Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se žije v západní Austrálii po třech letech

Do Západní Austrálie jsem se odstěhovala v září roku 2008 za svým australským partnerem, kterého jsem potkala v Londýně. Na svůj nový život u protinožců jsem se těšila, ale skoro nic jsem o Austrálli nevěděla.Získat turistická víza je  pro Čechy  nesmírně jednoduché, stačí vyplnit několik formulářů na internetu a do deseti minut máte elektronická víza, která Vám umožňují zůstat v Austrálii po dobu tří měsíců.

Já jsem chtěla v Austrálii zůstat o něco déle, a proto jsem zvolila víza studentská. Po skončení kurzu jsme s partnerem měli naplánaváno zažádat o víza partnerská, tzv. sponzorská víza. Potřebujete spoustu důkazů, že spolu žijete déle než rok (v našem případě to bylo 6 měsíců), máte společny účet, písemné prohlášení od Vašich přátel, kteří potvrdí délku a povahu Vašeho vztahu, spoustu fotografií a tak dále. Pokud máte všechnu dokumentaci v pořádku, záleží jen na imigračním úředníkovi, zda Vám víza udělí, či ne. Víza jsem obržela na počkání při osobním pohovoru přímo do pasu. Bylo mně uděleno dočasné povolení k pobytu a po dvou letech můžete zažádat o trvalý pobyt. Musíte být ovšem stále se stejným partnerem.

Lékaři, Zubaři a Zdravotní Pojištění

Měla jsem tedy stejná práva jako Australané. Povolení pracovat, studovat a kartičku zdravotního pojištění. Zdravotní systém v Austrálii pochopitelně není tak štědrý jako v Čechách. Pokud nemáte privátni zdravotní pojištění, můžete pouze navštěvovat veřejné nemocnice, ale pokud jdete jen k lékaři, vždy platíte. Po několikaletém pobytu v Londýně jsem se dostatečně poučila a okamžite jsem si pořídila ‘private health insurance’. Jít v Austrálii k lékaři bez peněz je v podstatě nemožné a mít dobré pojištění se vyplácí. Jít k zubaři je úplně jiná kapitola, je to velice drahé, a možná proto se Australané o svůj chrup pečlive starají, ještě jsem nepotkala Australana, který by měl 5 plomb a více.

Úsměvné Striktní Zákony

Najít si dobrou práci v Austrálii je rozhodně jednodušší než v Londýně. Žije v ní méně lidí (pouze 22 milionů na tak obrovskou zemi, z toho 7 milionů lidí žije v Melbourne a Sydney. Západní Austrálie je největším státem Austrálie ale populace tohoto státu je pouze něco kolem 2,3 milionů), pracovníci z východu se tu téměř nevyskytují a dostat se do Austrálie bez víz je opravdu neuskutečnitelné. Australská imigrační politika je velice přísná a Australané si svoji zemi až nebývale střeží. Pokud letíte z Perthu do Sydney, nesmíte mít ani jablko v kabelce, protože jablko západní do východního státu nesmí. Východní jablka by se totiž mohla nakazit různými bacily od jablka západního. Pokud si přejete, aby Vám maminka napekla štrůdl, který si z Čech  plánujete přivézt v tašce, máte smůlu. Žádné jídlo. Každý sáček s instantní polévkou musí projít kontrolou, pokud ho zatajíte, riskujete pokutu 200 dolarů, stejně Vám ten sáček s polévkou ale neprojde. Čokoládu a sladkosti si ale přivést můžete. Alespoň něco. Pro člověka z Evropské Unie je něco takového nepochopitelné.

I přes všechny, někdy až legračně striktní, zákony, jsem si našla velmi dobrou práci. Překlady a ověřování dosaženého vzdělání proběhly bez problémů. Začala jsem učit angličtinu na jazykové škole, kde jsem po třech měsících dostala pozici Senior Teacher a po roce jsem se stala ředitelkou  akademického oddělení. Stačí Vám k tomu magisterský diplom a učitelský kurz, ktery se jmenuje CELTA.

Slunce, Slunce a Zase Slunce

Australané jsou velice přátelští (někdy až moc) a sport je pro ně velmi důležitou součástí života. Australané provozují všechny druhy vodních sportů, které existují. Kromě vodních sportů také hrají australský fotbal, golf, criket, lyžují, snowboardují, hrají tenis a opravdu žádný sport jim není cizí. V Západní Austrálii je teplo téměř po celý rok a zimy jsou velice mírné, ve srovnání s těmi českými. Podmínky pro sport jsou zde tedy výborné. Předpověď počasí mě často rozesmívá: “Připravte se na chladný den, zítřejší teploty dosáhnou pouhých 21 stupňů”.

Opravdu teplé počasí začíná v říjnu (kolem 21-25 stupňů) a trvá až do konce května. Teploty v lednu, únoru a březnu (35-42 stupňů) jsou takřka k nevydržení, bez klimatizace nepřežijete.  V červnu začíná zima, takzvané období dešťů. Přes den se teploty pohybují kolem 15-17 stupňů, takže takové jarní počasí, ale ráno naměříte na teploměru pouhé dva stupňe a to je opravdu zima, když si představíte, že žádný australský dům není vybaven centrálním topením. Můj manžel například nechápe, proč v Čechách tolik topíme, když jsou všechna okna otevřená a teplo v českých domácnostech je mu nepříjemné.

Perth je podle Australanů a internetového vyhledavače Google nejizolovanější město na světě, pokud se chcete podívat do Sydney, připravte se na pětihodinový let. Z Perthu je to všude daleko. Je to hezké a moderní město, které leží na Labutí řece a Perth má nejvíce slunečných dnů z celé Austrálie.Je to město poněkud ospalé, většina kaváren a obchodů  kolem páté zavírá. Pro Australany je nemysletelné jet například do IKEA v neděli, to je asi 95% všech obchodů zavřených. Víkendové nákupy je nezajímají. Australané jdou raději na pláž, nebo k někomu na návštěvu, kde se pije pivo a grilují párky a hamburgery. Podniknout s rodinou výlet do nákupního centra se v Austrálii nepraktikuje.

Asi 25 kilometrů od Perthu leží malebný přístav Fremantle, ve kterém bydlíme, a bydlím tam moc ráda. Fremantle má evropský charakter, staré budovy, zakřivené uličky a zákoutí, malé obchůdky, restaurace, kavárny a pouliční umělce. Fremantle omývá Indický oceán a jako přístav je Fremantle velice rušný.

Směrem na západ 20 kilometrů od Fremantelu leží překrásný ostrov Rottnest, který nabízí návštěvníkům kouzelné zátoky, bílé pláže, blankytně modrou vodu a korálové útesy. Na ostrově nejsou povolena auta a všichni se dopravují na kole. Je to pouze dovolenkový ostrov, prodej pozemků pro komerční účely není povolen a na celém ostrově je k dispozici pouze jedna hospoda, jedna restaurace, dva obchody a kavárna. Je to krásné místo, připravte si fyzičku a můžete se vydat na výlet.

Život v Austrálii je krásný. Je tady teplo, příroda je nepopsatelná a liduprazdné pláže s bílým pískem jsou opravdu všude. Jediná nevýhoda Austrálie je, že je tak daleko od mé české domoviny. Manžel ovšem tvrdí:”Já myslím, že je dobře, že jsme tak daleko, jenom díky tomu je Austrálie the lucky country”.

Autor: Zaneta Pavkova Turnbull | sobota 16.4.2011 15:32 | karma článku: 31,18 | přečteno: 7526x
  • Další články autora

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak je to s mateřskou a péčí o těhotné v Austrálii

Jaký je rozdíl mezi péčí o těhotné v České Republice a v Austrálii? A jak je to s mateřskou dovolenou? Existuje zde diskriminace, pokud žádáte o práci a jste v jiném stavu? Pokud máte komplikované těhotenství, kdo zaplatí to, že musíte zůstat doma? Jak dlouho zůstavají ženy doma před porodem a po porodu? Tyto otázky se pokusím zodpovědět v následujícím článku.

12.3.2012 v 7:15 | Karma: 24,47 | Přečteno: 4524x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jaký je rozdíl mezi Čechy a Australany

Jaký je rozdíl mezi Čechy a Australany? O Češích se traduje, že jsou, nepříjemní, závistiví, šetřiví, že se neumí oblékat. O Australanech zase to, že si z ničeho nedělají těžkou hlavu, že se neustále usmívají, že každý Australan sportuje, že zde neustále svítí slunce. Nad tím, jak to ale opravdu je, se pokouším zamyslet v tomto článku.

16.7.2011 v 10:11 | Karma: 33,14 | Přečteno: 7462x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak vypadá Austrálie (fotoblog)

Austrálie je zemí skutečně překrásnou. Podle světových ekonomů patří Austrálie do první desítky nejlepších zemí na světě. Na prvním místě se umístilo Finsko, na druhém Švýcarsko, na třetím Švédsko a čtvrté místo patří Austrálii.

10.6.2011 v 6:01 | Karma: 33,74 | Přečteno: 6711x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak vypadá lesk a bída města Rio de Janeiro

Rio de Janeiro je jedno z měst, jehož jméno se objevuje na seznamu míst, které prý musíte vidět než zemřete. Nezbývá než s tímto tvrzením souhlasit. Rio je městem kontrastů chudoby a bohatství. Rozdíly jsou skutečně obrovské.

8.6.2011 v 6:39 | Karma: 19,81 | Přečteno: 2611x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak přežít manželství s cizincem od protinožců

Přežít manželství bez újmy není lehké a svazek manželský s cizincem může být někdy velmi zajímavý. Jak může fungovat společná domácnost mezi mužem, který je ’naočkován západním optimismem’ a ženou, která má velmi často zachmuřený obličej jako každý správný Čech?

7.5.2011 v 13:32 | Karma: 28,78 | Přečteno: 5534x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4706x
Vystudovala jsem FF UP v Olomouci. Po studiich jsem se vydala do Londyna, kde jsem pobyvala s ruznymi casovymi intervaly asi 5 let. Po trimesicni znamosti s jednim uzasnym Australanem jsem se rozhodla vymenit chladny a destivy Londyn za vecne sluncem zalitou zapadni Australii, kde nyni ziji jiz tretim rokem se stale stejnym muzem, ktery se mezitim stal mym manzelem.
Vyucuju anglictinu na Pedagogicke Fakulte Curtin University.