Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobrá duše

  Odhaduji, že 99 % všech lidí v naší zemi a dokonce 99% lidí na naší planetě jsou ve skutečnosti slušní lidé. A neměli bychom se nechat mýlit obsahem novin, televize, či webu. Tato média zviditelňují něco, co ve skutečnosti tvoří jen mizivou součást naší společnosti, a jejich prapůvodním ušlechtilým cílem (médií) bylo upozornit populaci na potencionální hrozbu. Že se z toho časem vyvinul byznys, to už je zase jiná pohádka.

 

Prostě většina lidí jsou "hodňáci", a vy si je (protože mezi ně taky asi patříte), můžete představit zhruba jako pozitivní postavy z Vašich oblíbených knih a filmů. Jen těžko si umím představit, že někdo z Vás, kteří právě čtete tento článek si v duchu říkáte: "Nene, já jsem padouch!" A proto se musíme zamyslet nad následujícím. Proč má všech těch 99 % slušných lidí neustále problémy s tím jedním procentem "neslušňáků"?

 

Odmala nás učí slušným způsobům - pustit v tramvaji sednout starší paní, vždy mluvit pravdu, každý den si alespoň dvakrát čistit zuby... A pak je jasné, že nejsme připraveni na neslušné, nekorektní a hrubé chování. Vzpomínáte si ještě na pravidlo: "Seď panenko v koutě, budeš - li hodná, najdou Tě."? Je to velká hloupost, protože každou panenku najdou daleko spíš, když o sobě bude dávat hodně hlasitě vědět, a ne, když bude jenom tiše vysedávat v koutku. Jak to tedy udělat, aby nás Ti "lotři" neopili rohlíkem při volbách, v supermarketu, nebo v pojišťovně?

 

Když jsem o tomhle tématu uvažovala, vzpomněla jsem si na jednu příhodu ještě z mých školních let.

 

Jedno odpoledne jsem po vyučování (jako asi jedenáctiletá holčička) vycházela před školu, a v tu chvíli jsem uviděla, jak několik starších žáků začalo napadat slovně a potom i fyzicky jednoho mladšího spolužáka. Rychle jsem se otočila a běžela pro nejbližší paní učitelku, aby spolužákům domluvila a toho spolužáka zachránila před boulemi a modřinami. Paní učitelka přišla, všechno dopadlo dobře, a já jsem v sobě pak celý den měla dětsky hrdinský pocit, že jsem udělala něco záslužného pro někoho druhého.

 

Druhý den ráno přišla paní učitelka do třídy a začala rozdávat dvojky z chování: Všichni delikventi dostali poznámku do žákovské a ještě snížený stupeň z chování. Všichni - včetně mě. Udivuje Vás to? Zasloužila jsem si to prý za to, že jsem žalovala na svoje spolužáky paní učitelce a zasloužila jsem si to ještě taky za to, že když jsem viděla, že se na školním dvoře něco děje, měla jsem zasáhnout hned sama a ne čekat, až přijde učitel. A tehdy utrpěla moje víra v autority první velkou ránu.

 

Myslíte si, že jsem se poučila? Ani omylem. O deset let později jsem volala záchranku bezvládnému zkrvavenému člověku. Po řadě lidí, kteří prošli kolem bez jediného zaváhání, jsem rychle zvedla sluchátko a volala 155. Po příjezdu záchranky začala ošetřující lékařka na mě křičet velmi nevlídná slova, se zdůvodněním, že tohle je přeci "známá firma", tedy jen ožrala, kterého nemá smysl zachraňovat pokaždé, když sebou někde práskne. Nikdy bych se to neodvážila říct té rozezlené dámě do očí, ale stejně vím, že budu volat záchranku i příště, až uvidím zraněného člověka na ulici. Možná to bude devětkrát ožralec, ale možná to bude podesáté člověk, který skutečně potřebuje pomoc.

 

A teď na závěr několik malých nápadů pro všechny, kteří mají pocit, že jsou až MOC hodní. Pokud proti Vám někdo půjde s vidlemi, necháte do sebe píchnout? Většinou nenecháte. Pokud tedy proti Vám někdo jde s ostrým jazykem a urážkami, měli byste si to nechat líbit? Ani náhodou! Protože i když jste dobrá duše, dáváte tím vlastně svolení ke vzniku (dnes ve všech pádech skloňovanému) mobingu. Ať už doma, nebo v práci, nebo na školním dvoře, všude dejte alespoň trochu průchod svým emocím!

 

Přemýšlela jsem dlouho a dnes už vím, že kdybych mohla vrátit čas, a být znova na školním dvoře, udělala bych to stejně. Zrovna tak, jako s tou záchrankou.

 

Dnes už mi není jedenáct, už jsem absolvovala kurz první pomoci a taky je ze mě učitelka. A víte co? Většina mých žáků dobře zná číslo na záchranáře a taky žádný ze žáků ještě nedostal dvojku z chování. Eleanor Roosveltová říkala: "Pamatujte si - nikdo Vás nemůže přimět k tomu, abyste se cítili méněcenní bez Vašeho souhlasu." Jinými slovy- "Každý Vám udělá jen to, co si udělat necháte." Přeji Vám všem krásný den a taky Vám přeji, aby ve Vaší pohádce vždy zvítězilo dobro! PS: I když jste dobrá duše, nebojte se trochu se naštvat:)! Pavla Kostelecká

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: pavlakostelecka | sobota 29.9.2012 16:00 | karma článku: 20,87 | přečteno: 971x
  • Další články autora

pavlakostelecka

Špás s východní medicínou, aneb cesta tam a zase zpátky

Pokud nejste zapřísáhlí přívrženci západní medicíny, pravděpodobně jste již také někdy koketovali s oblastí alternativního léčitelství.

6.5.2015 v 21:50 | Karma: 15,91 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ona

pavlakostelecka

Je to i Vaše ráno?

Ráno vstáváte, otevřete okno, a venku neslyšíte vůbec nic jiného, než zpěv ptáků. Ranní vzduch je čistý a neposkvrněný, jako čerstvě narozené miminko, a jeho vdechováním se Vám do plic dostává neopakovatelná životodárná energie.

30.5.2014 v 5:30 | Karma: 11,85 | Přečteno: 445x | Společnost

pavlakostelecka

Jak si udělat skvělou domácí levandulovou koupel a ještě ušetřit

Dnes bychom se s Vámi rádi podělili o jeden skvělý TIP na výrobu domácí levandulové koupele.

21.2.2014 v 22:00 | Karma: 11,28 | Přečteno: 2680x | Ona

pavlakostelecka

Z pohádky do pohádky

Nedávno jsem se dozvěděla, že se na světě prodalo téměř 500 milionů výtisků knížek o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Vážně – pro pochopení toho čísla jsem si to napsala na kousek papíru – je to 500. 000 000 knížek. To mě naprosto uchvátilo, protože když si vezmete, že na celé naší planetě bydlí asi 6 miliard lidí, tak pokud správně počítám, průměrem vzato má nějakou „Rowlingovou“ doma každý dvanáctý člověk na světě. Představila jsem si okamžitě domorodé děti, jak si po večerech navzájem předčítají třeba ve svahilštině, což ve mně vzbudilo i další úsměvné představy, ale pak jsem si řekla, proč by nemohly, když knížka už byla přeložena do 67 jazyků?

1.12.2013 v 16:00 | Karma: 9,01 | Přečteno: 352x | Společnost

pavlakostelecka

Co je pod pokličkou

Dnes Vám budu vyprávět dva příběhy. Příběhy dvou lidí, ve kterých možná sami sebe poznáte, nebo Vás snad alespoň budou inspirovat tak, jako inspirovaly mě. Tak či tak Vám přeji příjemný zážitek :).

25.11.2013 v 13:30 | Karma: 12,85 | Přečteno: 479x | Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Peníze pro českou muniční iniciativu poslala teprve čtvrtá země

28. května 2024  18:18

Litva se přidala k české muniční iniciativě, přispěje 35 milionů eur (862,6 milionu korun)....

Parlament v Gruzii přehlasoval veto, zákon o zahraničním vlivu projde

28. května 2024  18:12

Gruzínský parlament v úterý přehlasoval veto kontroverzního zákona o zahraničním vlivu. Prezidentka...

Silné bouřky udeřily hlavně na východě, řidiče v autě uvěznil strom

28. května 2024  15:59,  aktualizováno  17:37

V úterý odpoledne se od Svitavska po Náchodsko vytvořil pás velmi silných bouřek, ty se ještě...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno  17:27

Přímý přenos Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 886x
Zajímá mě, je jak můžeme žít příjemný a vyrovnaný život v době, která je rychlejší, než my sami. Pokud se Vám blog líbí, staňte se fanouškem na www.pavlakostelecka.cz.

Seznam rubrik