Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volby 2012 - několik poznámek

Nedá mi to, abych se ještě jednou nevrátil ke krajským a senátním volbám roku 2012. Českou republikou a trochu i Evropou začalo znovu znít strašení komunizmem. Jak je reálné a jak je účelově zneužíváno?

Strašení komunizmem je pouze účelové a nemá žádný podklad. Tvrzení, že komunisté získávají nové hlasy je v rozporu s výsledky voleb, tak jak je zachytila volební matematika. Zda se vám to protiřečivé? Mysíte si, že věci bagatelizuji?

Tak si to proberme. K volbám přišla tradičně pouze něco více než třetina oprávněných voličů. Přesně řečeno, byla účast v krajských volbách 36,89% a v prvním kole senátních voleb 34,9%. V druhém kole senátních voleb přišlo dokonce jen 18,61% voličů.

Tato minimální účast popírá samu podstatu většinového systému. Volební většinu tvoří 36,89% všech oprávněných voličů! Kdo tedy vládne? Odpověď je z čísel jasná: menšina, která přišla k volbám. Tato menšina (ach ouvej, demokratická!) za nás, kteří jsme k volbám nešli, rozhodla, že v krajích nám budou vládnout sociální demokraté spolu s komunisty.

No a pak to přišlo. Radními se v krajích stali i komunisté. Někteří z nich nemají čisté nejen sako, ale dokonce ani "spodní prádlo". Lidé protestují, sepisují petice. Právem!? Ale jakým právem, vždyť nešli k volbám a teď je pozdě bycha honit. Je zvoleno a strana si nominovala. Punktum a šmytec.

Myslím si, že volební zákon ve své podstatě je velice špatný a dává příležitost k takovým excesům. Každopádně by v něm mělo proti nim být více pojistek. Například pojistka o minimální účasti ve volbách. Nebo lepší pojistka - minimální účast a když se nedosáhne, tak druhé kolo je povinné.  

Vraťme se ale k strašení komunismem. Volby do krajských zastupitelstev provedené zhruba třetinou oprávněných voličů (přesně 36,89%) vynesly na první místo sociální demokraty s 25,58% hlasů a na druhé místo komunisty s 20,44% hlasů. No ale z celkového počtu vličů (100%) jsou tyto počty jiné.

Pokud budeme počítat jen laickým způsobem, tak sociální demokraté dostali z celku jen necelou dvanáctinu hlasů, tedy přibližně 9% hlasů a komunisté necelou patnáctinu hlasů tedy přibližně 8%hlasů. Je pravda, že pravicové strany dostaly ještě více napráskáno a jejich počty, vztažené na celek, jsou ještě horší. Ncméně vykládat, že komunisté a sociální demokraté vládnou z převahou je nesmysl a nehorázné zkreslení faktů.

Jasným faktem a sigálem k dalšímu vývoji v republice je fakt, že se statut politických stran a jejich koryt a korýtek přežil.  Důvěra k politickým stranám a k jejich zástupcům ve Sněmovně a Senátu je rekordně nízká. Dělení na levici a pravici už nikomu moc neříká. Kradou jak politici z ODS, tak politici z ČSSD.

Velice se mne jako člověka platícího daně rovněž dotýká, že z mých daní jsou placeny i politické strany, které já nepodporuji a nikdy bych je nevolil. Tento způsob, kdy politici si odhlasovali, že strana dostane za každého poslance nebo senátora poplatek a příspěvek je naprosto nehorázný systém drancování státu. Docela by mne zajímalo, kdyby dnešní strany měly zase žít jen ze stranických příspěvků svých členů. Já takovou dobu zažil a přál bych si aby se vrátila.  

Dnešní lidé (i já) tento statut čím dál zřetelněji odmítají a bojkotují. Bude třeba hledat jiný systém společenských struktur. Což napřklad kandidáti občanských organizací - hasiči, myslivci apod.  Tam bychom jasně věděli, za koho bude kopat Franta Vonásek, protože je myslivec. Nebo Pepa Námořník, protože je hasič.    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Martin Matějka | neděle 20.1.2013 9:02 | karma článku: 8,75 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Petr Martin Matějka

Záhada v gynekologické ambulanci

" ... Žena se v soukromé ambulanci podrobila běžnému testu na těhotenskou cukrovku. Místo glukózy ale vypila jedovatou dezinfekci. Personál na záměnu později přišel a kontaktoval policii. Hlídka mladou ženu našla v jejím bytě v bezvědomí. Přivolaní záchranáři jí už nedokázali pomoci. ...." Z článku I dnes vyplývá, že nebohá žena požila Chlumského roztok, a že jej požívala nejméně 10 minut a pak odešla domů.

25.6.2014 v 9:07 | Karma: 15,77 | Přečteno: 1198x | Diskuse| Společnost

Petr Martin Matějka

Můj život po životě aneb kéž by to nikdy nenapsal

Mnohokrát mne lákaly různé knihy k napsání recenze. Vždycky jsem to něčím zakecal, na něco se vymluvil. Poslední Vieweghův počin ale ve mně vybudil horečnou snahu. Anotace ke knize Můj život po životě od autora Michala Viewegha, kterou vydalo Druhé město začíná fakty: „Osmého prosince 2012 praskla Michalu Vieweghovi aorta. V nemocnici ho půl hodiny marně oživovali ....“ aby skončila v heroickém závěru: „ Ale je tu psaní, které ho drží při životě. A nyní i kniha, která je přes všechnu bolest, kterou s sebou nese, knihou očistnou.“

22.10.2013 v 22:06 | Karma: 8,94 | Přečteno: 473x | Diskuse| Kultura

Petr Martin Matějka

Mýty a realita zdravotnictví 1.díl

Aby bylo možno manipulovat s informovaností veřejnosti o českém zdravotnictví státní úředníci spolu se skupinami, majícími interes tuto "Zlatou kravičku" co nejlépe a nejdéle dojit, vymysleli řadu mýtů a báchorek, které mají za cíl veřejnost oklamat a vytvořit zdání, že ne oni, ale ti druzí ... Tak se pustíme do práce na vyložení reality.

20.10.2013 v 22:51 | Karma: 21,81 | Přečteno: 1991x | Diskuse| Ekonomika

Petr Martin Matějka

Tak se zase blíží volby

Ach jo, zase nás den co den masíruje televize, rozhlas, noviny, pošta s haldou letáků a paňáčkové (pardon, asistenti) politiků, kteří osamoceně skáčou po náměstích a návsích a nabízí tu kávu, tu čapku, tu propisovačku a pánbůh ví co ještě. Tedy, jestli o to má Pán Bůh vůbec zájem. Já jsem přesvědčen, že nemá. Protože kdyby měl, tak už to má v nebi jako my v našich mořích a oceánech.

20.10.2013 v 2:02 | Karma: 13,56 | Přečteno: 397x | Diskuse| Ostatní

Petr Martin Matějka

Mravní princip

Letní povídka pro Víkend MF DNES. Taky se to stalo v létě a bylo to těžké. Bylo to velmi těžké.

10.8.2013 v 15:43 | Karma: 17,69 | Přečteno: 703x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Tel Avivu se po týdnech rozezněly sirény. Hamás ohlásil rozsáhlý raketový útok

26. května 2024  13:55

V Tel Avivu se po mnoha týdnech po 13. hodině rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem....

Češi jsou nafoukaní, Západ nás vidí jako komunistický skanzen, řekl Topolánek

26. května 2024  13:15

Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka vnímají západní státy Česko stále jako postkomunistický...

Registr predátorů hned tak nebude. Není shoda, jak staré činy by se evidovaly

26. května 2024  13:13

Zákon, jenž by měl chránit děti před predátory, který zavádí takzvaný dětský certifikát, nabírá...

Češi se chystají na boj o zlato. Staromák zaplní davy, metro pojede déle

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Fanoušci vyrazí sledovat finále mistrovství světa na náměstí,...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 651x
Jsem lékárník, který se zajímá o dění okolo sebe a zkoumání příčin a následků.