Komu, čemu, slouží antikomunismus? I – obrana nepravostí

Všímejte si, když někdo začne hrát na antikomunistickou strunu, jakou lumpárnu, nepravost, nezákonnost se tím snaží zakrýt, odvést pozornost či obhájit špatné, či aspoň natolik dehonestovat kritika, aby odvrátil pozornost od podstaty věci a zamezil případnému postihu, nápravě atd.

Myslím, že ze současnosti je přímo školní ukázkou p. Kalousek. Ten teď se neustále obouvá do bývalého členství p. Fišera v KSČ před převratem z důvodů kariéry v předchozím režimu.

Nevidím důvod, proč bych nevěřil, když pak po převratu v r. 1989 p. Fišer hned vystoupil. Takových byly mezi tím jedním miliónem komunistů desetitisíce a možná i statisíce. Z nich pak ti všehonejschopnější přešli přes OF do ODS*, ti méně schopní do ČSSD a jen ti, co tomu skutečně věřili, zůstali v KSČM. (Takto jsem charakterizoval situaci cca 10 let po převratu – lidová moudrost to tehdy shrnula do vtipu „ Koho budeš volit? Komunisty, jen nevím ještě, v které straně.“) A kromě toho byla řada lidí, kteří se právě z důvodů kariéry snažili do KSČ mermo mocí dostat**, ale nepovedlo se jim to, protože i pro tu špatnou stranu byli příliš špatní a ti se dnes prohlašují za hrdiny, co by tam nikdy a za žádnou cenu nevstoupili (pamatuji si takový případ z práce v té době).

No a po mezihře zpět k p. Kalouskovi. Proč se naváží do p. Fišera. No přeci proto, že p. Fišer chce vyhodit jeho kamarády z funkcí, které jim zajistil on (tedy ne třeba přímo on osobně, ale bývalá vládní koalice, jejímž byl velmi aktivním členem). Jedním je např. p. Vondra – s kvalifikací geografie, disidenta a politika je přece vysoce kvalifikovaný pro dozorčí radu. No a podobně kvalifikovaní zřejmě budou i bývalí tři rebelové z ODS pro funkce, které dostali za podržení kabinetu p. Nečase.

Jakou kvalifikaci má chemik na ministra financí, že se odvažuje prohlásit o p. Fišerovi (ekonom), že je nekompetentní pro tuto funkci? Žádnou. Ale na druhé straně pozor, chemici jsou většinou dosti chytří (o morálním kreditu se v této souvislosti nemluví) a zvládají procenta i poměrové relace, což se zdaleka ne o všech ekonomech dá říct. Ale p. Fišer jako bývalý viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně by mohl něco o financích a rozpočtech vědět.

I když upřímně, p. Fišer není můj kůň, v prezidentských volbách nedostal můj hlas. Ale je to podle mého názoru v současnosti výrazně menší zlo na funkci ministra financí, než byl p. Kalousek. No snad (doufám a přeji si) budu mít tento názor i po skončení p. Fišera v této funkci.

* Např. v Opavě byl krajský ideologický tajemník KSČ zakladatelem OF a po vzniku ODS na čelním místě její kandidátky do voleb (alespoň takhle se mi to tenkrát doneslo)

** Po nástupu do firmy před pár lety, mi pamětníci ještě z doby, kdy to byl národní podnik, vykládali kuriózní příběh o panu XYZ, který se třikrát hlásil do KSČ, až nakonec ho přijali – na schůzi v době převratu, která měla jen dva body: 1) přijetí pana XYZ za člena KSČ a 2) zrušení organizace KSČ v tomto podniku.

Autor: Pavel Slouka | pondělí 29.7.2013 10:36 | karma článku: 22,23 | přečteno: 912x
  • Další články autora

Pavel Slouka

Demokracie ohrožená motorkami ?

28.4.2015 v 16:03 | Karma: 31,36

Pavel Slouka

Ruský Krym.

30.3.2015 v 9:26 | Karma: 32,58

Pavel Slouka

Šmejdi v politice

1.10.2013 v 14:22 | Karma: 38,80