Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta do hlubin vlastní duše

Jméno portugalského spisovatele BRANQUINHA DA FONSECY (1905–1974) patrně tuzemským čtenářům příliš neřekne, byť jeho próza "Neklidná řeka" u nás roku 1987 vyšla v rámci souboru Pět portugalských novel. O to záslužnější je vydání knihy BARON A JINÉ PRÓZY, která kromě pětice jeho povídek či novel obsahuje též obsáhlou a zasvěcenou studii o Fonsecovi z pera romanistky Silvie Špánkové, jež sestavila i přehledné kalendárium, kladoucí vedle sebe klíčové okamžiky autorova života a významné dobové události.

António José Branquinho da Fonseca (1905–1974)

Navzdory svému nevelkému počtu přítomné texty dobře ilustrují klíčové rysy Fonsecovy prozaické tvorby, k nimž náleží inspirace folklorem (sám ostatně vydal dvousvazkový soubor portugalských lidových příběhů), téma cesty v nejrůznějším významu či adorace venkova a přírody. Namísto klasických epických příběhů dává autor, jemuž se někdy přezdívá "portugalský E. A. Poe", přednost vyprávění s otevřeným koncem a důrazem na zvláštní atmosféru. Dějištěm jeho próz se často stávají zpustlá a tajemstvím obestřená šlechtická sídla, obývaná mnohdy podivnými až bizarními postavami, do nichž většinou jen dílem náhody zavítá hrdina se sklony k introspekci, aby zde završil nejen svou pouť z města na venkov či do přírody, ale i cestu do vlastního nitra za poznáním sebe sama.

Právě texty nejštědřeji obdařené těmito atributy – vedle titulního Barona zejména novela Bez vlastní vůle – se v knize nakonec jeví jako nejzajímavější a také nejčtivější. Hrdinou první prózy je školní inspektor, který zavítá na staré panské sídlo, kde mu dělá společnost pouze jeho svérázný hostitel Baron, šlechtic spíše středověkých manýrů a proměnlivých nálad. Novela s nádechem tajemna odkazující k lidovým příběhům se nedávno dočkala filmové adaptace – snímek Baron posunutý do ještě fantasknější polohy natočil v roce 2011 portugalský režisér Edgar Pêra. Protagonistou druhého příběhu je Filipe da Maia, uvyklý každoročnímu bezcílnému cestování, který se stane hostem neznámého šlechtice a svědkem podivných událostí v jeho zchátralém domě uprostřed vlky obývaného parku.

"Jak jsem později pochopil, také Baron byl člověk, v němž zápasil Bůh s ďáblem. Ale porozumět bychom si nedokázali. Zpustlictví a vnitřní propady ho měly dávno v moci a cele ho strhly do hlubin. Tu a tam se objevil záchvěv, věta či pohled obrážející klidnou svrchovanost a jasného ducha. Působil dojmem, že se v něm jako v černé propasti topí jiný člověk, vynesený náhle na hladinu zkaleným, bahnitým vírem. Jenže se nad hladinou dlouho neudržel. Byl to středověký pán, jenž přežil svou dobu a v nejmenším se nepřizpůsobil, podoben zvířeti přesazenému do jiných podmínek. A právě z toho pramenila jeho divokost. Častokrát totiž v sobě najednou měl cosi z divého zvířete, v pohledu, pohybech, dokonce i v řeči. To vše se ale prazvláštně mísilo s jakousi bezelstností a přívětivostí." (B. da Fonseca: Baron)

Své kouzlo ovšem mají i zbylé prózy, ať již nesoucí se v tomtéž duchu – hrdina Neklidné řeky nachází práci na stavbě uprostřed pustiny, kde prožívá zvláštní vztah s jedinou zdejší mladou dívkou, – nebo s ním naopak v lecčems kontrastující – próza Studené ruce zachycuje chvíle bezprostředně následující po smrti jednoho z obyvatel domu, od maloměšťácké přetvářky a babských klepů až po nečekanou odezvu v duši mladé hrdinky, krátký text Zkouška síly zase líčí náhodné setkání a rozhovor vypravěče se starým celním úředníkem, který mu ve své promluvě mající blíže k monologu předestírá několik fragmentů ze svého života a nezdařeného manželství. 

Je proto dobře, že tento autor "krátkých próz, v nichž se realita proměňuje v sen, člověk odhaluje svou skrytou tvář a starosti všedního dne přerůstají v existenciální úzkost" (S. Špánková) byl konečně řádně uveden na českou literární scénu. Nemluvě o tom, že zásluhou doprovodné studie dostává tuzemský čtenář příležitost dozvědět se více o portugalské literatuře jako takové, neboť Fonsecova tvorba spjatá s významnou literární revue Presença (Přítomnost, 1927–1940) je zde představena jak na pozadí dobového kulturního kontextu, tak z hlediska dalšího vývoje domácího písemnictví a literární vědy. 

(in Půlnoční expres IV/MMXIV)

Branquinho da Fonseca: Baron a jiné prózy. Překlad Pavla Lidmilová a Ladislav Václavík, Triáda, Praha, 2013, 1. vydání, 200 stran.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | pondělí 14.4.2014 9:31 | karma článku: 6,94 | přečteno: 271x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:26

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:26

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Babiš či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:26

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

PŘEHLEDNĚ: Atentátu podlehl Palme či Abe, Reagan a papež přežili

15. května 2024  16:25

Od konce druhé světové války se odehrálo několik desítek atentátů na přední světové lídry i...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)