscenátora a zásluhou nápadité a přitom uměřené scénografie, jakož i převážně kvalitních hereckých výkonů se mu na Kladně po mnoha letech opět dostalo řádné příležitosti oslovit současné tuzemské publikum.

(z půlnočního Zápisníku)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | pondělí 24.3.2014 10:00 | karma článku: 5,99 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

Zelenskyj zrušil cestu do ciziny, složitá situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli složité situaci na Ukrajině zrušil cestu do Španělska a...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  9:29

Přímý přenos V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)