Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Plná skříň šatů, ale nic na sebe? Značka: Očista nutná!

Venku se citelně ochladilo, a i Vy jste už možná vytáhli teplý arzenál ze své skříně. Když jsem se podívala do té své, zjistila jsem, že v ní začíná být trochu moc těsno. A zároveň jsem zažila pocit, který už někdy zažila asi každá žena. Plná skříň šatů, ale vůbec nic na sebe!

Moje skříň byla vlastně jako jedno velké staré muzeum (no, možná ne zase až tak staré, přihlédnuto k mému věku :)). Když jsem se začala probírat svými oděvy, nebyl to jen textil, kterého jsem se dotýkala svými prsty. Byl to celý můj život a mnoho a mnoho mých vzpomínek. Byla tam halenka, ve které jsem před lety dělala přijímací zkoušky na vysokou školu, koncertní kalhoty, které se mnou projely už pěkný lán světa, a objevila jsem dokonce některé kousky ze základní školy. Po vlně sentimentu, která mě zaplavila (a stála mě několik kapesníků), přišel ke slovu také racionální rozum. I když mám svoje vzpomínky ráda, nemůžu si přeci nechat všechno oblečení. A tak bylo rychle rozhodnuto. Očista nutná!

Na základě pečlivého třídění oděvů jsem zjistila, že jeden pan profesor (kterému jsem za studií pracovně říkala „Pan Bulíček“, protože vypadal tak nevinně, že by nemohl snad ublížit ani mouše, tedy až do chvíle kdy přišly zkoušky a jeho přezdívka byla rychle změněna na… snad asi ani nechtějte vědět :)), měl tenkrát pravdu. Vysvětloval nám, že v ekonomii, stejně jako v celém našem životě většinou platí Paretovo pravidlo 80 ku 20. Ptáte se, co to znamená? No pokud toto pravidlo uplatníme na mou skříň, znamená to, že pouze dvacet procent oblečení je k něčemu. Dvacet procent věcí jsem nosila často, ostatní buď jen výjimečně, nebo vůbec. Podle pana Pareta, kterému jsem musela dát za pravdu, jsem vlastně mohla až osmdesát procent oblečení okamžitě zabalit a rozloučit se s ním. To jsem taky chtěla udělat, jenže mi bylo moc líto, že některé z těch věcí jsem stihla nosit jen minimálně a že by mělo jen tak jednoduše skončit na dně popelnice. Jak tedy naložit s věcmi, které již nepotřebujete, aby z nich mohl mít radost někdo další?

 Níže najdete pár tipů, jak můžete s Vaší textilní historií naložit, potěšit s ní někoho jiného anebo dokonce na ní ještě vydělat pár korun. Ale ráda bych Vám ještě řekla, že takováhle očista nepřinese jen spoustu volného prostoru do Vaší skříně. Taková očista totiž dokáže divy i s Vaší myslí! Když se dotýkáte věcí, které jsou tak těsně spojeny s Vaším životem, vyplynou Vám na mysli vzpomínky a pocity, které jste prožívali v minulosti. A když z očisty šatníku uděláte rituální záležitost a řeknete si, že ji pojmete jako uzavření jedné životní kapitoly, budete se rázem cítit jinak. Zkuste si představit, že až zabalíte a odevzdáte krabice plné starých věcí do propadliště dějin, bude Vaše skříň i duše trochu jako nepopsaný list, který je možné znovu využít pro nové zážitky, a to bez ohledu na to, kým jste byli dříve. Přeji Vám, ať se Vaše očista zdaří s co nejlépe, a nyní již slíbené tipy.  

  1. Odneste oblečení na charitu, nebo do popelnice na textil.

Pokud Vám na oblečení už nesejde, je staré, obnošené, nebo dokonce potrhané, můžete jej zanést na charitu, která od Vás oblečení přijme kdykoliv v roce. Věci, které není již možné nosit, charita bezplatně zlikviduje. Jen dbejte na fakt, že by oblečení mělo být čisté a nejlépe vyprané, protože jej charita může darovat potřebným, a to nejen bezdomovcům, ale také do dětských domovů, nebo lidem, kteří se ocitli v materiální tísni. Nezřídka může být Vaše oblečení odesláno i jako humanitární pomoc do jiných zemí.  Ve větších městech najdete také kontejnery na textil, které jsou možná i blízko Vašeho bydliště, stačí se jen podívat na webové stránky a podívat se po nich. Jejich seznam a adresy najdete i na webových stránkách Českého červeného kříže. Využívám ráda tohoto řešení, protože věci je možné odnést na charitu takřka okamžitě po jejich zabalení, a ještě si můžete odnést dobrý pocit, že Vaše věci třeba budou sloužit ještě někomu dalšímu.  

      2. Účastněte se aukce, bazárku, výkupu, komisního prodeje.

Toto i následující řešení se může trošku časově protáhnout a nemusí Vás věcí zbavit okamžitě. Pokud ale na celý očistný proces nijak nespěcháte, může pro Vás znamenat i nějaké to „přilepšeníčko“ pro Vaši kapsu. Pokud jsou věci v nepoškozeném a velmi dobrém stavu, pak se můžete zúčastnit různých aukcí, výkupů, komisních prodejů, či lazárků. Extrémní zájem je o dětské oblečení, protože děti z oblečení velmi rychle vyrostou, a tak jej často nestihnou ani pořádně „unosit“. Výkupy a komise bývají pořádány ve školkách, sdružení maminek atp. Není jisté, že se během výkupů zbavíte všech kusů, ale za zkoušku to rozhodně stojí. Stačí se opět podívat na internet, a třeba zjistíte, že hned ve Vašem okolí je pořádán takový bazárek s výkupem, či komisním prodejem. A pokud není – uspořádat jej není zase tak moc těžké. Kreativitě se meze nekladou :).  

        3. Nabídněte oblečení na internetu.     

Poslední možnost je v poslední době velmi oblíbená, můžete své oblečení prodávat na internetu na různých webových portálech k tomu speciálně určených, nebo prostě využijte všudypřítomný facebook a hledejte skupiny lidí, kteří si své oblečení vyměňují a prodávají za pár korun. Proč by se někomu nemohla hodit zrovna věc, která se Vám už nehodí?

Způsobů, jak se svým oblečením naložit je mnoho. Vyberte si ten, který je pro Vás tím nejpříjemnějším. Vítr ve skříni třeba přiláká nový vítr do Vašeho života, a přivábí do Vašeho života nové zážitky. Pěkný večer a mnoho dobrých očistných dní :). Pavla Kostelecká 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: pavlakostelecka | neděle 3.11.2013 17:00 | karma článku: 8,61 | přečteno: 490x
  • Další články autora

pavlakostelecka

Špás s východní medicínou, aneb cesta tam a zase zpátky

Pokud nejste zapřísáhlí přívrženci západní medicíny, pravděpodobně jste již také někdy koketovali s oblastí alternativního léčitelství.

6.5.2015 v 21:50 | Karma: 15,91 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ona

pavlakostelecka

Je to i Vaše ráno?

Ráno vstáváte, otevřete okno, a venku neslyšíte vůbec nic jiného, než zpěv ptáků. Ranní vzduch je čistý a neposkvrněný, jako čerstvě narozené miminko, a jeho vdechováním se Vám do plic dostává neopakovatelná životodárná energie.

30.5.2014 v 5:30 | Karma: 11,85 | Přečteno: 445x | Společnost

pavlakostelecka

Jak si udělat skvělou domácí levandulovou koupel a ještě ušetřit

Dnes bychom se s Vámi rádi podělili o jeden skvělý TIP na výrobu domácí levandulové koupele.

21.2.2014 v 22:00 | Karma: 11,28 | Přečteno: 2680x | Ona

pavlakostelecka

Z pohádky do pohádky

Nedávno jsem se dozvěděla, že se na světě prodalo téměř 500 milionů výtisků knížek o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Vážně – pro pochopení toho čísla jsem si to napsala na kousek papíru – je to 500. 000 000 knížek. To mě naprosto uchvátilo, protože když si vezmete, že na celé naší planetě bydlí asi 6 miliard lidí, tak pokud správně počítám, průměrem vzato má nějakou „Rowlingovou“ doma každý dvanáctý člověk na světě. Představila jsem si okamžitě domorodé děti, jak si po večerech navzájem předčítají třeba ve svahilštině, což ve mně vzbudilo i další úsměvné představy, ale pak jsem si řekla, proč by nemohly, když knížka už byla přeložena do 67 jazyků?

1.12.2013 v 16:00 | Karma: 9,01 | Přečteno: 352x | Společnost

pavlakostelecka

Co je pod pokličkou

Dnes Vám budu vyprávět dva příběhy. Příběhy dvou lidí, ve kterých možná sami sebe poznáte, nebo Vás snad alespoň budou inspirovat tak, jako inspirovaly mě. Tak či tak Vám přeji příjemný zážitek :).

25.11.2013 v 13:30 | Karma: 12,85 | Přečteno: 479x | Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20

Přímý přenos Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Zlaté hokejisty ocení premiér Fiala, ve čtvrtek půjdou také na Hrad

29. května 2024  8:12

Premiér Petr Fiala odpoledne přijme tým hokejových mistrů světa. Setkání se uskuteční v Kramářově...

Odpor k migraci roste především u mladších generací, ukazuje průzkum

29. května 2024  8:07

Mladí lidé jsou více proti migraci než starší generace, ukazují data z posledního průzkumu...

Býčí zápasy končí i v Kolumbii, podle nového zákona do tří let

29. května 2024  6:44

Kolumbijský parlament schválil zákaz býčích zápasů. K tomuto kroku dospěl po sedmi letech...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 886x
Zajímá mě, je jak můžeme žít příjemný a vyrovnaný život v době, která je rychlejší, než my sami. Pokud se Vám blog líbí, staňte se fanouškem na www.pavlakostelecka.cz.

Seznam rubrik