Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko ovládli antihrdinové

"Cesi si jiz po dvacet let svobodne voli do cela zeme subalterni vrstvu spolecnosti, lhare,  nesofistikovane polovzdelance, chamtivce a zlodeje. Jsou narodem, ktery na jedne strane  nepokryte pohrda svymi malo pocetnymi hrdiny, na druhe strane povysil na nejvyssi stupen kultury oblibu v duchovnich miniaturach..." napsal mi univerzitní prof. Jan Svoboda, jenž žije už 35 let v Johannesburgu.

Odysseus a Sirény

Doma jsme si už zvykli na likvidování hrdinů a  jejich následný nedostatek. A je to i praktické, protože s hrdiny bez kazu se už nemusíme srovnávat. A tak akceptujeme, že ani hra na četníky a zloděje neběží už podle pravidel. Rozumíme motivům, které učiní zloděje z četníků a ze zlodějů četníky. Smířili jsme se s antihrdiny v politice,  energetice, státní správě, policii, soudnictví, bankovnictví atp., protože tímpádem lze i dole bez obav švindlovat. Například se sociálními dávkami, nemocenskou a invalidními důchody, s granty, pojistkami a evropskými penězi, se vzděláním, tituly, daněmi, státními zakázkami, řidičáky atp.

Čím je antihrdina vzdělanější, inteligentnější a výkonnější, tím šikovněji se zamaskuje. Nejraději ve státní službě, odkud se distribuují peníze a moc. Ale i úplně dole se představuje buranstvím, agresivitou, povýšeností a egoismem. I tam zaútočí na každého, před kterým selže. Neomluví se, neodstoupí, neprokáže laskavost, ohleduplnost, skromnost nebo vstřícnost. Selhávání velkého množství antihrdinů v bezvýznamnostech předznamenává selhávání společnosti v zásadních jevech.

Bezcenný je vždycky donucen zpochybňovat hrdiny, protože jej zahanbují a usvědčují. Vždyť hrdina obětuje postavení, svobodu nebo i život, kdežto antihrdina nedokáže oželet ani týdenní plat. A tak s vervou ničí i rodící se osobnosti, aby odvedl pozornost od  svých hendikepů. Dosvědčuje to prosperita nactiutrhačných periodik i volební kampaně založené na špinění oponentů. Ostouzení je základním prostředkem antihrdinova vzestupu. Vskutku nadprůměrní čeští podnikatelé, vědci, sportovci a umělci pobývají proto nejraději v cizině.

"Stále citim loajalitu ke svym korenum," píše dále prof. Jan Svoboda, "neni mi lhostejne, kam se ceska spolecnost ubira a kym je vedena. Opet se chystam na leto do Ceska a tesim se na ceskou prirodu kolem me, na svoji chalupu na samote, na lesy kolem, na toulky na kole a i pesky, abych si mohl beztrestne dat tocene pivo. Na druhe strane se jiz predem snazim obrnit odolnosti proti nevrlosti a neochote cisniku, pokladnich, policajtu, proti indiferentnim lidem na ulici ci v supermarketu, proti spatne mire cepovaneho piva a proti agresivnim ridicum. Stale vsak verim, ze snad nova generace, ta vzdelanejsi, sofistikovanejsi, tolerantnejsi a cestnejsi dokaze jeste v dobe meho zivota pozvednout onu dnes posmutnelou zemi."

I starověcí Řekové uctívali hrdiny. A když se právě nezrodili, neváhali si je vymyslet. Věděli proč. Hrdinský vzor zakořeňuje v myslích chlapců první mužské hodnoty. Pak aspoň vědí, jakému vábení by měli odolat.  Vždyť ani  Odysseus nebyl svatoušek. Proto svým druhům zalil uši včelím voskem a sebe nechal připoutat k lodnímu stožáru. Věděl, že bez pout by neodolal svůdnému zpěvu Sirén. A i proto zůstal nesmrtelným hrdinou, kterého žádný z dnešních Řeků nedokáže zneuctít.

 

Autor: Petr F. Novotný | čtvrtek 8.4.2010 12:38 | karma článku: 18,25 | přečteno: 1345x
  • Další články autora

Petr F. Novotný

Šéfredaktor Reflexu je progresivní

Za Husáka, po likvidaci odborných kádrů a společenských špiček v roce 1971, jsme si vyprávěli tento vtip: „Může se stát členem akademie věd paralytik?“ „Ano, ale musí být progresivní!“

9.10.2011 v 13:28 | Karma: 9,72 | Přečteno: 1133x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Uštvání soudce JUDr. Pavla Nagye bylo snadné

Někteří z nás potřebují k radostnému životu nepřítele. Masmédia proto každý den nějakou kořist uštvou. Ideální kořistí je úplatný politik. Jenže ten se umí sakra bránit, například drze namítne, že na udavače podá trestní oznámení a bude žádat desetimilionové odškodné. A tak média neloví žraloky, ale spíše malé ryby a někdy dokonce mřenky. Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy byl v roce 2008 nafilmován skrytou kamerou při přebírání peněz. Záznam zakoupila televize Nova a poté jej vysílala nesčetněkrát a pokračuje s tím až do dnešních dnů. Také denní tisk rozviřoval skandál až do úplného vyčerpání čtenářů. Pavel Nagy se totiž nemůže bránit, ani podat trestní oznámení. Byl totiž omezen ve způsobilosti k právním úkonům a nemá ani floka.

17.2.2011 v 8:16 | Karma: 22,06 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Škrty, občané prvního a druhého řádu

Český stát už dávno neposkytuje jen ochranu bezmocným před nouzí, tedy takzvané sociální jistoty. S oblibou také nivelizuje, a to ve všech ohledech, životní potřeby celé populace. Tím paradoxně navozuje masové sociální nejistoty.

28.7.2010 v 10:45 | Karma: 16,81 | Přečteno: 1666x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Vinnej nevinnej, berte to po řadě!

vykřikl sapér Vodička v Haškově Švejkovi. Vinu či zásluhy nelze v opravdové životní vřavě vskutku odlišit. Objektivita zásluh či provinění se navíc vymaňuje ze subjektivních lidských měřítek, byť i Buddha tvrdíval, že se máme tak, jak si zasloužíme, a i když Kristus kázal, že sklidíme jen to, co jsme zaseli.

16.7.2010 v 15:39 | Karma: 10,54 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Petr F. Novotný

Příští volby už jako happening

Mezičas mezi nadějí vzcházející z voleb a následným zklamáním se rychle zkracuje. Protože očekáváme od jiných stále více než od sebe. A také politické ideje se rodí už jen za pomoci peněz. Příští parlamentní volby tímpádem vyhraje ten, kdo jich má nejvíc. Například Petr Kellner z PPF, Karel Komárek z KKCG, Zdeněk Bakala z OKD nebo Andrej Babiš z Agrofertu.

9.7.2010 v 8:15 | Karma: 12,52 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2483x
Klinický psycholog (psychosomatika a psychoterapie).
Autor publikací: Filozofie nemocí, Proč jsme nemocní, Tajemství hypnózy, Kdo s námi manipuluje.
S Janem Kellerem napsali učebnici pro gymnazisty:
Úvod do filozofie, sociologie a psychologie
(s ilustracemi Vladimíra Renčína).
Informace o jmenovaných knihách:
www.dialog-lbc.cz

Dvojité kliknutí na foto zobrazí starší články.

Seznam rubrik