Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Silnější vyhraje

V přírodě platí jedno jednoduché, prosté a drsné pravidlo. Silnější vyhrávají. Silnější samci vyhrávají právo pářit se samicemi. Silnější zvíře v boji porazí slabší (a obvykle ho sežere). Takový je zkrátka zákon džungle. Mezi lidmi to chodí podobně, byť v o něco civilizovanější podobě…Co to tedy znamená? Že mám být silnější, abych vyhrál? Že mám ostatní porazit? Že s nimi nemám mít slitování?

Co znamená být silnější? Když jsem byl malý, tak jsem dělal 5 let karate. Před dvěma a půl lety jsem se rozhodl se k této bohulibé činnosti vrátit. Víte, co mě k tomu vedlo? Abych se uměl ubránit? Abych uměl zlikvidovat agresora? Abych uměl dát ránu? NE! Vedlo mě k tomu to, abych se naučil přijímat rány. Cože?? Proč? Nikdo přece nechce být dobrovolně bitý (až na určitou menšinu, ke které myslím nepatřím…). Protože umění přijímat rány mě dělá silnějšího!

Na trénincích neděláme jen karate, ale taky nějaké aikido a občas jsem si dřív tak amatérsky zaboxoval s kamarádem. Po jednom přátelském boxování jsem skončil v nemocnici. Rád bych řekl, že mě Pavel knockoutoval (pravý hák má slušný), ale na to si ještě asi bude muset počkat. Prostě jsem blbě došlápl a vyvrtnul si kotník (u mě častá věc). Dali mi sádru a za pár dní se mě doktor na kontrole ptal, jak se mi to stalo…

Boxoval jsem, pane doktore. Vy děláte box? Ne, karate. Aha…no to mi řekněte, co z těch dvou byste tak na ulici použil. Asi ani jedno pane doktore. ??? Proč? Víte, každý blbec umí někoho zmydlit, někomu natankovat a někoho poslat k zemi. Pravou odvahu vyžadují jiné věci. Jestli chce mojí peněženku, ať si jí klidně vezme. Jestli chce kód k mé kartě, ať si ho klidně vezme. Jako fakt mě to moc netrápí…(Výjimku tvoří: Sáhni na moji holku, a jsi synem smrti!!!). Dostávat rány vyžaduje odvahu. Když vám někdo, ať chtěně nebo nechtěně ublíží, ať fyzicky nebo psychicky, umíte to přijmout? Umíte? Jestli ne, tak budete trpět. Budete plni zloby, zášti, smutku, deprese, závisti, pomstychtivosti apod. A pomůže vám to nějak? To sotva…

V byznyse, v rodině i mezi přáteli se často stává, že si lidé vzájemně ublíží. Což při častém opakování vede ke krachu firem, rozvodům a konci dlouhých přátelství. Jenže čí je to chyba? Je to vždy jen chyba toho, kdo ublížil? Nebo je to snad chyba toho, kdo se nechal zranit? Řekl bych, a asi to pro většinu z vás bude šokující, že pravda je tak někde mezi. To znamená, že neházím automaticky vinu jen na toho, kdo šlápl vedle. Každý má právo na chybu.

Osobně jsem byl zraňován většinu svého dětství. A to je docela drsné, protože tu mluvím o dlouhých letech utrpení a deprese tak velké, že jsem si nesčetněkrát přál, aby se mi něco stalo, nebo abych dostal nějakou těžkou nemoc, aby to v lidech kolem mě vyvolalo nějakou lítost. Od doby co pamatuju mě vždy psychicky i fyzicky tyranizoval můj starší brácha (jen pro doplnění – už to není ten sobecký trouba, jako když jsme vyrůstali – je to skvělej chlap se srdcem na správným místě a já jsem hrdej na to, že je to můj brácha). Kromě toho, aby toho nebylo málo, tak jsem byl od 5. do 9. třídy na základce docela nepěkně (hodně slušně řečeno) šikanovaný. Takže o utrpení a zraněních něco vím.

Co tedy dělám, když se mě snaží někdo zranit dneska? Obvykle se tomu jen směju. Protože, když si to uvědomíme, co mi vlastně ten někdo může udělat? Vzít mi práci? Najdu si novou. Připravit mě o peníze? Vydělám další. Zničit moji pověst? Mé skutky na moji opravdovou pověst ukážou. A když už mě něco zraní, tak s tím bojuji a vypořádám se s tím sám, protože kdybych čekal na omluvu, tak se nikdy nedočkám. Prostě se snažím být silnější…je to jen v naší hlavě!

Autor: Petr Klimeš | úterý 20.8.2013 13:23 | karma článku: 9,98 | přečteno: 462x
  • Další články autora

Petr Klimeš

Kterak jsem si sám přivodil Encefalitidu

V článkuRadši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“jsem psal o tom, že strach je špatný rádce. A nejen, že je špatný rádce je i moc špatný společník, který dokáže hotové divy.

23.9.2013 v 9:00 | Karma: 8,36 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Povídejte mi o tom, že něco nejde…

Ve svém článku „Opravdu hledáte práci? Je to snadné!“ vysvětluji, že život je o prioritách. Život je o tom, že když něco opravdu chcete, tak toho dosáhnete. A byť se lidé v zásadě pořád na něco vymlouvají, tak bych rád v praxi ukázal, že tento princip je pravdivý.

16.9.2013 v 9:00 | Karma: 12,96 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Příběh mojí kariéry aneb dokážete cokoliv

Nedávno mi jeden člověk vyprávěl fascinující příběh o tom, jak nemohl najít brigádu a tak vytiskl životopisy, na kole objel asi 50 firem v okolí a životopis jim předal. Na rozdíl od ostatních hledajících, kteří seděli doma, dostal hned několik nabídek. Rozhodl jsem se proto pro inspiraci sepsat příběh mojí kariéry.

2.9.2013 v 10:00 | Karma: 17,70 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Radši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“

Někde jsem slyšel, že v Čechách je lepší volat „hoří, hoří!“ než volat „pomoc, pomoc!“ Asi chápu proč. Protože v Čechách by vám nikdo nepomohl. Nedávno jsem četl článek, jak cizinku v metru přímo před zraky lidí na nástupišti někdo přepadl a okradl. A nikdo jí nepomohl. Kladu si otázku proč tomu tak je.

28.8.2013 v 10:00 | Karma: 16,37 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Filozofie nenávisti bude vždy nenávidět!

Dnes to bude trochu mimo byznys, něco k naší společenské situaci. Žijeme ve skvělé době (v porovnání s každou dobou minulou je tahle prostě skvělá), která má nicméně své problémy.Problémem naší společnosti číslo jedna posledních x měsíců je fenomén korupce. Nemyslím nějakou drobnou korupci, že studenti dělají brigádu na černo, nebo že někdo uplatí úředníka kvůli stavebnímu povolení na baráček. Myslím organizované vyvádění miliard státních (tedy našich) peněz do kapes pánů kmotrů (či jak někdo říká zlojedů).

26.8.2013 v 10:00 | Karma: 9,92 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Nový prezident Pellegrini jako první navštíví Česko, přijede 26. června

13. června 2024  9:36,  aktualizováno  9:49

Příští slovenský prezident Peter Pellegrini navštíví Česko při své první zahraniční cestě 26....

Lipavský s kolegy vyzval k rychlému omezení pohybu ruských diplomatů v Schengenu

13. června 2024  9:09,  aktualizováno  9:44

Lipavský a dalších sedm ministrů zahraničí z EU vyzvalo v dopise šéfa unijní diplomacie k rychlému...

Poslanci pokračují v interpelacích. Budou řešit také podporu investic a žhářský útok

13. června 2024  8:37,  aktualizováno  9:34

Přímý přenos Poslance ve čtvrtek pokračují v dalších interpelacích, během kterých mohou klást otázky členům...

Po manželce bratr. Španělský premiér odráží další korupční kauzu

13. června 2024  9:34

Kolem španělského premiéra Pedra Sáncheze se vynořila další korupční kauza. Po manželce Begoně...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 909x
Expert přes kariérní poradenství, hledání práce a řeč těla. Majitel kariérně poradenské společnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články