Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ano, madam! Ovšemže můžete mít penis! (a bohů ubývá)

Říkají si lesní lidé – a žijí na olejové plantáži. Tedy: na plantáži olejových palem, ve kterou se už před časem proměnil Pulau Carey (Careyho ostrov) v malajsijském státě Selangor.

Kmen Mah Meri patří k nějakým patnácti až pětadvaceti kmenům označovaným jako Orang Asli, původní obyvatelé Malajsie. V poloostrovní Malajsii je to jediný kmen proslulý svým řezbářským uměním: jejich votivní masky a sošky uvidíte v muzeích i na tržnicích. Jsou nádherné – vyřezané z polotvrdého dřeva, které se strukturou i barvou podobá mahagonu. Některé sošky jsou rudočerné, jiné v barvě červeného vina, ještě jiné tak trochu do zrzava: jejich barva závisí na stáří kmene, ze kterého je vyřezali. Zobrazují masky a démony, o kterých vám prodavač na tržnici nejspíš prozradí, že jsou to "tribální" masky a "tribální" démoni, a hned dodá, že vám, když některou hned teď koupíte, poskytne slevu.

Řezbáři z kmene Mah Meri své práci rozumějí a jejich sošky si kupuje kdekdo. Démoni, které dodávají na trh, působí vskutku příšerně, postavy elegantně a přirozeně.

Tedy až na jednu drobnost: jsou bezpohlavní. I novodobá dětská panna má na patřičných místech víc sexuálních atributů než tyhle krásně vyřezané, údajně votivní sošky. Viděla jsem předtím v životě ledacos, ale bezpohlavní votivní sošku nikdy. Naopak: tady v jihovýchodní Asii mají snad všichni výtvarní umělci z řad animistů pověst velkých sprosťáků, protože nejen že svá díla sexuálními atributy vybavují – dělají je nerealisticky veliké.

Tady nic.

Přesvědčila jsem dva kamarády, Petra a Alexe, a vydali jsme se na Pulau Carey zjistit, jak to s těmi pindíky vlastně je.

Vesnička Sungai Bumbun – nejvýznamnější sídlo kmene Mah Meri, je ztracená v hájku olejových palem, na plantáži jménem Zlatá naděje. Mah Meri (zbývá jich na světě kolem dvou tisíc) přebývají na pozemku vlastněném nadnárodní společnosti Sime Darby. Jim samotným nepatří vůbec nic, a nebýt několika velmi vágních zákonů "na ochranu původních obyvatel" a pár dobročinných spolků "za povznesení a pokrok původních obyvatel", mohli by být z pozemku kdykoli vykázáni. Les jim zůstal jen ve jméně. Dokonce i když chtějí na říčním břehu porazit strom, z jehož dřeva vyřezávají – nyireh batu (latinsky Xylocarpus moluccensis), potřebují na to povolení. Pravda, nyireh batu je čím dál vzácnější a pokusy získat víc půdy na jeho vysazování (jedna z věcí, o které se snaží dobročinné spolky) zatím ztroskotávají.

Není divu, že nyireh batu ubývá: nejen že není dostatek půdy, na které by mohly růst. Vesničané, přestože je jich rok od roku méně, potřebují dřeva víc a víc. Dřevořezbářství totiž představuje jednu z mála možností, jak se uživit, pokud nechtějí pracovat jako dělníci na plantážích nebo v nedaleké fabrice.

Díky Alexově skvělé malajštině jsme se dali do řeči s chlapíkem jménem Gali. Je mu prý čtyřicet, sedí v krytém přístěnku, který mu slouží jako dílna, a vyrábí zrovna hrůznou masku na zakázku jakési – snad – Američanky. Ptáme se, podle čeho si ji vybrala.

"No přece z knížky."

"Z knížky? Z jaké knížky?" A Gali vytáhne ohmatanou knihu s názvem Mah Meri z Malajsie, jejich umění a kultura. Autorem knihy je jakýsi Roland Werner a vydalo ji v roce 1997 Nakladatelství Malajsijské university.

Čučíme na ni s otevřenou hubou – a Gali, kterého naše reakce nepřekvapila, vysvětluje, že nebýt téhle knihy, nemohl by být řezbářem. Jeho tatínek nebyl řezbář, jeho dědeček taky ne a on sám nezná nikoho, kdo by dokázal poradit jemu nebo ostatním řezbářům, jak přesně tradiční sošky vypadaly. Tady jsou všechny vyfocené. Je to pohodlíčko.

Prolistovala jsem celou knihu a našla v ní jeden – jeden – útvar, který se při troše představivosti podobal penisu. Zato tam byla řada fotek sošek nastavených tak, že jim do rozkroku prostě nebylo vidět. Nejstarší dílo v knize vyfocené – strašidelná maska -- byla z padesátých let a úrovní rukodělné práce se ani náhodou neblížila těm dnešním: byla hranatá, narychlo vyřezaná, nenaleštěná, obyčejná. Možná že skutečně původní.

Nemůžu to nijak dokázat, ale myslím, že vím, co se stalo: malajsijská vláda, známá svou úzkoprsostí ve věcech sexu, umění kmene Mah Meri zcenzurovala. Sošky už dávno nejsou votivní a tribální jsou jen v tom smyslu, že je vyrábějí kmenoví řezbáři. Gali, když chce toho či onoho "boha" pojmenovat, musí si jeho jméno najít v knize. Bývaly doby, říká nám, kdy byla bohů spousta. Tu dobu ale pamatoval jen jeho dědeček. Teď je bohů čím dál míň a míň, ztrácejí jména, odcházejí pryč. Není vyloučené, že zůstal už jen jeden.

Poprosila jsem Alexe, ať se na to zeptá přímo. Měly jejich sošky v minulosti... ehm... penisy? Nebo... ehm... to druhé? Gali se culí, stydí se, říká, že o tom nic neví. A co kdybychom si sošku objednali? Ne přímo z knížky, ale podobnou... takovou, co by měla... ehm... všechno na svém místě?

Gali se zaradoval, začal listovat svou řezbářskou biblí a volal, že vyrobí cokoli, stačí, když mu to namalujem. Spočítá si, kolik času ho to bude stát, a na ceně se dohodneme.

Prozradím to hned: nestanu se majitelkou jediné sošky vyrobené řezbářem kmene Mah Meri, která má zároveň pořádný utahovák. Nebyla by tak drahá, vzhledem k tomu, že by trvalo dobře měsíc ji vyrobit: deset, možná patnáct tisíc korun. Ale mám pocit, že s domorodým uměním tohohle kmene už s odpuštěním vyj---valo tolik různých lidí, institucí i korporací, že doopravdy nepotřebují, abych se do toho vložila i já. Věnovali jsme Galimu trochu peněz "za ztracený čas" a vydali se zpátky do Kuala Lumpur.

Petr se rozjel bláznivou rychlostí po silničce mezi pravidelnými řadami olejových palem, na kterých doslova rostlo a zrálo bohatství nadnárodní společnosti jménem Sime Darby a mně bylo trochu smutno.

Možná se jediný bůh, co zatím z ostrova neodešel, jmenuje Profit.

 

Autor: Iva Pekárková | středa 23.3.2011 8:35 | karma článku: 33,55 | přečteno: 5881x
  • Další články autora

Iva Pekárková

Poláci a „my Poláci“, tentokrát ve vězení

Návštěva věznice se vydařila. Mark, sociální pracovník, pro kterého jsem tlumočila, ve věznici Jejího Veličenstva Belmarsh ještě před rokem pracoval jako bachař,

2.9.2016 v 8:25 | Karma: 34,95 | Přečteno: 5228x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Burkini aneb Slušný člověk chodí svlečený!

Kdyby nebylo náhlého zákazu burkin na francouzských plážích, který uprostřed koupací sezóny vstoupil v platnost téměř ze dne na den, nejspíš by mi ještě dlouho trvalo,

25.8.2016 v 8:25 | Karma: 45,10 | Přečteno: 42081x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Zase u soudu, tentokrát v Old Bailey

Jak jsem slíbila, šla jsem se dnes ráno znovu podívat, jak pokračuje soud. Tentokrát se, jak soudce rozhodl, odehrával v Old Bailey

9.8.2016 v 21:56 | Karma: 28,61 | Přečteno: 2938x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

Středeční útok na Russell Square – reportáž ze soudní síně

Jakmile se v českých médiích provalilo, že za středečním útokem na londýnském Russell Square, při kterém přišla o život

6.8.2016 v 18:40 | Karma: 36,87 | Přečteno: 9979x | Diskuse| Ostatní

Iva Pekárková

„Ty jseš vážně Džihád? Chudáku…“

Týden stará zpráva. Do fitka, které v malém městě u Mnichova vlastní moje kamarádka Katka s manželem, vstoupil nesmělý chlapík tak kolem třiceti a řekl, že by se chtěl stát členem.

5.8.2016 v 8:22 | Karma: 39,78 | Přečteno: 14027x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 313
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 7499x
Autorka knih, tlumočnice, barmanka, taxikářka na obou stranách silnice. Poslední vydané knížky: Levhartice (román), Beton (soubor povídek), Péra a perutě (můj první román v novém vydání), Postřehy z Londonistánu (blogokniha), Pečená zebra (román o černobílých vztazích v Česku). Na jařeo vyšlo nové vydání Slonů v soumraku (román o nerovné lásce starší Angličanky a mladého Senegalce). Na září se chystá fungl nové doplněné vydání tlusté blogoknihy -- Multikulti pindy jedný český mindy. Zrovna se pouštím do pokusu napsat novou knížku. Můžete mě kontaktovat na ivapekarkova@gmail.com