Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Týden proti rakovině

Nejen před libereckou radnicí skončily dvoudenní hrátky s rozdáváním příruček o prevenci rakoviny. Pikantní na tom je, že nestor české onkologie, prof. Zdeněk Dienstbier a spoluautor řady příruček v nich píše: „Příčiny vzniku rakoviny u člověka neznáme.“ Jak jí tedy Liga proti rakovině hodlá předcházet?

Liga proti rakovině nabízí v příručkách informace o okolnostech zjevování rakoviny a nehovoří o příčinách této nemoci. Vskutku je nezná. A to i přesto, že Hippokrates, na jehož etiku i všichni příští onkologové při promoci přísahají, řekl už před 2500 lety, že rakovinou prsu onemocní nejčastěji melancholičky. Melancholie (deprese) povstává například ze stresu podníceného sebeobviňováním nebo sebenenávistí.

Česká onkologie však hodlá učinit z rakoviny posvátnou nemoc s neznámými příčinami, před níž padne na kolena stejně spolehlivě vzdělanec i nevzdělanec, nemocný i zdravý. Příčiny vzniku rakoviny ututlává jako obchodní tajemství, jehož prozrazení by mohlo přivodit obrovité finanční ztráty výrobcům léků, zavedenému způsobu léčení a zdravotnickému byznysu. Příručky onkologů pak trousí aspoň nějaké „preventivní“ poznatky: Poškozené nebo zmnožené geny změní informace v buňce a ta se začne chovat v těle nekoordinovaně. Tím jsou vyřazeny kontrolní mechanismy přítomné ve zdravých tkáních. Tak se zrychlí dělení buněk a vznikne nádor. Pokud obranné mechanismy selžou, prosadí se agresivita nádoru. To každého nemocného jistě patřičně zmotivuje k preventivní akci!

Žádný z profíků poskakujících před onkologickým stánkem označeným dvojsmyslně: Hrátky o zdraví i pro zdraví neví, že nejprověřenější a nejčastější příčinou rakoviny je silný, dlouhodobý a neodvratitelný stres. Ani Liberečanům neprozradili, že obdobný stres vzchází nejčastěji z nesnesitelných deficitů sociálních, emočních, vývojových, erotických, partnerských, seberealizačních či hmotně zabezpečovacích. A že silný specifický stres dokáže rakovinu zcela přesně orgánově zacílit. A že nesčetné pokusy na stresovaných laboratorních zvířatech potvrdily hojné zkušenosti učiněné lehkomyslně s onkologickými pacienty...

Také na rozšiřování Evropského kodexu proti rakovině se v Liberci nešetřilo. Každý si jej mohl přečíst. Píše se v něm o prevenci rakoviny: „Střídmá a vyvážená strava, ochrana před nadměrným sluněním, ochrana před rakovinotvornými látkami, každodenní tělesná činnost, nekouření, toliko přiměřená konzumace alkoholu a pravidelné preventivní prohlídky“. O zhoubném stresu nepadne v kodexu ani jedno slovo. Tyto návody přijme za preventivní jen velmi naivní či nezkušený člověk. Za preventivní je však označují ve svém oboru také kardiologové, diabetologové, alergologové, internisté atd., takže by vlastně mohlo jít o univerzální návod k uchování zdraví! Jak je to krásné, že vše souvisí se vším podobně jako nic s ničím!

Pokud je člověk vystaven zničujícímu stresu, pak se například kouření, přejídání či alkohol stává oblíbeným prostředkem, kterým vystresovaný vesměs pomíjivě tiší svoje primární psychické strádání. Až sekundárně nezdravě jí, popíjí alkohol a kouří, když je z rozličných důvodů trvale a silně stresován. A zhoubný stres ještě vzrůstá, protože nešťastník  vidí, že tloustne a neobejde se už bez alkoholu a cigaret. A tak jí, popíjí či kouří ještě více. Zbaví-li se zhoubného stresu (konkrétního deficitu), pak teprve preventivně zasáhne vůči rakovině. Pokud to neučiní, pak ho s jistou pravděpodobností vyvede z těžkého životního kolbiště právě rakovina.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr F. Novotný | pondělí 12.10.2009 9:50 | karma článku: 13,36 | přečteno: 1342x
  • Další články autora

Petr F. Novotný

Šéfredaktor Reflexu je progresivní

Za Husáka, po likvidaci odborných kádrů a společenských špiček v roce 1971, jsme si vyprávěli tento vtip: „Může se stát členem akademie věd paralytik?“ „Ano, ale musí být progresivní!“

9.10.2011 v 13:28 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Uštvání soudce JUDr. Pavla Nagye bylo snadné

Někteří z nás potřebují k radostnému životu nepřítele. Masmédia proto každý den nějakou kořist uštvou. Ideální kořistí je úplatný politik. Jenže ten se umí sakra bránit, například drze namítne, že na udavače podá trestní oznámení a bude žádat desetimilionové odškodné. A tak média neloví žraloky, ale spíše malé ryby a někdy dokonce mřenky. Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy byl v roce 2008 nafilmován skrytou kamerou při přebírání peněz. Záznam zakoupila televize Nova a poté jej vysílala nesčetněkrát a pokračuje s tím až do dnešních dnů. Také denní tisk rozviřoval skandál až do úplného vyčerpání čtenářů. Pavel Nagy se totiž nemůže bránit, ani podat trestní oznámení. Byl totiž omezen ve způsobilosti k právním úkonům a nemá ani floka.

17.2.2011 v 8:16 | Karma: 22,06 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Škrty, občané prvního a druhého řádu

Český stát už dávno neposkytuje jen ochranu bezmocným před nouzí, tedy takzvané sociální jistoty. S oblibou také nivelizuje, a to ve všech ohledech, životní potřeby celé populace. Tím paradoxně navozuje masové sociální nejistoty.

28.7.2010 v 10:45 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Vinnej nevinnej, berte to po řadě!

vykřikl sapér Vodička v Haškově Švejkovi. Vinu či zásluhy nelze v opravdové životní vřavě vskutku odlišit. Objektivita zásluh či provinění se navíc vymaňuje ze subjektivních lidských měřítek, byť i Buddha tvrdíval, že se máme tak, jak si zasloužíme, a i když Kristus kázal, že sklidíme jen to, co jsme zaseli.

16.7.2010 v 15:39 | Karma: 10,54 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Příští volby už jako happening

Mezičas mezi nadějí vzcházející z voleb a následným zklamáním se rychle zkracuje. Protože očekáváme od jiných stále více než od sebe. A také politické ideje se rodí už jen za pomoci peněz. Příští parlamentní volby tímpádem vyhraje ten, kdo jich má nejvíc. Například Petr Kellner z PPF, Karel Komárek z KKCG, Zdeněk Bakala z OKD nebo Andrej Babiš z Agrofertu.

9.7.2010 v 8:15 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Netanjahu do roka odejde, ale Hamás odolá. Válka skončí patem

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2483x
Klinický psycholog (psychosomatika a psychoterapie).
Autor publikací: Filozofie nemocí, Proč jsme nemocní, Tajemství hypnózy, Kdo s námi manipuluje.
S Janem Kellerem napsali učebnici pro gymnazisty:
Úvod do filozofie, sociologie a psychologie
(s ilustracemi Vladimíra Renčína).
Informace o jmenovaných knihách:
www.dialog-lbc.cz

Dvojité kliknutí na foto zobrazí starší články.

Seznam rubrik