Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Myš Lenka

13. 3. 2012 21:23
Díky za článek,

připojím se s doplňujícími dotazy :-) Píšete, že státní nemocnice jsou takřka zdarma. Kdo hradí jejich chod, je pro využívání jejich služeb potřeba nějakého pojištění? Jaký je rozdíl ve službách poskytovaných státním/soukromým sektorem?

0 0
možnosti
Z

zanetapavkova

14. 3. 2012 0:50
Re: Díky za článek,

Chod statni nemocnice hradi vlada. Pokud jste resident Australie a mate karticku Medicare, muzete jit automaticky do statni nemocnice. Rozdil mezi soukromou a statni nemocnici je velky. Kamaradku po cisari poslali druhy den ve statni nemocnici domu, dalsi museli vyvolat porod, ale musela cekat, protoze pred ni bylo 7 dalsich holek, epidural vam ve statni nemocnici daji, ale opet musite cekat a nedaji vam ho milionkrat, jak jsem si treba ja prala. V australii ve triceti letech obdrzite automaticky dopis, at si poridite soukrome pojisteni

0 0
možnosti
G

Gwendolyn!

13. 3. 2012 5:14
Zajimavy clanek a mne by zajimalo par veci

V diskuse se uvadi, ze prumerny plat je 3 tisice, kolik ale vydelava obycejny delnik, obycejna pokladni, nebo obycejna pracovni sila na benzinove pumpe? Jak to vypada, kdyz je dite nemocne a vy uz jste v praci? Muzete s nim byt doma, smite si vzit volno, neplacene, placene? Jakou uroven maji jesle? Kdo v nich pracuje?

Vim, spousta otazek, ale budu rada za aspon par odpovedi.

Zdravim down under.:-)

0 0
možnosti
Z

zanetapavkova

13. 3. 2012 7:55
Re: Zajimavy clanek a mne by zajimalo par veci

S tim prumernym platem to neni uplne presne, statstiky uvadeji prumerny plat kolem 60ti tisic za rok, na to ale mnoho lidi nedosahne, jak uvadite treba pokladni, ta si vydela urcite mizerne penize, stejne jako nekdo na pumpe, rekneme, ze to bude asi tech 45000 za rok.Recepcni, prodavacky, zacinajici ucitele,vypomoc v kancelari, to jsou vsechno zamestanani, ktera plati 45000- 55 000 za rok pred zdanenim.  Napriklad kdokoli kdo pracuje v jeslich si vydela opravdu smesny plat, treba jen 35 000 i mene.V jeslich zde pracuje mnoho mladych holek, kterym se plati treba jen 10 dolaru na hodinu, je jim vetsinou 16-17 a jsou v trainingu. Naprikald v mistnosti ,kde je osm miminek, je jedna holcina nekvalifikovana a vzdy v kazde mistnosti s nimi musi byt osoba zkusena a kvalifikovana. Kvalita child care centres se zde velice lisi, zalezi take, v jake lokalite jsou umisteny, ale vsechny musi splnovat podminky australske akreditace, nebo jak to mam rict.

0 0
možnosti
JB

Alnagon

12. 3. 2012 19:40
gramatický masakr

Promiňte, ale takovouhle zrůdnost jsem ještě neviděl: "Ve 12ém, 19ém a 30ém týdnu."

Pište čísla raději slovy, tím se nic nezkazí.

1 0
možnosti
Z

zanetapavkova

13. 3. 2012 2:07
Re: gramatický masakr

Opraveno, napsano slovy to vypada opravdu lepe :-)

0 0
možnosti
G

gumidos

12. 3. 2012 9:08
Níže byl uveden příspěvek,

že průměrný Australan vydělává okolo 3.000 AUD měsíčně čistého.

Autorka pak píše, že za zdravotní pojištění platí 97 AUD měsíčně, což je 3%.

je třeba při opěvování australského systému vzít v úvahu, že  v ČR platí zaměstnanec přímo 4,5%, to je o 50% více a včetně odvodů zaměstnavatele to je 13,5% z příjmů hrubých, potažmo pak 5,5/17% z příjmů čistých. Naše odvody jsou tedy výrazně vyšší a proto tedy očekáváme více bezplatných služeb.  Osobně bych neměl problém s tím, platit z celého svého čistého výdělku 3% a za spoustu služeb platit. Mám ale problém s tím, že máme obrovské odvody a ještě máme platit za každou blbost.

Na webu jsem nenašel relevantní srovnání, jak si stojí různé státy ve světě v této oblasti - reálné odvody, reálně ceny služeb a poplatků.

1 0
možnosti
EK

Y.N

12. 3. 2012 16:07
Re: Níže byl uveden příspěvek,

Ono to moc srovnávat nejde, zvlášť pokud jde o platy, ono to pak vypadá jinak. Moje sestra žijící 22 let v Kanadě taky fňukala, že nemůže jít ke gynekologovi kdy se ji zachce, za to má už kontrolu střev před 10 lety/ bylo jí 38 roků. Kolik má lidí tady tyhle prevence za sebou? A systém zdr.pojišťení jako v Kanadě tady nemůže být zaveden, protože se z tohoto našeho veřejného pojištění KRADE, pak už by to bylo podstatně horší, osobně si myslím, že v tom byl záměr od začátku.

Zase když jsem sestře ukázala kolik platím já na daních:-P vylétly ji málem oči z důlku a už byla ticho....

0 0
možnosti

Bára33

12. 3. 2012 8:03
Kéž by...

Kéž by něco podobného začalo fungovat i u nás!

1 0
možnosti
P9

pavel 99

12. 3. 2012 9:13
Re: Kéž by...

bohužel to asi "třicetikorunáči" nepřipustí.:-/

0 0
možnosti
VV

SYETEY_KOTZOUR_milován_adminy

12. 3. 2012 7:45
neblahý dopad socialismu

místo aby se stát pořádně postaral o postižené, kteří si sami neporadí, zkouší se starat o polovinu populace...což zákonitě finančně nevychází. :-) souhlasím s vámi

1 0
možnosti
Z

zanetapavkova

12. 3. 2012 7:36
Prumerny plat v Au

Zdravim Martin, dobry postreh :-) Prumerny plat v Australii je  kolem 45- 50 000 dolary rocne. Statistiky mozna uvadeji vic, ale vetsina lidi si vydela kolem 50 000 za rok pred zdanenin, coz je nic moc, asi kolem 3000 po zdaneni za mesic

0 0
možnosti
AS

Baby_Blues

12. 3. 2012 9:29
Re: Prumerny plat v Au

Zdravím a gratuluju, Žaneto, k novému přírůstku. Doufám, že je vše v pořádku a že si užíváte prvních nenahraditelných společných dnů pohormadě.

Ještě k článku bych se dovolila zeptat, jestli je ta péče alespoň trošku podobná pro holky z ČR v AUS na vízu. Určitě by to zajímalo spoustu Češek, co tady jsou nebo plánují přijet na turistická nebo jiná víza a ještě nemají vyřízenou rezidenci, nebo jejich partner není Australan apod. Moje zkušenost s AUS zdravotnictvím je zatím velmi povrchní a mám taky jiný úhel pohledu. Ale z mých pár návštěv doktora s dětmi jsem byla šokovaná kolik musím za všechno platit. Nemáme ještě vyřízenou Medicare, a přestože si platíme pojištění cca 400AUSD měsíčně, je to k ničemu. Dík

a ještě jednou gratuluju ... :-)

0 0
možnosti
MP

Martin V2

12. 3. 2012 7:24
ASi by to chtělo srovnání

Pro srovnání by bylo dobré doplnit kolik je průměrný plat v Austrálii. Co jsem zjistil, je to cca 5tis AUD měsíčně.

1 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4706x
Vystudovala jsem FF UP v Olomouci. Po studiich jsem se vydala do Londyna, kde jsem pobyvala s ruznymi casovymi intervaly asi 5 let. Po trimesicni znamosti s jednim uzasnym Australanem jsem se rozhodla vymenit chladny a destivy Londyn za vecne sluncem zalitou zapadni Australii, kde nyni ziji jiz tretim rokem se stale stejnym muzem, ktery se mezitim stal mym manzelem.
Vyucuju anglictinu na Pedagogicke Fakulte Curtin University.