Otcové pohlcují svoje děti

9letý David trpěl astmatem a bral léky. K nesilnějšímu záchvatu došlo v tělocvičně. Učitel naštěstí neváhal s přivoláním záchranky. Tím chlapci zachránil život.

Kronos pohlcuje svoje potomky

Vyděšený otec požádal, abych chlapce přijal jako klienta. Po prověření okolností zjevování astmatických záchvatů jsem šokoval otce sdělením, že psychoterapeutický zásah u jeho syna považuji prozatím za zbytečný. A že namísto syna přijmu jeho. Obdobných případů jsem totiž řešil už několik.

Rodiče povětšinou nepřipustí, že podnítili některé nemoci svých dětí. Pochybují o tom, že vypjatá emotivní, vztahová či sociální situace v rodině může psychiku dítětě podnítit například k vyjevení alergických či astmatických reakcí.

Fakt, že rodiče o zobrazování psychických přetlaků v těle, o tzv. somatizaci, nic nevědí nebo ji popírají, ještě neznamená, že se tyto přetlaky nesomatizují. Berou-li rodiče v úvahu jen svoje dobré úmysly a vlastní čisté svědomí, pak to ještě nevylučuje jejich neuvědomované chyby. Totiž právě ty patří k nejnebezpečnějším. Dětská psychika je dešifruje spolehlivěji než seizmograf vzdálené zemské otřesy a zareaguje na ně. Ať to budou rodiče popírat jakkoli.

Napětí v rodině může vznikat už před narozením dítěte. A jeho negativní následky se kumulují obdobně jako informace na pevném disku počítače. Nelze už vymazat strach rodičů z narození dítěte, obavy z porodu, partnerství a odpovědnosti za dítě. Také zničující konflikty mezi rodiči, trvalý partnerský nesoulad, chronické rodinné napětí, hádky či hrozby partnerského rozpadu. Obdobně následky nevěry, tíživé sociální situace, nadměrného či nedostatečného výchovné působení. Také efekty trvalého přetěžování, týrání či nepřiměřeného trestání dětí, nedostatek rodičovské lásky, absence rodinného bezpečí a rozličného zaopatření atd. Rády se somatizují také konflikty mezi sourozenci, trvalý školní neúspěch či následky specifického selhávání, které už dlouho uniká pozornosti opatrovníků dítěte. Do emoční databáze dítěte jsou ukládány také nepřiměřené reakce nových partnerů rodičů.

Davidův otec ve svém dětství rovněž trpěl astmatem. A zbavil se jej prý „zázračně“ až po odchodu z domova. Aniž by to tušil, opustil tehdy místo tzv. astmatických konfliktů. Odešel studovat do Brna, odkud se už nevrátil. Tam si založil vlastní rodinu a reagoval na manželku a syna tak, jak to pochytil od svého otce. Mnohdy bez empatie a nejčastěji s vysokými nároky. Nacvičoval signály, na které byl chlapec nucen reagovat. Ráno jej povojensku tahal z postele k rozcvičkám a otužování. Nutil ho jíst, i když se chlapci obracel žaludek. Hádal se s manželkou a stvářel i v širší rodině atmosféru konkurence, podezírání a strachu. A David reagoval po svém. A jednoho dne se i kvůli tomu při záchvatu málem udusil.

Můj nový klient samozřejmě tvrdil, že svého syna i manželku nadevše miluje. Tomu jsem věřil. Až časem připustil, že děti vstřebávají nejen uvědomované zásluhy, ale i neuvědomovaná pochybení svých rodičů.

O nebezpečných vztazích mezi otci a syny se psalo už v antice. Dosvědčuje to i báje o zrození Dia: Nejmladší z Títánů, proradný Kronos, lstí svrhl svého otce a odňal mu moc. Kronos tušil, že se mu nepodaří udržet vládu ve svých rukou. Bál se, že také proti němu povstanou jeho děti a obětují jej stejnému osudu, jaký on určil svému otci Úranovi. A proto přikázal své manželce Rheii, aby mu přinesla každé novorozené dítě, které pak nemilosrdně pohltil. Rheia však tajně uchránila aspoň poslední dítě – Dia. Když ten dospěl, přinutil svého otce, aby vrátil na svět pohlcené děti. Kronovy děti se opevnily na Olympu a bojovaly s Kronem a Títány o vládu nad světem...

Kronovo polykání dětí symbolizuje snahu o zamezení nástupnictví či o věčné uchování otcovské autority. Mívá i podobu přehnaného omezování, stresování či trestání dětí. Soupeření syna s otcem je i dnes nejčastějším generačním konfliktem. A mnohým synům se nedaří obstát po Diově vzoru. Také některé emancipované matky využívají mužských strategií k dosažení výsadního postavení v rodině. V tomto smyslu mohou i ony přispět k vyjevení psychosomatických nemocí (protestů) svých dětí.

Jméno dítěte a některé bezvýznamné okolnosti jsem z etických důvodů pozměnil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr F. Novotný | úterý 11.5.2010 9:32 | karma článku: 19,93 | přečteno: 1937x