Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skutečné důvody vraždy pařížské redakce (polemika s D. Kroupou)

Shodou okolností se k mým očím dostal facebookový status bývalého politika Daniela Kroupy, v němž se vyjadřuje k pařížským útokům teroristů napojených na Islámský stát. Aniž bych ho považoval za významný, je podle mého názoru typický pro intelektuální lenost českého politického prostoru.

Dovolím si s ním mírně polemizovat.

„A proč já jsem Charlie? Protože cílem teroristického útoku byla moje svoboda! Moje svoboda zasmát se karikaturám Charlie Hebdo a nebo je znechuceně odložit. Ti teroristé se vraždou novinářů pokusili zastrašit i mě, protože svým činem řekli: jestliže se i ty pokusíš karikaturou vyjádřit svůj názor o islámu, zabijeme i tebe.“ Tak píše Daniel Kroupa a pokračuje: “Chtěli jste nás, vrahové, svým skutkem zastrašit a zabránit lidem v Evropě aby svobodně vyjadřovali své názory na islám?“

Představa, že islámští teroristé jsou fanatičtí hlupáci, kteří jednají jako nějací vesničtí rváči, kteří se mstí za urážku, je naprosto naivní.

Naopak představitelé Islámského státu vědí přesně, co dělají. Jsou to bezohlední vrazi, ale nejsou hlupáci. Terorismus není politický směr, ale taktika, což mnohým uniká.

Cílem každého teroristického činu je změnit chování veřejnosti, vlád, institucí. Nejde o to způsobit velkou materiální škodu či ztráty na životech, jde o to vyvolat nějakou formu hysterie, dostat se do médií, šokovat.

Evropa trpí dlouhodobou neschopností integrovat menšiny. Všimněme si, že například USA či Rusko tento problém nemají nebo jen v mnohem menší míře.

Potomci přistěhovalců mají problém se svou identitou. Jejich vlast je mezi sebe řádně nepřijala a s vlastí svých rodičů či prarodičů nemají téměř nic společného.

Někteří tuto identitu hledají v islámu a někteří, z pocitu nespravedlnosti páchané Západem na jejich souvěrcích na Středním Východě a vykořeněnosti ve své rodné zemi, se obracejí k islamismu.

Občas i do (jinak spíše bezobsažných) českých médií pronikají zprávy o bojovnících Islámského státu původem z Evropy.  Ze zpráv zahraničních médií se zdá, že mezi bojovníky Islámského státu je opravdu velký počet Evropanů.

A Islámský stát využívá moderních technologií, sociálních sítí, ale také (nepřímo) západních médií k náborovým akcím mezi muslimy v Evropě. Je v tom úspěšný.

Nevěřím, že by si vůdci IS mysleli, že dokáží zastavit kritiku islámu v Evropě. O islám tu primárně nejde. Jde tu o politiku v oblasti Středního východu a zejména o geopolitiku v této oblasti. Islámský stát je produktem geopolitických šarvátek zejména mezi Saúdskou Arábií a Íránem (a částečně Tureckem) a důsledkem války v Iráku a následné politiky USA v této zemi.

Pro IS je Evropa vynikající náborovou základnou. To je to hlavní, mnohem důležitější než kritika islámu.

Kdyby nebylo karikatur, našli by jinou záminku, kterou by mohli prezentovat jako obranu islámu. Ve skutečnosti jim jde o to, aby v Evropě vyvolali pogromistickou atmosféru proti muslimům. Chtějí evropské muslimy ještě více izolovat od zbytku společnosti, vyvolat situaci, která jim udělá ze života pořádné peklo, a počkat na jejich mnohem větší radikalizaci.

Evropští rekruti jsou pro IS mnohem lepší než místní. Ti místní znají dobře místní poměry, mají v lokalitě sociální vazby. Mladí zradikalizovaní evropští muslimové v cizí zemi bez jakýchkoliv kontaktů na místní komunity v Iráku či v Sýrii je mnohem snazší pomocí vymývání mozků přeměnit v bezohledné vrahy.

Daniel Kroupa mezitím přemýšlí nad vhodností či nevhodností karikatur a domnívá se, že když budeme nadále kritizovat islám, učiníme tím teroristický čin nesmyslným a zbytečným.

Nic proti kritice islámu či jakéhokoliv jiného náboženství, ale kritika náboženství by měla být reakcí na náboženství, nikoliv na násilnou akci určitého politického směru.

Naštěstí miliony Francouzů, včetně muslimů, pochopili cíle Islámského státu mnohem lépe než Daniel Kroupa a vyšli do ulic, aby nejen odsoudili vraždu redakce Charlie Hedbo, ale také se vyjádřili proti případné islamofobní reakci na tento útok.

Právě jejich reakce má potenciál učinit útok zcela nesmyslným a zbytečným.

Autor: Pavel Šanda | úterý 13.1.2015 23:35 | karma článku: 15,22 | přečteno: 1057x
  • Další články autora

Pavel Šanda

Marine Le Penová vděčí za postup do druhého kola sektářství levice

Přes propad Socialistické strany v důsledku nesplněných slibů prezidenta Hollanda byla levice nejsilnějším volebním blokem. Přesto nemá v druhém kole prezidentských voleb ve Francii žádného kandidáta.

24.4.2017 v 11:02 | Karma: 11,91 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Proč Radek Banga neměl dostat cenu?

Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77 tento rok získá zpěvák a hudebník Radek Banga za odvážný občanský postoj, kdy protestoval proti ocenění skupiny Ortel při vyhlašování cen Zlatý slavík.

11.4.2017 v 9:41 | Karma: 35,00 | Přečteno: 9119x | Politika

Pavel Šanda

Jak si Václav Klaus mladší naběhl na vidle matematické logiky

Nebyl by to Václav Klaus mladší, kdyby se nerozhodl zasáhnout do debaty ohledně role ženy ve společnosti, tentokrát v souvislosti s říkankou Jiřího Žáčka v učebnici pro druhou třídu základní školy.

27.1.2017 v 11:38 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2838x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Jak se Miloslav Ludvík mýlí ve své kritice Prague Pride

Dva dny před každoročním pochodem homosexuálů a s nimi sympatizující veřejnosti se můj stranický kolega Miloslav Ludvík pustil do kritiky Prague Pride.

12.8.2016 v 10:37 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Evropská unie po Brexitu: Překážky pro reformu EU

Debaty kolem Brexitu mě donutili k zamyšlení se nad Evropou a Evropskou unií a dát na stůl pár možná ne zcela utříděných myšlenek, ale myšlenek, které podle mě málo zaznívají.

28.6.2016 v 15:14 | Karma: 17,07 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik