Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se to má s národním sebemrskačstvím

Ohlasy čtenářů na moji glosu k slavnostnímu ceremoniálu zahájení olympijských her mě přiměly zareagovat. Glosa je vždy jen glosou, nemůže proniknout do podstaty věci. Možná je dokonce hlavním účelem glosy vyprovokovat k zamyšlení. Velmi rozličné reakce mě přesvědčují o tom, že ji každý čtenář četl jinak a našel si v ní něco jiného. Budu tedy upřesňovat.

Jedna skupina čtenářů mě obvinila, že jsem nepochopil vtip s gumáky, zatímco celý zbytek světa ano. Nemám vůbec nic proti gumákům jako takovým. Ne že bych vtip nepochopil, jen mi nepřišel humorný. Když zhlédnete scénky na školní besídce, také neřeknete dětem, že to bylo trapné. A pozitivní mezinárodní reakce mi připadají jako z této kategorie – prostě blahosklonné.

Další skupina čtenářů do mě tepala, že ignoruji úspěchy českého umění a kultury, jako kdyby žádné neexistovaly. To ale moje glosa říci nechtěla a považoval jsem to za dostatečně jasné. Můj argument byl ten, že pro kulturní a intelektuální atmosféru současného Česka je reprezentativnější právě to kýčovité, nic nepřinášející a pseudozajímavé, než ti velikáni, ke kterým mě mnozí čtenáři odkazují.

Vím, že máme Komenského či Dvořáka. V někdejší anketě o největšího Čecha se moc dobře neumístili. Naopak se zde vyjímali lidé jako protagonista gajdovského nacionálního šovinismu Daniel Landa.

Máme své kvalitní kulturní produkty. Jak s mnohými z nich zacházíme, je ale věc druhá. Ilustroval bych to na dvou příkladech. Dílo Voskovce, Wericha a jejich Osvobozeného divadla je v obecném povědomí zcela vykastrováno o jeho sociálně kritický obsah natolik, že z něj zbývá jen hra se slovy. Stejně tak z Haškova Švejka se zcela vytrácí jeho ostře antimilitaristický a antimonarchistický vzkaz a stává se z něj cynický vychcánek, co má rád pivo.

Nemyslím si, že z podstaty je jeden národ horší nebo lepší než jiný. Ostatně moderní národy jsou vynálezem poměrně nedávným a do jisté míry nahodilým. Bohužel v Česku je naopak běžné považovat velkou většinu národů světa za něco méně, než jsme my. A stejně jako mnozí autoři negativních reakcí na moji glosu nesnáší umenšování národní hrdosti, mně je proti srsti právě toto neodůvodněné vyvyšování se.

Pro řadu národů představovalo uvědomění si vlastní kulturní zaostalosti ohromný impuls k až revolučním snahám o zásadní pozvednutí kulturní, politické i sociální. Němci reagovali na svoji zaostalost tím, že nabídli světu Goetteho, Schillera či Hegela a Marxe. Puškin se v Rusku stal národním hrdinou ještě za svého života a jeho pohřeb se stal masivní demonstrací touhy vybřednout z otupujících poměrů carismu.

U nás ovšem tento impuls nemá šanci v situaci, kdy dominuje všeobecné ujišťování se, že jsme vlastně úžasní a vše je v nejlepším pořádku. To působí spíše jako opium pro masy než cokoliv jiného.

Souvisí to ale do velké míry také s režimem, ve kterém žijeme. České vládnoucí elity a jejich ideologie injektuje do společnosti silný antiintelektualismus. Není se čemu divit, když kritérium úspěchu není to, co člověk zná, ale koho zná; kdo je schopen přijít s inovací, ale s korupcí; ne kdo je schopen být prospěšný i ostatním, ale kdo dokáže žít na úkor zbytku společnosti a dívat se na ostatní svrchu; jestliže síla argumentu nespočívá v jeho podloženosti, ale v opakování primitivních ideologických klišé tržních pionýrů a hloupých předsudků.

Vlastně to bylo hlavním podnětem k sepsání mé prvotní glosy. Slavnostní zahájení olympijských her shrnující britskou historii zahrnovalo dva aspekty, ke kterým by se české elity nikdy nepřihlásili.

Velká Británie je kolébkou nejen průmyslové revoluce, ale také odborů (nejprve v podobě hnutí chartistů). Zařazením této skutečnosti do historického bloku Britové ukázali, že si této tradice nesmírně váží. Ukazuje to na jejich historické povědomí, že právě díky tomu, že se dokázali zorganizovat do odborů, nemusí žít v dickensovském kapitalismu, ale mnohem důstojněji.

V českém veřejném prostoru mají ale odbory nálepku něčeho vysloveně špatného, dědice bafuňářů minulorežimního ROH. A přestože se veřejnost čas od času k odborům postaví pozitivně, když jí teče do bot, tyto postoje ve společnosti stále převažují, ať už přímo v této formě či ve formě očekávání, že odbory něco udělají za nás, aniž bychom byli jejich součástí.

Další věcí, kterou sonda do britských dějin zdůraznila, byl vznik Národního zdravotního systému (NHS). Jedná se o systém zdravotnictví, kdy stát garantuje všem občanům téměř celou zdravotní péči zdarma a který je financovaný přímo ze státního rozpočtu, tedy z daňových výnosů.

Tento systém byl zaveden Labouristickou vládou v roce 1946 a byla to přelomová událost. Britové si tohoto systému veřejného zdravotnictví cení natolik, že se ani Margaret Thatcherová, jinak demolující veškeré sociální výdobytky, neodvážila za 12 let své vlády NHS zrušit.

V Česku je situace přesně opačná. Existence veřejného zdravotnictví přístupného všem a financovaného solidárně je u nás pod neustálými útoky. Lidé si ho neváží a nejsou ve své většině připraveni ho proti těmto útokům bránit.

A to je asi ten hlavní rozdíl mezi námi a Brity v současném světě. Británie je často prezentována dnešními vládnoucími kruhy jako náš vzor, ale jak vidíme, poněkud selektivně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Šanda | neděle 29.7.2012 13:38 | karma článku: 24,05 | přečteno: 1224x
  • Další články autora

Pavel Šanda

Marine Le Penová vděčí za postup do druhého kola sektářství levice

Přes propad Socialistické strany v důsledku nesplněných slibů prezidenta Hollanda byla levice nejsilnějším volebním blokem. Přesto nemá v druhém kole prezidentských voleb ve Francii žádného kandidáta.

24.4.2017 v 11:02 | Karma: 11,91 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Proč Radek Banga neměl dostat cenu?

Cenu Františka Kriegla udělovanou Nadací Charty 77 tento rok získá zpěvák a hudebník Radek Banga za odvážný občanský postoj, kdy protestoval proti ocenění skupiny Ortel při vyhlašování cen Zlatý slavík.

11.4.2017 v 9:41 | Karma: 35,00 | Přečteno: 9119x | Politika

Pavel Šanda

Jak si Václav Klaus mladší naběhl na vidle matematické logiky

Nebyl by to Václav Klaus mladší, kdyby se nerozhodl zasáhnout do debaty ohledně role ženy ve společnosti, tentokrát v souvislosti s říkankou Jiřího Žáčka v učebnici pro druhou třídu základní školy.

27.1.2017 v 11:38 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2838x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Jak se Miloslav Ludvík mýlí ve své kritice Prague Pride

Dva dny před každoročním pochodem homosexuálů a s nimi sympatizující veřejnosti se můj stranický kolega Miloslav Ludvík pustil do kritiky Prague Pride.

12.8.2016 v 10:37 | Karma: 17,97 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Politika

Pavel Šanda

Evropská unie po Brexitu: Překážky pro reformu EU

Debaty kolem Brexitu mě donutili k zamyšlení se nad Evropou a Evropskou unií a dát na stůl pár možná ne zcela utříděných myšlenek, ale myšlenek, které podle mě málo zaznívají.

28.6.2016 v 15:14 | Karma: 17,07 | Přečteno: 535x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  18:36

Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

V pankrácké věznici je kritický nedostatek dozorců. Chybí i jídlo pro vězně

22. května 2024  18:28

Ministerstvo spravedlnosti žádá vládu zhruba o 1,2 miliardy korun navíc pro Vězeňskou službu. V...

V kancelářích farmaceutické firmy Novo Nordisk u Kodaně vypukl rozsáhlý požár

22. května 2024  13:52,  aktualizováno  18:06

Rozsáhlý požár zachvátil kanceláře dánské farmaceutické firmy Novo Nordisk nedaleko Kodaně....

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2469x
jsem člověk, kterému záleží na tom, v jakém světě žije... politické názory mám vyhraněně levicové, jsem odpůrcem konspiračních teorií, zdravého selského rozumu (mimo oblast drobné zemědělské výroby), nekritického přijímání cizích myšlenek a prezentování ošuntěle omletých klišé jakožto originálních vlastních názorů

Seznam rubrik