Já se vrátím...

Jedna řádně uleželá povídka z pera mladého blouda... "Krásné jsou jenom ty věci, které diktuje šílenství a píše rozum." (André Gide)

Arnošt se probudil zpocený a s tělem celým rozbolavělým. Zdál se mu nějaký podivný sen – no sen, spíš  děsivá noční můra. Mladík pohlédl na postavu oddychující klidně na dosah jeho ruky. Dívčí tělo se ztrácelo v šeru kalného zimního rána. Arnošt, mající před očima jen nejasný obrys formovaný přikrývkou, si však přesto dokázal vybavit každý detail své lásky, své spřízněné duše… své Kristýny. Mladík potichu vstal a zamířil do koupelny. Právě na cestě za ranní očistou jej ten záchvat přepadl poprvé.

Psal se podzim Léta Páně sedmnáctistého šedesátého pátého. Náměstí uprostřed malého českého provinčního města zaplnily davy lidí. Oči všech přítomných mžouraly do temného ústí úzké uličky, spojující rozlehlý rynk s městskou věznicí, ve snaze zahlédnout očekávaný průvod mezi prvními. Kolem zvědavých vesničanů i znuděně se tvářících nabubřelých měšťanů se vyrojily zástupy podomních prodavačů a dalších ziskuchtivých podnikavců, jak tomu při podobných událostech za časté bývá, a nabízely majetnějším divákům možnost si dnešní, již tak sváteční den nadto zpestřit nějakou tou laskominou. Je známo, že dobrá zábava dělá dobré obchody, a dnes čekal toto ospalé městečko zážitek skutečně nevšední. Poprava.

Arnošt ležel na prahu koupelny a marně se snažil popadnout dech. Nakonec křeč, svírající jeho hrudník silou železné obruče, přece jen povolila a on se roztřeseně postavil na nohy. Doklopýtal k umyvadlu a strčil hlavu pod tekoucí chladnou vodu, aby se zbavil podivné otupělosti. Pak se napřímil a několikrát za sebou se zhluboka nadechl. „Co to sakra…“ zašeptal, ale větu už nestihl dokončit. Znovu se propadl do temných hlubin bezvědomí.

Dav zajásal. Na náměstí vkročila noha prvního z dlouhé řady vojáků, kteří mezi sebou vedli jediného odsouzence. Mužská postava neurčitého věku, navlečená do špinavých hadrů a s černou kápí na hlavě, se sotva držela na nohou a dozorci museli svého vězně při každém kroku podpírat. Na odkrytých částech zločincova zbědovaného těla byly patrné stopy nevybíravého násilí. Pohled na krev přiměl shromážděné ctihodné občany k dalšímu, stejně radostnému, ale ještě hlasitějšímu pokřiku. Nechvalně proslulý vrah nevinných žen byl konečně dopaden a všem obyvatelům tohoto města se nesmírně ulevilo. Každý z nich měl matku, sestru, manželku či dceru, o kterou byl  nucen se donedávna strachovat. Těžkopádné procesí konečně dorazilo ke středu náměstí. A tam se už proti jasnému nebi rýsovala temná vysoká silueta – šibenice.

Když se Arnošt přesvědčil, že závrať je konečně pryč, pustil se do holení. Myšlenkami se ale stále vracel k dvojici záhadných kolapsů, jež ho během oné krátké chvíle postihly. Drtivé výpady těch podivných a velmi živých vidin přece musely mít nějaký důvod. To nemohla být jen ozvěna minulosti, jakou bývá obyčejný lidský sen. Chvilka nepozornosti stála Arnošta několik krvavých slz na tváři a pohled na rudé krůpěje přivolal třetí, dosud nejsilnější vlnu nevolnosti.

Vězeň, doprovázený dvěma pochopy, vystoupil na dřevěné lešení obléhané nedočkavým davem. V uličce lemované špalírem vojáků se objevila vysoká postava v černém plášti a s obličejem zakrytým ocelovou, stříbrem zdobenou maskou. Příchod děsivého zjevení shromážděné obecenstvo rázem umlčel. Před zraky tichého obecenstva zdolal kat několik schodů vedoucích k šibenici a přistoupil k podobně zakuklenému muži, hlavní to postavě dnešního představení.

Za napjatého očekávání přihlížejících zástupů sňal mistr popravčí odsouzencovi režnou kápi z hlavy. Zpod rozcuchané hřívy dlouhých, potem slepených vlasů se do přihlížejících mužů a žen zabodl vrahův nenávistný pohled. Náhle jako by si vězeň uvědomil, že shlíží na bezejmennou masu, z níž si ještě před nedávnem bez bázně vybíral své oběti a která dokázala jeho řádění jen nečinně přihlížet, dokud se do věci nevložily příslušné složky státního aparátu. Se zaťatými zuby se pomalu napřímil a za chřestotu těžkých železných okovů si odhrnul vlasy z obličeje. Objevila se zarostlá, podlitinami zohyzděná tvář muže středního věku. Zločincovy úzké bezkrevné rty se roztáhly v divokém úšklebku. Já se vrátím, vrátím se! Já se vrátím !  zvolal mocným hlasem a nato se, připraven takto o poslední zbytky svých sil, zhroutil do náruče nejbližšího dozorce, hlasitě sípaje a vykašlávaje krvavé chuchvalce.  Vrátím, vrátím, vrátím, nesla se ozvěna jeho posledních slov oněmělým náměstím. Náhle jako by se přihlížejícímu davu vrátila řeč – ozvaly se rozhořčené výkřiky, volající po rychlém ukončení odsouzencova hříšného života. Vrahův výhrůžný slib nahnal přítomným občanům městečka nemalý strach. Zbytek popravy se stal dílem okamžiku. Rychlý pohyb katovy paže, přehazující vrahovi přes hlavu konopěnou smyčku, zatáhnutí za dřevěnou páku ovládající propadliště a pak už jen napůl směšný, napůl hrozivý tanec odsouzencova zmítajícího se těla, ztrativšího náhle půdu pod nohama.

Arnošt se ztěžka postavil a opřel se o umyvadlo. Hlava mu třeštila, tělo měl ztuhlé a malátné, před očima se mu v divokém reji míhaly rudé skvrny. Váhavě, naplněn neblahou předtuchou pohlédl do zrcadla a tam... tam spatřil neznámou tvář. Ne, nikoliv neznámou, pouze cizí. Tvář odsouzence z jeho snu. Zděšeně se nadechl - ze staženého hrdla však namísto hrůzyplného výkřiku vyšlo jen slabé zasténání. V marné snaze uniknut před nenávistným pohledem té prokleté tváře zavřel oči. Když je pak po chvíli opět rozevřel, patřil už horečnatý pohled, zrcadlící se v lesklé ploše před ním, někomu jinému. V zrcadle se již odrážela Arnoštova vlastní tvář, její rysy však byly nyní zkřiveny hněvem a ústa mladého muže se roztáhla do divokého, vilného šklebu. Kolem Arnoštova hrdla se teď napříč táhla dlouhá rudá jizva. Mladík sáhl do nedaleké přihrádky a v jeho rukou se objevila ocelová břitva – prastará rodinná památka. S ostrou čepelí v ruce se vydal směrem k ložnici, kde odpočívala nic netušící Kristýna – a v Arnoštových patách kráčela Smrt…

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Nagy | sobota 11.12.2010 20:29 | karma článku: 7,07 | přečteno: 956x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)