Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejdůležitější volby letošního roku

V amerických prezidentských volbách proti sobě stojí dva hlavní kandidáti – Barack Obama za demokraty a Mitt Romney za republikány. Někteří argumentují, že vcelku nezáleží, který z nich volby vyhraje, neboť oba kandidáti, a jejich strany, jsou spojeni s velkým byznysem. Dovolím si s tímto názorem nesouhlasit.

Obama byl zvolen před čtyřmi lety po osmiletém období prezidentování George Bushe mladšího, které přineslo světu velký nárůst mezinárodního napětí a USA erozi sociálního systému, občanských práv, obrovský rozpočtový deficit a výrazně přispělo ke spuštění ekonomické recese v západním světě. Obamovi voliči očekávali hodně a po čtyřech letech jsou nepochybně zklamáni.

Přesto Obama některé změny zavedl. Stáhl americká vojska z Iráku, určil datum stažení vojsk z Afghánistánu, nejednal unilaterálně jako před ním Bush. V domácí politice provedl alespoň základní reformu zdravotnictví, která zvýšila dostupnost zdravotní péče, zachránil některé významné podniky před krachem (automobilový průmysl), investoval do alternativních energetických zdrojů a šetrných technologií.

Ačkoliv státní dluh dále rostl, nerostl díky zahajování dalších a dalších válek či dalšímu snižování daňové zátěže pro nejbohatší, ale alespoň z nějaké části šlo o investice do budoucnosti.

Ačkoliv nestál v jedné řadě se stávkujícími dělníky či učiteli (a stávek v USA v posledních letech hodně přibylo), jak sliboval v poslední prezidentské kampani, nepostavil se jednoznačně ani na stranu velkých zaměstnavatelů jako všichni jeho republikánští předchůdci.

Mitt Romney dal naopak v prezidentské kampani najevo, že nechce určit žádné datum stažení amerických vojsk z Afghánistánu, že je zastáncem tvrdé linie proti Íránu a že jeho politika povede ke konfliktu s Čínou. Navíc chce navýšit vojenské výdaje, proti čemuž jsou dokonce i experti americké armády.

V domácí politice slibuje plošné snižování daní, což je opět hlavně úleva pro nejbohatší, kteří už dnes mají bezprecedentně nízké daně. Odmítá systém veřejného zdravotnictví, je také pro privatizaci sociálního systému. Jeho ekonomická politika by jednoznačně vedla k dalšímu rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými, což by USA přiblížilo poměrům zemí Třetího světa.

Odmítá státní investice do obnovitelných zdrojů energie a jako alternativu nabízí více licencí pro těžbu fosilních paliv. Energetická nezávislost Severní Ameriky má být postavena právě na nich. V zásadě tedy obhajuje spalování cenných a tenčících se zásob surovin zejména pro chemický průmysl.

Ohrožena jeho prezidentstvím by byla také ženská práva, zejména právo na interrupci. Obdobně jeho imigrační politika slibuje především deportace tzv. ilegálních přistěhovalců. Inspiruje se modelem přijatým v Arizoně, kde má policie instrukce kontrolovat každého, kdo „vypadá jako ilegální přistěhovalec“. Výsledkem, jak se dalo očekávat v etnicky pestré americké společnosti, je obtěžování lidí na základě jejich vzhledu.

Vláda Mitta Romneyho dává také větší šance náboženské fundamentalistické pravici prosazovat své antivědecké vize (jako kreacionismus) do škol, vyostřovat tažení proti ateistům a muslimům, gayům a ženám. Není to jen tím, že je mormon a sám věří, že se Ježíš zjevil americkým indiánům mezi svým ukřižováním a nanebevzetím a nyní žije na jakési vzdálené planetě mimo sluneční soustavu; ani tím že nosí magické spodní prádlo. Jde hlavně o to, že se jeho Republikánská strana stále více opírá o krajní náboženskou pravici a její dogmata, proti kterým vypadá i Katolická církev jako vrchol tolerance.

Můžeme si říci, že nám to může být jedno – Amerika je daleko. Vlastně nemůžeme. USA jsou ještě pořád světovým hráčem číslo jedna a vývoj v USA či vývoj zahraniční politiky USA mají vliv na celý svět, tedy i na nás.

Svět nepotřebuje ani agresivní zahraniční politiku, konflikt USA s Čínou či Ruskem, ale ani úpadek samotné americké společnosti do ohromných sociálních rozdílů, etnického či náboženského konfliktu.

Naštěstí syn bývalého guvernéra a miliardář zbohatnuvší ještě více na operacích s krachujícími firmami Mitt Romney již dal vědět, jak hodně je ve styku s běžnou realitou většiny Američanů.

Nejprve označil 47% americké populace za lidi, kteří nejsou schopni převzít odpovědnost za své vlastní životy. Následně se vyjádřil v tom smyslu, že kdyby se narodil jako Mexičan, měl by větší šance na zvolení prezidentem. Pozor, bílý syn miliardářského guvernéra se cítí být v USA diskriminovanou menšinou.

Soudný člověk by tedy nečekal, že by Romney sotva mohl získat více než 10% hlasů. Jenže výsledky nejsou zdaleka jisté. Romney se totiž řídí topolánkovským heslem, že voličům se nesmí říkat pravda, protože by nás pak nevolili, a neustále mění své pozice tam a zpět (evidentně nezávisle na Topolánkovi).

Hlavním problémem jsou ale konzervativní média, zejména televizní stanice Fox, která má neuvěřitelný mediální vliv. Ta agresivně Romneyho propaguje a Obamu orwellovsky vykresluje jako div ne ateisticko-muslimsko-socialistického Satana (ne že by něco takového existovalo).

Proto máte-li přátele v USA či mezi Američany žijícími v Česku, napište jim, ať se zaregistrují k volbám a volí duo Obama-Biden nebo svůj národ mezinárodně znemožní.

 

videa:

První prezidentská debata

Druhá prezidentská debata 

Debata viceprezidentských kandidátů

 

vybrané komentáře The Young Turks network:

http://youtu.be/yL4nbeW7mVs

http://youtu.be/YthA5ZEJH6s

http://youtu.be/HNFLclVt7M4 (Zaměstnavatelé "doporučují" zaměstnacům volit Romneyho "dobrovolně")

http://youtu.be/M-lZNiHsHxQ (Ženy proti Romneymu)

 

mapa současných volebních preferencí:
http://elections.huffingtonpost.com/2012/romney-vs-obama-electoral-map

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Šanda | úterý 23.10.2012 13:33 | karma článku: 8,22 | přečteno: 911x
  • Další články autora

Pavel Šanda

Marine Le Penová vděčí za postup do druhého kola sektářství levice

Přes propad Socialistické strany v důsledku nesplněných slibů prezidenta Hollanda byla levice nejsilnějším volebním blokem. Přesto nemá v druhém kole prezidentských voleb ve Francii žádného kandidáta.

24.4.2017 v 11:02 | Karma: 11,91 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Proč Radek Banga neměl dostat cenu?

Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77 tento rok získá zpěvák a hudebník Radek Banga za odvážný občanský postoj, kdy protestoval proti ocenění skupiny Ortel při vyhlašování cen Zlatý slavík.

11.4.2017 v 9:41 | Karma: 35,00 | Přečteno: 9119x | Politika

Pavel Šanda

Jak si Václav Klaus mladší naběhl na vidle matematické logiky

Nebyl by to Václav Klaus mladší, kdyby se nerozhodl zasáhnout do debaty ohledně role ženy ve společnosti, tentokrát v souvislosti s říkankou Jiřího Žáčka v učebnici pro druhou třídu základní školy.

27.1.2017 v 11:38 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2838x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Jak se Miloslav Ludvík mýlí ve své kritice Prague Pride

Dva dny před každoročním pochodem homosexuálů a s nimi sympatizující veřejnosti se můj stranický kolega Miloslav Ludvík pustil do kritiky Prague Pride.

12.8.2016 v 10:37 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Evropská unie po Brexitu: Překážky pro reformu EU

Debaty kolem Brexitu mě donutili k zamyšlení se nad Evropou a Evropskou unií a dát na stůl pár možná ne zcela utříděných myšlenek, ale myšlenek, které podle mě málo zaznívají.

28.6.2016 v 15:14 | Karma: 17,07 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

VIDEO: V Istanbulu vzplála Atatürkova oblíbená restaurace, oheň zasáhl i bazar

15. května 2024  21:43

Znamý Egyptský bazar v Istanbulu ve středu zasáhl požár. Plameny se začaly šířit z komína více než...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  21:31

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik