Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dva životy pohanské knihy

Poštovní úředník Karásek – málokdo by tuto postavu ztotožňoval s autorem dekadentní lyrické sbírky, nesoucí výmluvný název SODOMA a podtitul KNIHA POHANSKÁ. 

obálka nejnovějšího vydání Karáskovy sbírky Sodoma (Mladá fronta, 2002, edice Květy poezie; podle aventinského vydání z roku 1921)

Do dějin české literatury se totiž tento básník, prozaik, dramatik, literární kritik a esejista zapsal pod jménem Jiří Karásek ze Lvovic (1871–1951) – pseudonymem zcela v duchu dekadenty tolik vzývané aristokratičnosti – a zařadil se k hlavním představitelům české literární dekadence. Nejen Karáskova Sodoma, ale i další jeho rané sbírky z let devadesátých patří svým tematickým zaměřením, výrazovými prostředky i stylizací lyrického subjektu k tvorbě charakteristické pro období tzv. fin-de-siècle, nacházejícího tehdy uměleckou odezvu v celé řadě evropských zemí a nesoucího v sobě typické znaky tzv. přechodné epochy, k nimž podle Hany Bednaříkové patří také to, že "trauma ze zrychlujícího se civilizačního pokroku přináší pocit individuální bezvýznamnosti, který nutně vede k projevům hodnotové relativizace". V českém prostředí byla specifická atmosféra této doby ještě umocněna domácí kulturně-společenskou situací, kdy "národně obrozenecké ideály už ztratily svou schopnost vytvářet ucelený národní program, a tak se zdálo, že všechno minulé leží v troskách a nic pozitivně nového není v dohledu" (Jaroslav Med).

Rozhodnutí vydat v roce 1895 sbírku, jakou byla Karáskova Sodoma – sbírku dotýkající se mimo jiné dosud tabuizovaného tématu homosexuální lásky – bylo bezpochyby činem odvážným a riskantním nejen pro autora samotného, ale i jejího vydavatele Arnošta Procházku. Platí zde sice tvrzení Rudolfa Vévody, že "dekadentní estetika, stavějící do protikladu 'životní pravdu' a 'pravdu básnickou', nabízela zejména básníkům cosi, co z nedostatku lepšího pojmenování označíme jako alibi", což ostatně sám Karásek explicitně formuloval v předmluvě ke své sbírce – "žádati od umění, aby mělo vnější pravdivost, je tolik jako žádati od něho, aby bylo vulgární" a "jen u malých umělců kryje se život a dílo". Na druhou stranu, Sodoma vychází nedlouho poté, co mnohá česká periodika a stejně tak i část naší veřejnosti vyjádřila v souvislosti s právě probíhajícím soudním procesem s Oscarem Wildem pohoršení nad nemorálním a nedůstojným chováním světoznámého dandyho, přičemž kritiky nezůstalo ušetřeno ani jeho literární dílo. A je příznačné, že to byla právě Moderní revue, časopis založený a vedený Karáskem a Procházkou, která se jako jediná u nás postavila na Wildeovu obranu.

Karáskova Sodoma šla do tisku v září 1895 a ještě v tiskárně byla úředně zabavena pro přečin proti mravopočestnosti, konkrétně pak kvůli pětici básní – Vyžilá rasa, Venus masculinus, Incubus, Tryzna a Poznání (a zkonfiskováno bylo též číslo Moderní revue obsahující dva sonety – Sodoma a Venus masculinus – z této sbírky). Přitom homoerotická tematika – která pro cenzory představovala stěžejní argument k zákazu Karáskovy knihy – byla v tehdejší české literatuře natolik ojedinělá, že cenzura neměla po ruce žádný precedens. Také proto téhož roku unikla pozornosti cenzury sbírka Prostibolo duše od již zmiňovaného Arnošta Procházky, přestože byla v tematice tělesnosti a erotiky vpravdě iniciační a obsahovala provokativní motivy těla a lesbické lásky. Autora i vydavatele Sodomy sice před soudem nakonec uchránila císařská amnestie, česká společnost však měla novou aféru.

"Stivín poslal k cenzuře výtisk, a bylo sotva devět hodin, když si pro Sodomu přišla policie. Poněvadž všechny výtisky byly v tiskárně a bylo udáno, že je jich dvě stě, byla konfiskace provedena v ideální úplnosti. Stivín schoval přetištěných asi osm výtisků, k nimž scházely obálky, a to jsou ony výtisky, jež se objevily dodatečně v aukci u Zinka. (...) Počítal jsem již se ztrátou své existence u pošty. Bylo to krušné, ale přiznám se, že jsem nepozbýval chuti  k další literární činnosti. Přes všechny překážky jsem si umiňoval, že necouvnu a neslevím nic z toho, co jsem chtěl jako literát uskutečniti. Nebyl jsem deprimován ani pochůzkami k soudu. Jedině, koho mi bylo líto, byl jednak Arnošt Procházka, jenž nerad k soudu chodil, jednak ubohý Stivín, jenž se dostal do věci jako Pilát do kréda. Nevěděl ani, oč běží, a než šel k soudu, ptal se mne zcela naivně, proč byla Sodoma zabavena a co má vlastně u soudu vypovídati. (…) Soud  se   Sodomou  dopadl  pro  mne  velmi  šťastně a rozhodně k malé spokojenosti podlého denuncianta. Tehdy totiž udělil císař rozsáhlou amnestii pro všechny tiskové delikty a do této milosti byl jsem zahrnut také já. Čekal jsem ještě disciplinární řízení ze strany ředitelství, ale tam dali celou záležitost také ad acta, a tím se ukončila tato epizoda mého života, jež dlouho vypadala jako hrozivé mračno." (Jiří Karásek ze Lvovic: Vzpomínky)

Až o několik let později, když se již na celý skandál zapomnělo, interpeloval na zasedání Říšské rady sociálnědemokratický poslanec Josef Hybeš ve věci Karáskových básní ministerského předsedu, a tak se mu podařilo zabavenou sbírku úředně očistit. Hybeš takto ostatně napomáhal i jiným českým literátům, kteří měli potíže s cenzurou, například Josefu Svatopluku Macharovi či Petru Bezručovi. Interpelace týkající se Karáska se dostala na pořad 246. zasedání Říšské rady 25. listopadu 1903, přestože ji Hybeš měl připravenou již v červnu. Hybeše podpořilo dalších čtrnáct poslanců, neboť podle nich "tyto básně neobsahují absolutně nic, co by mohlo ospravedlňovat konfiskaci". V roce 1905, celých deset let po svém vzniku, se tak na pultech českých knihkupectví konečně objevuje – autorem mezitím ovšem značně přepracované – knižní vydání Karáskovy Sodomy

(in Půlnoční expres XII/MMXIII)

POUŽITÁ LITERATURA:

HEMELÍKOVÁ, Blanka: Tělesnost jako přečin proti veřejné mravnosti. Sbírka Sodoma Jiřího Karáska ze Lvovic a literární cenzura. In: Tělo a tělesnost v české kultuře 19. století, Praha: Academia 2010, s. 94–99.
KARÁSEK ZE LVOVIC, Jiří: Vzpomínky. Praha: Thyrsus 1994, 278 stran.
VÉVODA, Rudolf: Sodoma, předtím a potom. In: Sex a tabu v české kultuře 19. století, Praha: Academia 1999, s. 217–226.

 

 

VENUS MASCULINUS

Na oltář tvůj nekladou se vonné růže, radostné jako úsměvy panen, za zpěvu chorů, zatím co lid v oblacích kadidla klesá na dlažbu chrámu. Studený jest oltář tvůj, vychladlý, a jenom za noci vlhké plísně osamělý milující tajně se krade, aby zlíbal tvé roucho.

V pustém chrámě, poházeném blátem a slinami, před ztrnulým, němým bohem, jemuž se davy posmívají, klade skabiosy černé, dar povržené, prokleté vášně, v oběť lásky, jež plíží se jako pes z noci v noc.

"Bože lásky mužů!" šeptají rty unavené marnou modlitbou. "Má touha vzývá tě a hledá jako noční motýl jedovatou vůni černých květů, jež jej usmrcují."

Ale oči prázdné z tmavých otvorů hledí bezcitně v ekstase vzývání. Mrtev je bůh, a morem páchne jeho zelené tělo. Neslyšíš smích? To příroda chechtá se vlastnímu dílu.

(Báseň tato otištěna jest z interpellace poslance p. Hybeše a soudruhů na říšské radě, ze stenografického protokollu poslanecké sněmovny, XVII. zasedání, 246. schůze, 25. listopadu 1903.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | čtvrtek 19.12.2013 10:00 | karma článku: 10,38 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)