Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Národní mytologie kolem prezidentských voleb versus realita

V soupeření o post prvního přímo voleného českého prezidenta jde především o emoce, fakta nejsou podstatná. Součástí této emotivní bitvy je téměř biblický příběh, kde opoziční smlouva je prvotním hříchem české politiky. Příběh o stvoření Česka, který se ozývá z argumentů především mladých lidí a voličů Karla Schwarzenberga, zní zhruba tato:

V soupeření o post prvního přímo voleného českého prezidenta jde především o emoce, fakta nejsou podstatná. Součástí této emotivní bitvy je téměř biblický příběh, kde opoziční smlouva je prvotním hříchem české politiky. Příběh o stvoření Česka, který se ozývá z argumentů především mladých lidí a voličů Karla Schwarzenberga, zní zhruba tato:

Před více než dvaceti lety Bůh stvořitel (Václav Havel) stvořil rajskou zahradu (Českou republiku). V ní v šestém dni stvořil Adama (Václava Klause) k obrazu svému. Z jeho žebra pak Evu (Miloše Zemana), aby mu dělala partnera v politickém životě ráje.

Dobře se žilo v ráji, než Miloš Zeman – v nesouladu se svým submisivním postavením levicové ženy – si dovolil v roce 1998 vyhrát volby a vzepřít se Václavu Klausovi. Následně podal Václavu Klausovi jablko poznání v podobě opoziční smlouvy a vznikl dědičný hřích české politiky.

Nyní, 15 let po té, seslal Bůh stvořitel svého syna (Karla Schwarzenberga), aby trpěl za tento dědičný a všechny další hříchy českého lidu v posledních 15 letech. Karel Schwarzenberg je vykupitelem nás všech.

Temné síly Miloše Zemana se vypotácely z Lukoilské ropy, aby v této epické bitvě dobra se zlem svrhly benevolentního patriarchu, a tak se srocují síly světla a tradice v jeden lid za knížetem Schwarzenbergem.

Čtenáři se může zdát, že přeháním. Ano, přeháním. Ale nepřeháním zas tolik. Podiskutujte s větším vzorkem knížecích příznivců a pak suďte.

Klíčový moment celého příběhu je prvotní hřích – opoziční smlouva.  Ta prý může za tu strašnou korupci, kterou v Česku máme.

Především je naprostý mýtus, že v Česku korupce vznikla v roce 1998, nebo dokonce že by od té doby byla větší než předtím.

Míra korupce se samozřejmě jen velmi těžko zkoumá, protože těžko lze sebrat přesná data, stejně jako sotva někdo z korupčníků vypíše dotazník, ve kterém uvede, kolik úplatků vzal, kolik jich dal, komu a za co.

Nicméně kuponová privatizace se stala obrovským podvodem na obyvatelstvu, které se stalo obětí své lakoty a uvěřilo, že budeme národem akcionářů.

V dalších privatizacích probíhala ohromná korupce soudě jen z kauz, které vypluly na povrch (například Mackův knižní velkoobchod).

Korupce byla v přidělování státních zakázek. Sám muž stojící těsně za Karlem Schwarzenbergem byl tehdy podezřelý z celé řady takových akcí, když byl náměstkem na Ministerstvu obrany (neotevírající se padáky, apod.)

Korupce ale byla i v komerční sféře. Řada nově zprivatizovaných podniků fungovala jen díky korupčnickému napojení na polostátní banky. Tyto podniky, které byly ve stejné době tunelovány, dostávaly od svých kamarádíčků na pozicích v těchto bankách provozní a jiné úvěry, o kterých se předem vědělo, že nebudou nikdy splaceny.

Miloš Zeman ve vládě učinil přítrž právě oné korupci mezi bankami a podniky, která měla nejhorší dopady na hospodářský výkon Česka.

Opoziční smlouva jistě vedla k tomu, že akce čisté ruce, která slibovala potrestání tunelářů a jejich kamarádíčků, vyzněla do prázdna. Byla to evidentně daň za toleranci vlády ze strany ODS, politického křídla tunelářství.

Určitě opoziční smlouva vedla k růstu korupce mezi tehdejšími politiky ČSSD, ale není prostě pravda, že by se korupce ještě více rozmohla ve společnosti jako celku.

ČSSD měla za svých 8 let u moci také korupční skandály. Svým rozsahem ale byly oproti korupci pravicových stran a vlád jako kapesní nůž oproti řízené střele s plochou dráhou letu.

Druhá vlna nárůstu korupce nastala až po roce 2006 s příchodem Topolánkovy a později Nečasovy vlády, v nichž zasedal a zasedá také Karel Schwarzenberg. Samozřejmě jde o kauzy jako Promopro.

K tomu ale přibyla ještě jedna forma korupce, neznámá z let 1993-2006, totiž kupování podpory poslanců vládě. Čili nebyli jsme pouze svědky kupování poslanců lobbisty pro hlasování pro určité zákony – praktiky, která je například ve Spojených státech zcela legální formou korupce, tudíž se do korupce ani nezapočítává.

Jde tu o kupování si poslanců pro podporu vlády jako takové. Těžko si dovedu představit pro demokracii nebezpečnější formu korupce, než je právě tato.

Tedy peníze lobbistů zde rozhodují o celkovém politickém, hospodářském, sociálním a mezinárodně politickém směřování země.

U toho všeho Karel Schwarzenberg seděl. Těžko někdo může seriózně tvrdit, že o tom nevěděl, a zároveň věřit, že ví, jak se jmenuje.

Ostatně sám božský Kája české pravice otevřeně toto nakupování poslanců popsal s pokrčením rameny, že to jinak udělat nešlo.

Opoziční smlouva nebylo nic hezkého. Pomohla uchránit tuneláře před akcí čisté ruce. Nebyla to ale žádná kataklyzmatická událost znamenající zásadní zlom v české politice. Oproti Topolánkově a Nečasově vládě to byla selanka. Zemanova vláda přebírala Česko se záporným hospodářským „růstem“, úspornými balíčky, vytunelovanými podniky na pokraji krachu, bankami plnými nedobytných úvěrů a klesajícími reálnými mzdami. Na příštích 8-10 let tento trend obrátila.

Autor: Pavel Šanda | čtvrtek 17.1.2013 22:40 | karma článku: 13,91 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Pavel Šanda

Marine Le Penová vděčí za postup do druhého kola sektářství levice

Přes propad Socialistické strany v důsledku nesplněných slibů prezidenta Hollanda byla levice nejsilnějším volebním blokem. Přesto nemá v druhém kole prezidentských voleb ve Francii žádného kandidáta.

24.4.2017 v 11:02 | Karma: 11,91 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Proč Radek Banga neměl dostat cenu?

Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77 tento rok získá zpěvák a hudebník Radek Banga za odvážný občanský postoj, kdy protestoval proti ocenění skupiny Ortel při vyhlašování cen Zlatý slavík.

11.4.2017 v 9:41 | Karma: 35,00 | Přečteno: 9119x | Politika

Pavel Šanda

Jak si Václav Klaus mladší naběhl na vidle matematické logiky

Nebyl by to Václav Klaus mladší, kdyby se nerozhodl zasáhnout do debaty ohledně role ženy ve společnosti, tentokrát v souvislosti s říkankou Jiřího Žáčka v učebnici pro druhou třídu základní školy.

27.1.2017 v 11:38 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2838x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Jak se Miloslav Ludvík mýlí ve své kritice Prague Pride

Dva dny před každoročním pochodem homosexuálů a s nimi sympatizující veřejnosti se můj stranický kolega Miloslav Ludvík pustil do kritiky Prague Pride.

12.8.2016 v 10:37 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Evropská unie po Brexitu: Překážky pro reformu EU

Debaty kolem Brexitu mě donutili k zamyšlení se nad Evropou a Evropskou unií a dát na stůl pár možná ne zcela utříděných myšlenek, ale myšlenek, které podle mě málo zaznívají.

28.6.2016 v 15:14 | Karma: 17,07 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik