Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když bude nošení zbraní zločinem, budou jen zločinci nosit zbraně.

Když jsem samolepku s tímhle prohlášením viděla poprvé – visela na zadním nárazníku auta přede mnou, v Bostonu v roce 1986 – dočista mě nadchla. Znělo to vážně moc hezky a mělo to logiku... no prostě neprůstřelnou. Sakra, byli jsme přece v Americe, mně bylo něco přes dvacet a řekněte – kdo má co omezovat mě nebo kohokoli jiného, když si chce koupit bouchačku a být king? No nemám pravdu?

Překvapilo mě, když mi můj tehdejší přítel – liberál, ale žádný velký pacifista – vysvětlil, že jemu se ta fráze moc nezdá. Je chytlavá, to ano, ale vymysleli si ji zastánci NRA (National Rifle Association, tedy organizace milovníků bouchaček) a NRA je podle něj sbírka zamindrákovaných vidláků, které nevzali do Kukluxklanu. Možná to trochu přeháněl, ale je fakt, že členstvo NRA tvoří nepoměrně vysoké procento bělochů z malých měst. Bývají to republikáni přesvědčení, že jim vláda nemá co kecat do života – a navíc trpící jistým pocitem nadřazenosti: ONI se přece dovedou ovládat, JIM patří do ruky zbraň, a přes drzé poznámky militantních pacifistek nejsou rozměry jejich bouchaček nepřímo úměrné rozměrům jejich... ehm, ehm... mozku.

Ani když mi to můj dávný přítel takhle vysvětlil, nepřestalo se mi to heslo líbit. Ale slyšela jsem v té době taky heslo "Proč zabíjet lidi, kteří zabíjejí lidi, abychom dokázali, že zabíjet lidi je špatné?" I tohle mělo neprůstřelnou logiku, i tohle znělo hezky. A přitom pocházelo z protilehlé strany politického spektra. Bylo to matoucí.

Když před nějakým Američanem (zejména z jižních čí západních států), namítnete cokoli proti bouchačkám a přitom máte trochu jiný přízvuk, než jakým se mluví v jeho vesnici, nejspíš vám trpělivě vysvětlí, že nošení zbraní je v USA národní tradicí: "Už od doby prvních osadníků musel mít každý farmář zbraň, aby se ubránil nájezdům Indiánů a podobných záškodnických živlů. Bouchačky – to je náš národní odkaz."

S těmi ozbrojenými farmáři to není tak docela pravda – mezi dávnými osadníky existovala řada náboženských skupin, jejichž víra nepřipouštěla jakýkoli druh násilí, a přitom úspěšně osídlili velké rozlohy země. S těmi Indiány taky ne – většina kmenů s osadníky raději obchodovala nebo se tiše stáhla hlouběji do lesů a savan, než aby s nimi válčila. Fakt je, že povědomí o nezbytnosti bouchaček vytrvalo v mysli mnoha Američanů ještě dobrých sto padesát let poté, co Frontier neboli Pomezí definitivně vzalo za své.

V Bostonu jsem si nezastřílela. Zastřílela jsem si až v New Yorku, ve městě, kde získat zbrojní průkaz je skoro nemožné (a přece ledaskdo bouchačku vlastní). I můj tehdejší šéf "Alex", majitel taxikářské garáže, chlapík původem z Moskvy, který se už léta snažil proniknout do řad brooklynských ruských mafiánů a moc se mu to nevedlo, vlastnil bouchačku. Byla to moc pěkná, naleštěná pětačtyřicítka oblíbené značky Colt a "Alex", když si u mě chtěl šplhnout, se mnou tu a tam nad ránem zašel k Hudson River, pouhé dva bloky od garáže, a tam mě učil střílet do kůlů, které trčely z vody. Ať už jsem se trefila, nebo ne – bylo to orgasmické! Nikdy jsme s "Alexem" nic neměli, a přece na něj čas od času blaženě vzpomínám jako na milence. Rány se rozléhaly nad vodami, ranní opar se zachvíval – a každou chvíli mohli přijet policajti a sebrat nás. Bylo to boží!

Jednou jsem si zastřílela v Arizoně a pak několikrát na českých střelnicích. Chlapík v jedné z nich – tuším, že v Karlíně – mi nastavoval terč na požadovanou vzdálenost a přitom mi vykládal, že si jeho podnik oblíbily čerstvě rozvedené paničky: přinesou si sem fotku manžela v nadživotní velikosti a do té pak pálí, dokud ji nerozstřílejí na sračky. Odcházejí spokojené a smířené se svým životním údělem.

Myslící člověk, i kdyby byl sebevětším nepřítelem palných zbraní, nemůže pochybovat o jejich léčivých účincích.

Ovšem jen v případě, že střílíte na terče, fotky, makety či jiné náhražky živých tvorů, na kterých se chcete vyléčit.

Když už jsem uvedla dva chytlavé citáty, dovolím si ještě třetí. Filosof Arthur Schopenhauer se vyjádřil, že co je dokonalejší, dozrává déle. Zatímco průměrná žena je zcela zralá už v osmnácti, průměrnému muži trvá do osmadvaceti, než dozraje.

Podle této definice musím být hotový Superman: když se na to zpětně zadívám, zdá se mi, že jsem pubertu setřásla až někdy v osmatřiceti a konečně začala uvažovat jako dospělý člověk – aspoň většinou. Ostatně lidstvo je podle všeho čím dál tím dokonalejší, pan Schopenhauer by měl radost: dnes není těžké najít jedince, kterým je třeba osmašedesát a ještě pořád jsou puberťáci.

Jedním z projevů toho, co považuji (přes drzé námitky přátel) za duševní zralost Ivy Pekárkové, je odpor k bouchačkám. Vlastně ne odpor, spíš lhostejnost. Netoužím potěžkat v ruce každou zbraň, na kterou moje oko padne. Odolám pokušení si z ní vystřelit a ani mě to nezabolí. Začala jsem zbraně považovat za hodně nebezpečné hračky pro puberťáky. A teroristy či týpky, kteří se bez bouchačky či bomby v ruce necítí plnohodnotní, jsem začala považovat za puberťáky. Hodně nebezpečné.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Pekárková | středa 8.9.2010 8:12 | karma článku: 27,91 | přečteno: 3513x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Jak se K. stal mocným čarodějem

Bylo kouzelné slunečné ráno. K. se rozhodl, že zas jednou pojede do práce na kole. A protože tohle bylo poprvé, co po zimě vytáhl bicykl, dal si na cestu do severního Londýna dvě a půl hodiny. Nechtěl dorazit pozdě.

3.4.2017 v 8:35 | Karma: 40,30 | Přečteno: 6082x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Véééliká láska a na noze páska. Pravdivý příběh.

Co je v tomhle příběhu páska? Téhle pásce na kotníku se anglicky říká „tag“, česky náramek a je to zařízení, které vám přimontují na nohu, když něco provedete, aby mohli

14.3.2017 v 9:07 | Karma: 37,57 | Přečteno: 5160x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

O mezinárodní nezbytnosti profesionálních žen

Byl to malér. Jeremy, řidič soupravy londýnské nadzemní dráhy, najel s vlakem na odstavnou kolej, kde měl zůstat až do rána, a nevšiml si, že ve vagónu pořád sedí – nebo teda napůl leží – zapomenutý pasažér.

8.3.2017 v 9:04 | Karma: 39,00 | Přečteno: 4740x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Partyzánská Zahrádka ve Východním Penge

Zrovna zasvítilo sluníčko, a tak jsem si čekání na autobus krátila focením rozkvetlých sněženek, šafránů a narcisů, které jako zázrakem vyrašily na kousku země hned u zastávky. V tom okamžiku se ke mně přitočil chlapík

6.3.2017 v 9:12 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2017x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Obejměte fobika (O strachu)

Byli dva. A zřejmě přišli nezávisle na sobě, i když teď seděli vedle sebe – vzadu, v té části kavárny, kam se mohli uchýlit lidé, které „beseda s autorem“ (mnou) nijak zvlášť nezajímala, a popíjet si tam skvělé kafe, aniž bych je

5.12.2016 v 8:30 | Karma: 34,92 | Přečteno: 2845x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  15:52

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Policie odložila obří požár v turnovské Jutě, hořelo kvůli závadě na vozíku

21. května 2024  15:51

Policie ukončila vyšetřování požáru, který loni v říjnu zničil velkou část textilní továrny Juta v...

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7510x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com