Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Největší omyl hledačů zlata (…ehm tedy práce)

Lidé hledající práci mi často připomínají hledače pokladů či hledače zlata. Sedí si tak u řeky, ve které (to jim někdo řekl) je prý hodně zlata. Sedí tam a rýžují a rýžují. Každý den projídají zbytek peněz, co mají a tak tam sedí, jedí a občas něco porýžují…A výsledek? Sem tam trocha zlatého prachu, někdy naději zvíří malinký kousek zlata a toť vše. Takhle určitě nezbohatnou!

Řekou plnou zlata v dnešní době jsou různé pracovní portály. Lidé sedí u toho počítače, chroupou sušenky (a pijou kafe, aby se vůbec donutili něco dělat) a rýžují a rýžují. Je to totiž lákavé. Přes 10 tisíc pracovních pozic na jednom portálu. Uffff to by bylo, abych něco nenašel. Jenže řeka je velká a co většina z nich vyrýžuje? No po (delším) čase i možná nějakou tu práci. Nicméně asi se shodneme na tom, že je lepší hledat zlato tam, kde je a ne tam kde je ho málo.

V oblasti hledání práce je tímto místem tzv. networking. Co to je? Pokud jste ITák, tak nehodlám mluvit o FTP protokolech…Networking je v podstatě jakákoliv interakce s druhými lidmi. Hmmm to je docela jednoduchý, to vlastně networkuju každý den. No to jo, ale jde o to, jak networkujete. Při hledání práce platí, že více hlav ví o větším množství volných pozic. Proto si chytrý člověk dělá všude známé a přátele a budu je si tak velkou síť kontaktů. Chytrý člověk vždy rád nezištně pomůže, když nějaký jeho kontakt potřebuje s něčím pomoct. Chytrý člověk se totiž už v době míru připravuje na válku.

Jako příklad bych mohl uvést jedno svého známého. Nějak si vzal do hlavy, že se pustí do jednoho dobročinného projektu a byť je to na první pohled obyčejný člověk (s velmi obyčejným příjmem), tak má neobyčejného ducha a neobyčejné známé. Na úspěšné rozjetí projektu potřeboval do týdne sehnat 2 miliony. Zavolal pár lidem a milion dostal darem a milion dostal půjčený (pak ho taky dostal darem). To je síla networkingu.

Dobře, ale k čemu to je při hledání práce? Proč bych se tím měl vůbec zabývat? Odhady mluví o tom, že více jak 60% pracovních míst jsou obsazovány skrze networking (přes známé a známé známých). Což znamená, že odhadem tak kolem jedné čtvrtiny může být obsazováno skrze webové portály. Já osobně jsem 7 ze svých 6 prací a 2 brigád získal přes známé. Jen jedinou práci jsem získal přes webový portál.

Řeknete si, no to je teda pěkně protekční hoch tenhle Klimeš. Neřekl bych. Ve většině těch pozic, kam jsem se dostal na doporučení známého, jsem exceloval a byl jsem dost oceňován. Paradoxně nejvíc se mi nedařilo právě v té práci, kterou jsem získal přes webový portál. Jak je to možné? Možná proto, že když se za mne můj známý zaručí, tak toho nezneužívám a dělám vše proto, abych nepoškodil jeho jméno, když mi prokázal tak velkou službu, že mi pomohl sehnat práci.

Pokud tedy hledáme práci a máme vybudovanou širokou networkingovou síť, tak to budeme mít jednoduché. Pokud jí vybudovanou nemáme – nezoufejte. Pomůže vám jedna kouzelná věta. Neznáš někoho, kdo pracuje jako…Když hledáme konkrétní druh práce, tak má smysl začít si vytvářet profesně vymezenou síť kontaktů v tomto oboru. A když chci dělat třeba kuchaře, tak se budu ptát všech svých známých. Neznáš někoho, kdo pracuje jako kuchař? Myslíš, že bych s ním mohl zajít na kafe?
Pokud si u svých známých budujete dobré jméno, tak přes tyto kontakty získáte cenné informace, další kontakty, a nakonec možná i místo vašich snů.

Autor: Petr Klimeš | úterý 12.2.2013 9:00 | karma článku: 10,98 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Petr Klimeš

Kterak jsem si sám přivodil Encefalitidu

V článkuRadši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“jsem psal o tom, že strach je špatný rádce. A nejen, že je špatný rádce je i moc špatný společník, který dokáže hotové divy.

23.9.2013 v 9:00 | Karma: 8,36 | Přečteno: 583x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Povídejte mi o tom, že něco nejde…

Ve svém článku „Opravdu hledáte práci? Je to snadné!“ vysvětluji, že život je o prioritách. Život je o tom, že když něco opravdu chcete, tak toho dosáhnete. A byť se lidé v zásadě pořád na něco vymlouvají, tak bych rád v praxi ukázal, že tento princip je pravdivý.

16.9.2013 v 9:00 | Karma: 12,96 | Přečteno: 563x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Příběh mojí kariéry aneb dokážete cokoliv

Nedávno mi jeden člověk vyprávěl fascinující příběh o tom, jak nemohl najít brigádu a tak vytiskl životopisy, na kole objel asi 50 firem v okolí a životopis jim předal. Na rozdíl od ostatních hledajících, kteří seděli doma, dostal hned několik nabídek. Rozhodl jsem se proto pro inspiraci sepsat příběh mojí kariéry.

2.9.2013 v 10:00 | Karma: 17,70 | Přečteno: 726x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Radši volejte „hoříííí“ než „pomooooc“

Někde jsem slyšel, že v Čechách je lepší volat „hoří, hoří!“ než volat „pomoc, pomoc!“ Asi chápu proč. Protože v Čechách by vám nikdo nepomohl. Nedávno jsem četl článek, jak cizinku v metru přímo před zraky lidí na nástupišti někdo přepadl a okradl. A nikdo jí nepomohl. Kladu si otázku proč tomu tak je.

28.8.2013 v 10:00 | Karma: 16,37 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Petr Klimeš

Filozofie nenávisti bude vždy nenávidět!

Dnes to bude trochu mimo byznys, něco k naší společenské situaci. Žijeme ve skvělé době (v porovnání s každou dobou minulou je tahle prostě skvělá), která má nicméně své problémy.Problémem naší společnosti číslo jedna posledních x měsíců je fenomén korupce. Nemyslím nějakou drobnou korupci, že studenti dělají brigádu na černo, nebo že někdo uplatí úředníka kvůli stavebnímu povolení na baráček. Myslím organizované vyvádění miliard státních (tedy našich) peněz do kapes pánů kmotrů (či jak někdo říká zlojedů).

26.8.2013 v 10:00 | Karma: 9,92 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 909x
Expert přes kariérní poradenství, hledání práce a řeč těla. Majitel kariérně poradenské společnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené články