Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Levičáci, nechte už toho fňukání

Od vyhlášení výsledků prvního kola prezidentských voleb zní sborové fňukání nad tím, že si naše drahá levice nemůže vybrat mezi Zemanem a Schwarzenbergem. Jenže tato skutečnost není ničím jiným, než výsledkem politické neprozíravosti levice.

Levice má unikátní schopnost prohrávat právě proto, že není schopna chirurgické analýzy situace, ze které pak učiní jasné rozhodnutí, které převede v činy.

Minimálně od konce května loňského roku, kdy se ukázalo, že OS KOVO není schopné se postavit do čela protivládní stávky, je jasné, že protivládní hnutí svůj boj proti vládě prohrálo. Levice si tento jednoznačný fakt nebyla schopna přiznat a pokračovala ve svém potácení se od mítinku k mítinku, od happeningu k happeningu, od demonstrace k demonstraci. Místo toho se měla zaměřit na něco, co bylo v české politice možno ovlivnit – čili prezidentské volby.

ČSSD vybrala kandidáta, který byl všeobecně přijatelný. Lepší výběr nebylo možno od ČSSD očekávat po minulých letech, kdy často podpořila vysloveně pravicové, tzv. nestranické, kandidáty. Jiří Dienstbier není spojen s žádnými aférami, v listopadu 89 se jako student účastnil Sametovky a hlavně odmítl kmotrovskou koalici na pražské radnici.

Přesto se levice nebyla schopna domluvit na kampani na podporu Jiřího Dienstbiera. Místo toho nebyla schopna se do poslední chvíle rozhodnout, koho vůbec veřejně podpoří, a koketovala s poněkud éterickou Táňou Fišerovou.

Stejně tak nedokázala vyvinout tlak na KSČM, aby se jednoznačně postavila za Jiřího Dienstbiera. Vedení KSČM tak opět sehrála roli zadního voje, ustrašeného, že urazí předsudky svých příznivců. Tedy opět se nechovala jako strana, ale jako třtina ve větru.

ČSSD postavila do čela Dienstbierovy kampaně Vladimíra Špidlu, který má možná hodně dobrých lidských vlastností, ale schopnost vyhrávat volby mezi ně nepatří. Jeho jediné vítězství v roce 2002 mu zařídila spíše všelidová nenávist k Václavu Klausovi.

Jiřímu Dienstbierovi nějaký chytrák poradil, že se bojuje o levicové voliče, a tak se útočilo primárně na Zemana. Pomocí pseudopolitologie, která zcela ignoruje existenci většiny české společnosti, která nemá o politice absolutně žádné tušení, se opravdu vyhrát nedá.

Nerozhodnutí voliči, kteří dávají hlavně na dojmy, potřebovali vidět v poslední debatě trochu více státnictví a sjednotitelství, než konfrontace, která zase naopak měla být ostrá do poslední debaty.

Zcela apolitický průběh poslední prezidentské debaty hraničící s demencí se vzhledem ke kvalitě novinářů České televize dal očekávat. A tomu bylo nutno vystupování Jiřího Dienstbiera přizpůsobit.

Drahé marketingové kampaně a podpora veřejných médií pro Karla Schwarzenberga bylo opět něco, co nebylo těžké předpokládat. Stejně jako bylo zřejmé, že Jiří Dienstbier nebude mít nikdy tolik peněz na kampaň jako božský Kája pravicové politiky, ani jako Jan Fischer či Miloš Zeman.

Jedinou možností, jak dostat levicového kandidáta do druhého kola voleb tedy byl aktivismus, dlouhodobá soustředěná kampaň oslovující voliče a vedená zdola.

Jestliže toho levice nebyla schopna, jestliže jste nezavolali svým přátelům, známým, příbuzným a nepřesvědčili je, ať volí Jiřího Dienstbiera, pak si můžete stěžovat maximálně tak na sebe. A dokud se levice nezbaví mentality ufňukaného věčně poraženého, můžeme se také ve volbách 2014 dočkat velmi nemilého překvapení.

Miloše Zemana musím nyní volit v druhém kole díky kolektivní neschopnosti levice postavit se čelem situaci, myslet alespoň pár měsíců dopředu a vymanit se ze salonních debat o nesmrtelnosti chrousta.

Autor: Pavel Šanda | pondělí 14.1.2013 14:45 | karma článku: 19,24 | přečteno: 1313x
  • Další články autora

Pavel Šanda

Marine Le Penová vděčí za postup do druhého kola sektářství levice

Přes propad Socialistické strany v důsledku nesplněných slibů prezidenta Hollanda byla levice nejsilnějším volebním blokem. Přesto nemá v druhém kole prezidentských voleb ve Francii žádného kandidáta.

24.4.2017 v 11:02 | Karma: 11,91 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Proč Radek Banga neměl dostat cenu?

Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77 tento rok získá zpěvák a hudebník Radek Banga za odvážný občanský postoj, kdy protestoval proti ocenění skupiny Ortel při vyhlašování cen Zlatý slavík.

11.4.2017 v 9:41 | Karma: 35,00 | Přečteno: 9119x | Politika

Pavel Šanda

Jak si Václav Klaus mladší naběhl na vidle matematické logiky

Nebyl by to Václav Klaus mladší, kdyby se nerozhodl zasáhnout do debaty ohledně role ženy ve společnosti, tentokrát v souvislosti s říkankou Jiřího Žáčka v učebnici pro druhou třídu základní školy.

27.1.2017 v 11:38 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2838x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Jak se Miloslav Ludvík mýlí ve své kritice Prague Pride

Dva dny před každoročním pochodem homosexuálů a s nimi sympatizující veřejnosti se můj stranický kolega Miloslav Ludvík pustil do kritiky Prague Pride.

12.8.2016 v 10:37 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Evropská unie po Brexitu: Překážky pro reformu EU

Debaty kolem Brexitu mě donutili k zamyšlení se nad Evropou a Evropskou unií a dát na stůl pár možná ne zcela utříděných myšlenek, ale myšlenek, které podle mě málo zaznívají.

28.6.2016 v 15:14 | Karma: 17,07 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik