Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak přežít manželství s cizincem od protinožců

Přežít manželství bez újmy není lehké a svazek manželský s cizincem může být někdy velmi zajímavý. Jak může fungovat společná domácnost mezi mužem, který je ’naočkován západním optimismem’ a ženou, která má velmi často zachmuřený obličej jako každý správný Čech?

I pres velmi casto neprekonatelne rozdily prozivame moc hezke manzelstvi

Začalo to nevinně a naše randění bylo jako z filmu. Potkali jsme se v Londýně, kde jsme byli oba cizinci. Trávili jsme spolu každý víkend (po dobu tří měsíců, než jsem se odstěhovala do Austrálie následovat svého dnes už manžela) a poněvadž v Londýně je téměř po celý rok ’dost hnusné počasí’, většina našich víkendů byla velice romantických. Večeře, snídaně a obědy v restauracích byly samozřejmostí. Ne že bychom si nechtěli uvařit, ale já jsem se o kuchyň musela dělit s dalšími pěti nájemníky a James bydlel v domě, který se nazýval ’Playboy Mansion’, (ano, slyšíte dobře), kde žádná kuchyň nebyla. Každý pátek a každou sobotu se tam konaly párty, nebo se tam natáčely filmy či videoklipy. Bohužel žádné porno, jak tvrdí můj manžel, ale velmi vážné filmy jako třeba Králova Řeč. Bylo to zkrátka báječné období.

Byli jsme spolu v podstatě neustále, Jamesovi se Londýn vůbec nelíbil a vůbec ho nebavil a říkal, že já jsem byla jako světlo na konci tunelu dlouhého dne v nudném Londýně „To jsem si teda našla romantika, no to je skvělé, chce být pořád se mnou a zbožňuje mě“, říkala jsem si. Vždycky vyprávěl o Austrálii, jak chodí v sobotu ráno surfovat, jak je  tam krásně a já mu na to odpovídala, že až se vrátí s  kamarády ze surfování, že jim usmažím vajíčka a on na to odpovídal, jak jsem úžasná.

Malovala jsem si nový život v Austrálii tak dokonale, až jsem nemohla uvěřit tomu, že moje zbrusu nová životní etapa může takhle vypadat. Samozřejmě dnes vím, že jsem na začátku našeho vztahu nosila růžové brýle a sundat je bylo velice těžké. Vůbec se mi nelíbilo, že James chodil každou sobotu ráno surfovat a smažit míchaná vajíčka pro jeho ’kámoše’ byla pěkná nuda. Po několika sobotách jsem se ani nenamáhala jít do obchodu vajíčka koupit, natož je smažit.

V Austrálii se James nejmenoval James, ale Jim, neboli Jimbo a vůbec nevypadal tak elegantně jako v Londýně, kde nosil neustále krásný kabát, protože tam byla pořád zima. Jimbo v Austrálii nosil žabky, kraťase různých potisků a trička s prapodivnými nápisy. Něco jako: ’Tohle tričko nosí štěstí’, ’Život je surf’, ’Mexiko, tam se žije’ a podobně. Taky měl najednou strašně moc kamarádů, řekla bych až přespříliš, kteří ho neustále zaměstnávali. Jít v sobotu večer do kina se najednou Jimbovi zdálo jako pěkně blbý nápad. Trávit každý večer se mnou? Volat nonstop a psát neustále ’esemesky’? Mít sex každý den? Samozřejmě že ne. Období bláznivé zamilovanosti během šesti měsíců definitvně pominulo.

Zjistila jsem, že jsme vlastně dva odlišní jedinci s naprosto odlišnými zájmy.

James chodí spát pozdě a vstává pozdě, kdežto já chodím spát brzy a vstávám brzy. James na všechno odpovídá ’No worries’ (v pohodě)  a já na všechno, ’co když to nevyjde’. James má rád surfování a velké vlny, já se velkých vln bojím a surfování mě nebaví. James rád běhá a já se ráda procházím po pláži, což je podle něj strašná nuda. James se rád baví, já jsem raději doma. Jamese absolutně nezajímá zařizování domu a mít postel po rodičích je naprosto v pořádku, kdežto já ráda chodím ’do nábytku’ a postel po rodičích je pro mě nepřijatelná. James po sobě neumývá nádobí, já to nesnáším. James nepokládá záchodové prkýnko, já to nesnáším. Já mu nadávám česky, on mně anglicky. James má takovou tu zápaďáckou, neustále dobrou náladu, kdežto já se dost často probudím s náladou pod psa. On mluví lépe anglicky než česky, kdežto já umím lépe česky než anglicky. Rozdílů je samozřejmě mnohem víc, ale i přesto jsme se rozhodli se po dvouletém vztahu vzít a zatím nám to klape, i když máme doma někdy Itálii.

I přesto, že se mně na to surfovací prkno někdy zatraceně nechce, tak to zkusím, protože vím, že on bude mít hroznou radost. I když se tam plácám a chytnu jednu vlnu ze sta a ani se na tom prkně nepostavím, vím, že pro něj je to prostě důležité. On se zase někdy přemůže a prochází se se mnou po pláži, nebo jde se mnou na film, kde musí číst titulky. Když jsem kamarádce říkala, že je to manželství někdy těžké a že každodenní sex kromě dovolené z našeho života naprosto vymizel, že teď jenom o víkendech, tak mi na to odpověděla: „Ježiš, kvůli takovýmu zjištění ses teda nemusela vdávat, to jsem Ti mohla říct a ušetřila bys za svatbu“.

Přeji všem hodně štěstí ve vztazích a v manželství.

Autor: Zaneta Pavkova Turnbull | sobota 7.5.2011 13:32 | karma článku: 28,78 | přečteno: 5534x
  • Další články autora

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak je to s mateřskou a péčí o těhotné v Austrálii

Jaký je rozdíl mezi péčí o těhotné v České Republice a v Austrálii? A jak je to s mateřskou dovolenou? Existuje zde diskriminace, pokud žádáte o práci a jste v jiném stavu? Pokud máte komplikované těhotenství, kdo zaplatí to, že musíte zůstat doma? Jak dlouho zůstavají ženy doma před porodem a po porodu? Tyto otázky se pokusím zodpovědět v následujícím článku.

12.3.2012 v 7:15 | Karma: 24,47 | Přečteno: 4524x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jaký je rozdíl mezi Čechy a Australany

Jaký je rozdíl mezi Čechy a Australany? O Češích se traduje, že jsou, nepříjemní, závistiví, šetřiví, že se neumí oblékat. O Australanech zase to, že si z ničeho nedělají těžkou hlavu, že se neustále usmívají, že každý Australan sportuje, že zde neustále svítí slunce. Nad tím, jak to ale opravdu je, se pokouším zamyslet v tomto článku.

16.7.2011 v 10:11 | Karma: 33,14 | Přečteno: 7462x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak vypadá Austrálie (fotoblog)

Austrálie je zemí skutečně překrásnou. Podle světových ekonomů patří Austrálie do první desítky nejlepších zemí na světě. Na prvním místě se umístilo Finsko, na druhém Švýcarsko, na třetím Švédsko a čtvrté místo patří Austrálii.

10.6.2011 v 6:01 | Karma: 33,74 | Přečteno: 6711x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak vypadá lesk a bída města Rio de Janeiro

Rio de Janeiro je jedno z měst, jehož jméno se objevuje na seznamu míst, které prý musíte vidět než zemřete. Nezbývá než s tímto tvrzením souhlasit. Rio je městem kontrastů chudoby a bohatství. Rozdíly jsou skutečně obrovské.

8.6.2011 v 6:39 | Karma: 19,81 | Přečteno: 2611x | Diskuse| Cestování

Zaneta Pavkova Turnbull

Jak se vyhnout krokodýlům na severu západní Austrálie

Ne nadarmo se o Australanech říká, že jsou pohodáři. Proč by taky nebyli, když nejsou nikdy ochuzeni o státní svátek. Pokud jim vyjde jeden z těchto dnů na víkend, mají automaticky volno v pondělí, aby o extra den volna nepřišli. O Velikonocích většina z nich odjede na krátkou dovolenou a my jsme se vydali na sever západní Austrálie. Tento kraj nemá nouzi o krokodýly, jedovaté medúzy a už vůbec ne o komáry a vážky, kterým se musíte doslova bránit.

2.5.2011 v 16:00 | Karma: 20,04 | Přečteno: 3128x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4706x
Vystudovala jsem FF UP v Olomouci. Po studiich jsem se vydala do Londyna, kde jsem pobyvala s ruznymi casovymi intervaly asi 5 let. Po trimesicni znamosti s jednim uzasnym Australanem jsem se rozhodla vymenit chladny a destivy Londyn za vecne sluncem zalitou zapadni Australii, kde nyni ziji jiz tretim rokem se stale stejnym muzem, ktery se mezitim stal mym manzelem.
Vyucuju anglictinu na Pedagogicke Fakulte Curtin University.