Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z pohádky do pohádky

Nedávno jsem se dozvěděla, že se na světě prodalo téměř 500 milionů výtisků knížek o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Vážně – pro pochopení toho čísla jsem si to napsala na kousek papíru – je to 500. 000 000 knížek. To mě naprosto uchvátilo, protože když si vezmete, že na celé naší planetě bydlí asi 6 miliard lidí, tak pokud správně počítám, průměrem vzato má nějakou „Rowlingovou“ doma každý dvanáctý člověk na světě. Představila jsem si okamžitě domorodé děti, jak si po večerech navzájem předčítají třeba ve svahilštině, což ve mně vzbudilo i další úsměvné představy, ale pak jsem si řekla, proč by nemohly, když knížka už byla přeložena do 67 jazyků?

Otázka, kterou jsem si od té doby ale kladla s daleko největší palčivostí, bylo – proč? Proč to ti lidé kupují? Co všechny čtenáře láká na kouzelnickém světě? A tak jsem to okusila na vlastní kůži. Četla jsem. Nejdříve jsem se značnou váhavostí přečetla první díl. Abych byla přesnější, nekoupila jsem si ho, ale šla jsem do místní knihovny. Tam jsem se v oddělení krásné literatury dozvěděla, že Harry Potter patří do dětského oddělení. S lehce potupným pocitem jsem tedy navštívila sekci, kde mi stojany na knihy sahaly asi tak po pás. Vyčuhovala jsem nad regály a říkala jsem si, že už je mi úplně jasné, proč si ti dospěláci ty potterovské knížky raději koupí v knihkupectví nebo na internetu – můžou hrát, že to kupují pro někoho jiného, a nemusí se ztrapňovat v oddělení pro děti. Knížku jsem nemohla najít a tak jsem se šla zeptat ke knihovnickému pultu, kde na mě paní promluvila přesně tím přeslazeným hláskem, na kterém okamžitě poznáte, že byl těžce poznamenaný dlouholetou prací s dětmi.

„Tyhle knížečky jsou pořád vypůjčené, ale máte štěstí, slečinko, jeden první dílek mi tady před chvílí někdo vrátil.“ Zaradovala jsem se, ale ne na dlouho, protože za mnou se ozvala nějaká malá vzdorovitá holčička, která po Potterovi očividně taky toužila. Pomyslela jsem si, že ten Harry Potter je po princi Harrym asi nejžádanější chlápek na světě a holčičce se omluvila, že jí ten díl prostě a jednoduše nedám, protože můj synovec si ho už moc dlouho chce přečíst. Nemám samozřejmě žádného synovce a několikrát jsem se i v duchu napomenula, že chudák malá holčička teď někde pláče, ale pak jsem si zase řekla, že za tu potupu v dětském oddělení si tu knížku prostě zasloužím.

Doma jsem si uvařila horký čaj, zeslabila telefon a začala číst. Jak říkám, zprvu jsem byla velice váhavý čtenář, a i když jsem román přečetla takříkajíc jedním dechem, udělala jsem rozhodnutí, že to jako příklad stačilo. Jenže pak jsem se několikrát přistihla, že přemýšlím nad tím, jak to asi bude dál. Neměla jsem nervy na další návštěvu dětského oddělení, a tak jsem si neobyčejně legální cestou pořídila přes internet zbytek textů v pdf. A dál už si to jistě dokážete představit. Byla jsem chycená. A taky pěkně naštvaná, že někdo takovou dobrou školu nevymyslel už dávno v našem dost fádním a obyčejném světě. Když román skončil, postihly mě silné abstinenční příznaky. Cítila jsem se, jako by mi někdo vzal dobrého kamaráda. A tak jsem si jako léčbu naordinovala Tolkiena. A zase mám kamarádů hned několik. Bilba, Gandalfa, no však je znáte…

Říkám si, že není za co se stydět, protože nikomu nenamluvíte, že těch 500 miliónu knih čtou všechny děti. Schválně, jestlipak jste je taky četli?

A protože vím, že to zůstane jen mezi námi, povím Vám své tajemství. Nikomu to neříkejte, ale včera večer jsem si udělala na oficiální britské stránce test, do jaké koleje by mě zařadil kouzelný klobouk v Bradavicích, a pak jakou hůlku bych dostala u Olivandera. Byla by to ebenová s pérem fénixe. Dobrý, co? A to bylo všechno, čestný skautský. No dobře, když se tak ptáte, koupila jsem si tam ještě jednu virtuální sovu. No ale jak říkám, bude to naše tajemství..

Krásnou adventní neděli, a na viděnou v Prasinkách. Když se potkáme, můžeme si spolu dát jeden máslový ležák ;) Pavla Kostelecká

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: pavlakostelecka | neděle 1.12.2013 16:00 | karma článku: 9,01 | přečteno: 352x
  • Další články autora

pavlakostelecka

Špás s východní medicínou, aneb cesta tam a zase zpátky

Pokud nejste zapřísáhlí přívrženci západní medicíny, pravděpodobně jste již také někdy koketovali s oblastí alternativního léčitelství.

6.5.2015 v 21:50 | Karma: 15,91 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ona

pavlakostelecka

Je to i Vaše ráno?

Ráno vstáváte, otevřete okno, a venku neslyšíte vůbec nic jiného, než zpěv ptáků. Ranní vzduch je čistý a neposkvrněný, jako čerstvě narozené miminko, a jeho vdechováním se Vám do plic dostává neopakovatelná životodárná energie.

30.5.2014 v 5:30 | Karma: 11,85 | Přečteno: 445x | Společnost

pavlakostelecka

Jak si udělat skvělou domácí levandulovou koupel a ještě ušetřit

Dnes bychom se s Vámi rádi podělili o jeden skvělý TIP na výrobu domácí levandulové koupele.

21.2.2014 v 22:00 | Karma: 11,28 | Přečteno: 2680x | Ona

pavlakostelecka

Co je pod pokličkou

Dnes Vám budu vyprávět dva příběhy. Příběhy dvou lidí, ve kterých možná sami sebe poznáte, nebo Vás snad alespoň budou inspirovat tak, jako inspirovaly mě. Tak či tak Vám přeji příjemný zážitek :).

25.11.2013 v 13:30 | Karma: 12,85 | Přečteno: 479x | Společnost

pavlakostelecka

Neobyčejná kavárna

Před nějakým časem jsem narazila na kavárnu, která vypadala zvenčí moc příjemně a přímo zvala k posezení nad dobrou kávou, nebo čajem. Nikdy dříve jsem si její přítomnosti ve městě nevšimla, a zdálo se, že byla otevřena teprve před nedávnem. Nebyla to ale obyčejná kavárna, TAHLE byla do slova a do písmene zcela JINÁ.

17.11.2013 v 19:19 | Karma: 11,44 | Přečteno: 371x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. května 2024

Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty....

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. května 2024  21:05

Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  20:54

Izraelská armáda v úterž zahájila operace na východě Rafáhu, který leží na jihu Pásma Gazy a kde...

Zdechovský se musí omluvit Němcovi za meme. Odvolám se, říká europoslanec

7. května 2024  20:42

Europoslanec Tomáš Zdechovský se musí omluvit advokátovi Petru Němcovi za protiprávní jednání na...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 886x
Zajímá mě, je jak můžeme žít příjemný a vyrovnaný život v době, která je rychlejší, než my sami. Pokud se Vám blog líbí, staňte se fanouškem na www.pavlakostelecka.cz.

Seznam rubrik