Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Americký satirik o nás a s námi

Jméno STEVE FISHER se dostalo do povědomí české veřejnosti teprve nedávno, když tomuto americkému spisovateli, herci a zpěvákovi začaly pravidelně vycházet humoristické texty v týdeníku REFLEX. 

ilustrace Marka Douši k Fisherově textu "Facebook pomohl muži znovu najít rodinu, na kterou už zapomněl"

Do Čech však přišel již v roce 1991 jako dobrovolný učitel angličtiny, v Praze se mu zalíbilo, oženil se s Češkou a zplodil s ní dva syny. A přestože se před několika lety musel po vážném onemocnění naučit žít s těžkým zdravotním handicapem, neztratil nic ze svého specifického humoru, což nejlépe dokládá právě kniha s výmluvným názvem Americká soda (jedním z inspiračních zdrojů byl autorovi dnes již kultovní televizní pořad Česká soda, který jej prý seznámil s "geniálním druhem českého humoru"). Útlý svazek, jehož vznik ve své krátké předmluvě nadšeně vítá Petr Šabach, totiž obsahuje Fisherovy texty (ve zdařilém překladu Jana Valešky) publikované na stránkách již zmíněného Reflexu, které i v knižním vydání doprovodil svými kresbami Marek Douša.

Zhruba čtyři desítky textů jsou sice tematicky rozděleny do čtyř oddílů – O Česku, O moderním životě, O lásce, manželství a rodičovství, O Honzíkovi –, ale snad s výjimkou části poslední se jedná o členění spíše formální. Přestože se Fisherovým útvarům dostává nejčastěji označení glosy (na obálce knihy) nebo sloupky (v souvislosti s Reflexem), čtenář se zde setká s vícerem různých žánrů či vyprávěcích postupů (opakovaně třeba s novinovým článkem, monologem nebo výčtem-desaterem). Ovšem nejsilnější autorovou zbraní je bezpochyby jeho dar odhalit a humorně podat množství stereotypů spjatých s dnešní dobou a (nejen) českou společností. Některé jeho sondy do české duše přitom nepostrádají vážnější notu a blíží se tak klasickému žánru fejetonu – kupříkladu Odpovědi a otázky po česku se týkají některých úskalí češtiny a toho, co mohou vypovídat o naší národní povaze, – k němuž odkazují některé příspěvky také tím, že reagují na dobově aktuální témata (pojmenování pražského letiště podle Václava Havla, loňské červnové povodně apod.).

Za nadmíru sympatickou lze označit autorovu ochotu jít takříkajíc s kůží na trh – Fishera nelze obviňovat z nějakého výsměchu vůči českým domorodcům již z toho důvodu, že je sám protagonistou celé řady svých glos a sebeironie mu rozhodně není cizí. Přestože však autor ve své nové domovině bezpochyby nalezl nemalé zalíbení, nebrání mu to v kritickém náhledu na některé zdejší nešvary, což v míře vrchovaté dokládá text nazvaný příznačně Češi truchlí nad odchodem posledního slušného člověka svého národa. K nejzdařilejším příspěvkům ovšem patří zejména texty, při jejichž psaní Fisher zúročil své osobní zkušenosti s manželstvím a rodičovstvím. Mezi tyto "rodinné glosy" lze mimo jiné počítat celý oddíl O Honzíkovi, v němž věrohodná stylizace do titulní dětské postavy dává autorovi jedinečnou možnost glosovat z nezvyklého úhlu tradiční scény z českých domácností (například rodinné výlety).

Ačkoliv se v knize najde i pár slabších textů, zpracovávajících náměty příliš banální, časté nebo přímočaré (např. národnostní rozdíly mezi turisty, následky závislosti na Facebooku či nákupy v obchodech sítě Ikea), glosy humorné a trefné nad nimi výrazně převažují a činí spolu s některými kresbami Marka Douši z Americké sody titul, který překračuje hranice klasického oddechového čtiva. Humor ani postřehy jejího autora opravdu jen tak nezestárnou a my proto můžeme být stejně jako Petr Šabach vděčni všem, kteří pro nás tohoto "multifunkčního chlapíka" objevili.

(Steve Fisher: Americká soda. Přel. Jan Valeška, Praha a Litomyšl: Paseka 2013, 176 stran.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nagy | úterý 28.1.2014 15:19 | karma článku: 10,14 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Petr Nagy

Bída a sen

Egyptský spisovatel a filozof ALBERT COSSERY (1913–2008), žijící od roku 1945 v Paříži a přezdívaný „Voltaire od Nilu“, je u nás pohříchu neznámou postavou.

20.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,31 | Přečteno: 395x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Arbesův portrét ve dvojím světle

Literární biografie již dlouho patří k oblíbeným žánrům nejen u nás. Také čeští čtenáři dychtivě sahají po titulech André Mauroise či Stefana Zweiga a stejné oblibě se u nich těší díla řady domácích autorů biografických románů – Františka Kožíka, Jarmily Loukotkové nebo... FRANTIŠKA VŠETIČKY. Právě Všetička je ovšem případem dosti specifickým, totiž úspěšným spisovatelem s průpravou literárního historika a teoretika. Obě tyto polohy se pak protínají v postavě Jakuba Arbesa (1840–1914), který se stal jak předmětem Všetičkovy odborné publikace s názvem Jakub Arbes (1993), tak hrdinou jeho biografického románu PŘED BRANAMI OMEGY.

13.4.2015 v 8:00 | Karma: 7,33 | Přečteno: 399x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Zeměplocha osiřelá, ale nesmrtelná

Ve čtvrtek 12. března mne stejně jako další miliony nadšených čtenářů děl sira TERRYHO PRATCHETTA zasáhla smutná zpráva hodící se spíše pro nadcházející pátek třináctého – veleúspěšný britský spisovatel a čelný představitel moderní humoristické fantasy ve svých šestašedesáti letech zemřel. Lítost nad odchodem autora, jehož knihy mne provázejí od dob středoškolských studií, nijak nezmírnily ani četné zvěsti o jeho dlouholetém zápasu s Alzheimerovou chorobou a netajeném úmyslu opustit svět vezdejší dobrovolně ještě před jejím vyvrcholením.

15.3.2015 v 13:06 | Karma: 20,79 | Přečteno: 816x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Připomenutí záslužné, avšak nešťastné

V dějinách naší literatury nalezneme celou řadu osobností, jejichž životní osudy a literární dílo upadly postupem času v zapomnění, přičemž v případě mnohých z nich lze dodat – k naší škodě. Třicet portrétů českých spisovatelů, novinářů, nakladatelů či kritiků, které potkal podobný osud, přináší kniha TOMÁŠE HEJNY s názvem POZAPOMENUTÉ OSOBNOSTI ČESKÉ LITERATURY.

27.1.2015 v 10:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 645x | Diskuse| Kultura

Petr Nagy

Čtení dobré až k vzteku

Spisovatel, hudebník, historik umění a nakladatelský redaktor MILAN URZA (*1983) si za hlavního hrdinu svého prozaického debutu zvolil postavu vskutku neobvyklou – starozákonního proroka Jeremiáše (někdy též Jeremjáš).

20.1.2015 v 11:12 | Karma: 6,81 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 148
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 635x
věčný student, filmový nadšenec a vášnivý čtenář, milovník starých časů... zakladatel Půlnoci, stránky věnované neprávem zapomenutým umělcům dob minulých, a šéfredaktor internetového kulturního měsíčníku Půlnoční expres... pracovník Národní knihovny ČR... knižní recenzent (iLiteratura, Host, Český rozhlas 3 – Vltava (Mozaika), Tvar aj.)