Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otcové pohlcují svoje děti

9letý David trpěl astmatem a bral léky. K nesilnějšímu záchvatu došlo v tělocvičně. Učitel naštěstí neváhal s přivoláním záchranky. Tím chlapci zachránil život.

Kronos pohlcuje svoje potomky

Vyděšený otec požádal, abych chlapce přijal jako klienta. Po prověření okolností zjevování astmatických záchvatů jsem šokoval otce sdělením, že psychoterapeutický zásah u jeho syna považuji prozatím za zbytečný. A že namísto syna přijmu jeho. Obdobných případů jsem totiž řešil už několik.

Rodiče povětšinou nepřipustí, že podnítili některé nemoci svých dětí. Pochybují o tom, že vypjatá emotivní, vztahová či sociální situace v rodině může psychiku dítětě podnítit například k vyjevení alergických či astmatických reakcí.

Fakt, že rodiče o zobrazování psychických přetlaků v těle, o tzv. somatizaci, nic nevědí nebo ji popírají, ještě neznamená, že se tyto přetlaky nesomatizují. Berou-li rodiče v úvahu jen svoje dobré úmysly a vlastní čisté svědomí, pak to ještě nevylučuje jejich neuvědomované chyby. Totiž právě ty patří k nejnebezpečnějším. Dětská psychika je dešifruje spolehlivěji než seizmograf vzdálené zemské otřesy a zareaguje na ně. Ať to budou rodiče popírat jakkoli.

Napětí v rodině může vznikat už před narozením dítěte. A jeho negativní následky se kumulují obdobně jako informace na pevném disku počítače. Nelze už vymazat strach rodičů z narození dítěte, obavy z porodu, partnerství a odpovědnosti za dítě. Také zničující konflikty mezi rodiči, trvalý partnerský nesoulad, chronické rodinné napětí, hádky či hrozby partnerského rozpadu. Obdobně následky nevěry, tíživé sociální situace, nadměrného či nedostatečného výchovné působení. Také efekty trvalého přetěžování, týrání či nepřiměřeného trestání dětí, nedostatek rodičovské lásky, absence rodinného bezpečí a rozličného zaopatření atd. Rády se somatizují také konflikty mezi sourozenci, trvalý školní neúspěch či následky specifického selhávání, které už dlouho uniká pozornosti opatrovníků dítěte. Do emoční databáze dítěte jsou ukládány také nepřiměřené reakce nových partnerů rodičů.

Davidův otec ve svém dětství rovněž trpěl astmatem. A zbavil se jej prý „zázračně“ až po odchodu z domova. Aniž by to tušil, opustil tehdy místo tzv. astmatických konfliktů. Odešel studovat do Brna, odkud se už nevrátil. Tam si založil vlastní rodinu a reagoval na manželku a syna tak, jak to pochytil od svého otce. Mnohdy bez empatie a nejčastěji s vysokými nároky. Nacvičoval signály, na které byl chlapec nucen reagovat. Ráno jej povojensku tahal z postele k rozcvičkám a otužování. Nutil ho jíst, i když se chlapci obracel žaludek. Hádal se s manželkou a stvářel i v širší rodině atmosféru konkurence, podezírání a strachu. A David reagoval po svém. A jednoho dne se i kvůli tomu při záchvatu málem udusil.

Můj nový klient samozřejmě tvrdil, že svého syna i manželku nadevše miluje. Tomu jsem věřil. Až časem připustil, že děti vstřebávají nejen uvědomované zásluhy, ale i neuvědomovaná pochybení svých rodičů.

O nebezpečných vztazích mezi otci a syny se psalo už v antice. Dosvědčuje to i báje o zrození Dia: Nejmladší z Títánů, proradný Kronos, lstí svrhl svého otce a odňal mu moc. Kronos tušil, že se mu nepodaří udržet vládu ve svých rukou. Bál se, že také proti němu povstanou jeho děti a obětují jej stejnému osudu, jaký on určil svému otci Úranovi. A proto přikázal své manželce Rheii, aby mu přinesla každé novorozené dítě, které pak nemilosrdně pohltil. Rheia však tajně uchránila aspoň poslední dítě – Dia. Když ten dospěl, přinutil svého otce, aby vrátil na svět pohlcené děti. Kronovy děti se opevnily na Olympu a bojovaly s Kronem a Títány o vládu nad světem...

Kronovo polykání dětí symbolizuje snahu o zamezení nástupnictví či o věčné uchování otcovské autority. Mívá i podobu přehnaného omezování, stresování či trestání dětí. Soupeření syna s otcem je i dnes nejčastějším generačním konfliktem. A mnohým synům se nedaří obstát po Diově vzoru. Také některé emancipované matky využívají mužských strategií k dosažení výsadního postavení v rodině. V tomto smyslu mohou i ony přispět k vyjevení psychosomatických nemocí (protestů) svých dětí.

Jméno dítěte a některé bezvýznamné okolnosti jsem z etických důvodů pozměnil.

Autor: Petr F. Novotný | úterý 11.5.2010 9:32 | karma článku: 19,93 | přečteno: 1937x
  • Další články autora

Petr F. Novotný

Šéfredaktor Reflexu je progresivní

Za Husáka, po likvidaci odborných kádrů a společenských špiček v roce 1971, jsme si vyprávěli tento vtip: „Může se stát členem akademie věd paralytik?“ „Ano, ale musí být progresivní!“

9.10.2011 v 13:28 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Uštvání soudce JUDr. Pavla Nagye bylo snadné

Někteří z nás potřebují k radostnému životu nepřítele. Masmédia proto každý den nějakou kořist uštvou. Ideální kořistí je úplatný politik. Jenže ten se umí sakra bránit, například drze namítne, že na udavače podá trestní oznámení a bude žádat desetimilionové odškodné. A tak média neloví žraloky, ale spíše malé ryby a někdy dokonce mřenky. Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy byl v roce 2008 nafilmován skrytou kamerou při přebírání peněz. Záznam zakoupila televize Nova a poté jej vysílala nesčetněkrát a pokračuje s tím až do dnešních dnů. Také denní tisk rozviřoval skandál až do úplného vyčerpání čtenářů. Pavel Nagy se totiž nemůže bránit, ani podat trestní oznámení. Byl totiž omezen ve způsobilosti k právním úkonům a nemá ani floka.

17.2.2011 v 8:16 | Karma: 22,06 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Škrty, občané prvního a druhého řádu

Český stát už dávno neposkytuje jen ochranu bezmocným před nouzí, tedy takzvané sociální jistoty. S oblibou také nivelizuje, a to ve všech ohledech, životní potřeby celé populace. Tím paradoxně navozuje masové sociální nejistoty.

28.7.2010 v 10:45 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Vinnej nevinnej, berte to po řadě!

vykřikl sapér Vodička v Haškově Švejkovi. Vinu či zásluhy nelze v opravdové životní vřavě vskutku odlišit. Objektivita zásluh či provinění se navíc vymaňuje ze subjektivních lidských měřítek, byť i Buddha tvrdíval, že se máme tak, jak si zasloužíme, a i když Kristus kázal, že sklidíme jen to, co jsme zaseli.

16.7.2010 v 15:39 | Karma: 10,54 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Příští volby už jako happening

Mezičas mezi nadějí vzcházející z voleb a následným zklamáním se rychle zkracuje. Protože očekáváme od jiných stále více než od sebe. A také politické ideje se rodí už jen za pomoci peněz. Příští parlamentní volby tímpádem vyhraje ten, kdo jich má nejvíc. Například Petr Kellner z PPF, Karel Komárek z KKCG, Zdeněk Bakala z OKD nebo Andrej Babiš z Agrofertu.

9.7.2010 v 8:15 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2483x
Klinický psycholog (psychosomatika a psychoterapie).
Autor publikací: Filozofie nemocí, Proč jsme nemocní, Tajemství hypnózy, Kdo s námi manipuluje.
S Janem Kellerem napsali učebnici pro gymnazisty:
Úvod do filozofie, sociologie a psychologie
(s ilustracemi Vladimíra Renčína).
Informace o jmenovaných knihách:
www.dialog-lbc.cz

Dvojité kliknutí na foto zobrazí starší články.

Seznam rubrik