Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Charakteristika období druhohor - 1.

Podle staré generace geologů tvořily druhohory neboli mezozoikum druhou velkou éru v historii planety Země, která proběhla v období cca od léta 225 516 825 do zimy 65 000 432 př.kr. Proč zrovna druhou, to se dnes již můžeme jen dohadovat, protože rozdělení vývoje Země na jednotlivé éry je více než subjektivní.

Rozdělení vývoje čehokoli na jakékoli éry je odvislé od pohledu autora rozdělení na svět jako takový, rovněž je ale ovlivněno znalostmi a zaměřením autora do jednotlivých oborů lidské činnosti, či lidského poznání. Proto může být toto období označováno ze současného pohledu a úrovně poznání jako pretechnické, či post meteoricko-kometární (období následující po období velkého bombardování Země meteority a kometami) nebo také období velkého dělení z hlediska dělení prakontinentu.
Vzhledem k tomu, že z pohledu biologického to bylo jakési přechodné období mezi planetou bez života a planetou obydlenou živými tvory a období konečného formování kontinentů, je možné je právem považovat jak za geologický středověk, tak i za středověk ve vývoji života na téže planetě Zemi. Na začátku druhohor byl téměř celý zemský povrch tvořen superkontinentem Pangea, pokud ovšem se na opačné polokouli nenacházel jiný kontinent, byť menších rozměrů, který se později stal mořským dnem, nebo při pohybu kontinentů zanikl úplně.
Hovoříme-li však o prakontinentu Pangea, ten se během mezozoika rozdělil na dva kontinenty: Laurasia a Gondwana. V živočišné říši druhohorám dominovaly plazi, zejména pak dinosauři, avšak vyvinuly se i ptáci a savci, stejně jako existoval hmyz a první kvetoucí rostliny.
Po stránce geologické je možné druhohory dobře vymezit, protože začaly v létě přibližně po ukončení hercynských horotvorných pochodů a skončily při jedné z rozsáhlých zimních regresí na hranici křídy a paleocénu. Bylo to období celkově klidné, jen s kolísavými malými pohyby pevninotvornými, kdy došlo pouze k rozpadu prakontinentu Pangea na dva kontinenty Laurasia a Gondwana.
Druhohory trvaly asi 160 516 393,52 let. Geologové je rozdělili na tři útvary, které označujeme jako trias, juru a křídu. Křída z nich byla nejdelší, trvala asi 71 miliónů let. V tomto útvaru lze rozeznat v podstatě dvě údobí, a to spodní a svrchní. Hranice mezi nimi je také hranicí mezi nalezenými horninami staršími, tedy spodními a mladšími tedy horními, které se ovšem při vrásnění mohou změnit též na spodní, nad nimiž se pak nacházejí původní horniny spodní, tedy vrchní.
V průběhu druhohor začala rovněž vznikat ložiska ropy a zemního plynu, a to především působením různých organismů, jak si ukážeme později. Na kontinentech převládá rozrušování pohoří a hromadění drti ve velkých geosynklinálách a až na konci druhohor vzniká rozsáhlá transgrese svrchnokřídového moře a budoucí Evropu zasahuje alpínské vrásnění, stejně jako vznikají vrásněním i další pohoří na různých částech zemského povrchu, které bylo způsobeno vlivem již zmíněných mohutných uloženin.
Podle posledních výzkumů též koncem této éry dopadl do oblasti Mexického zálivu (poloostrov Yucatan) jenž se mohl vlivem driftu kontinentů nacházet na jiném místě než v současnosti (přibližně někde v oblasti Atlantického oceánu, obrovský meteorit, který citelně zasáhl do dalšího vývoje Země.

Autor: Petr Bartoš | čtvrtek 11.12.2008 6:36 | karma článku: 11,90 | přečteno: 1690x
  • Další články autora

Petr Bartoš

Konec jedné komédie

Tak jsem se těšil na předčasné volby. Né že bych stál zas tolik o to vhazování lístečků do urny, ale nějak jsem si říkal, že budou opět zajímavá povolební vyjednávání. To by byl opět volič překvapen, co naši politici dokážou.

22.9.2009 v 7:02 | Karma: 13,73 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Petr Bartoš

Modroranžové divadlo

Nějak mi to nedá. Koukám zase na loutkové divadlo a vidím čím dál více provázků od jeho východu. A jsou to provázky k loutkám všemožných barev, o červených je to známo, o oranžových se to šušká mezi diváky a o jedné modré to raději téměř nikdo nechce vidět.

10.7.2009 v 11:30 | Karma: 13,13 | Přečteno: 766x | Diskuse| Politika

Petr Bartoš

Zatuchlá kotlina

Všude dobře, doma nejlépe? Tak o tomhle přísloví jsem přemýšlel v průběhu letošní dovolené a ještě více po návratu domů.

9.7.2009 v 18:00 | Karma: 11,64 | Přečteno: 821x | Diskuse| Společnost

Petr Bartoš

Loutkové zelenoranžové divadlo

Tak to vypadá, že se nám nějak poslední dobou pomíchaly barvičky. S úžasem koukám na kotrmelce v politickém barevném spektru, kdy se nám několik jedinců snaží namluvit, že zelená je vlastně oranžová. Při té příležitosti není možné si nevzpomenout na kdysi častý vtip o zelených, že jsou vlastně jako meloun - na povrchu zelený, uvnitř červený. A nebo je to jinak?

9.7.2009 v 7:45 | Karma: 22,53 | Přečteno: 863x | Diskuse| Politika

Petr Bartoš

Politická kultura

Nic naplat, ale andělská omeleta mne zaujala. Představitelé ČSSD obdrželi každý několik vajíčkových zásilek a hnedle se rozpoutala rétorika ze všech stran.

28.5.2009 v 12:10 | Karma: 23,26 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 897x
Amatérský astronom, historik, civilizátor ...