Máte příjmy, ale nedostanete hypotéku? Zkuste družstevní byt.

Nový družtevní byt může některým lidem vyřešit jejich potřebu bydlení. Nemusí dokládat výši příjmu, ani je banka nebude lustrovat v dluhovém registru. Přesto si ale každý musí sám vyhodnotit zda na pravidelné splátky anuity bude mít.

Byty v osobním vlastnictví jsou v oblibě z mnoha důvodů. Jedním z důležitých argumentů je jejich možnost financování hypotékou, což náklady na koupi dokáže rozložit do mnoha let a přitom bydlet můžete již nyní.

U družstevního bytu, který najdete na trhu, často nemůžete dostat hypotéu, protože prodávající je jen členem družstva a nemůže byt zastavit proti úvěru bance. Tak tomu je v případě, že je již větší část anuity bytu splacena.

Velký rozdíl ale je když družstvo vzniká. Takové družstvo kupuje nebo staví celý bytový objekt a financuje jej úvěrem od banky tak, že tento bytový objekt dá do zástavy. Je to tedy zcela opačná situace než když kupujete starší družstevní byt. Anuita těchto bytů není vůbec splacená.

Po kupujících (budoucích družstevnících) není požadováno dokládání příjmů, lustrace v registru dlužníků a ani není důležitý věk. Máte-li dostatečné příjmy na pravidelnou splátku anuity a prvotní hotovost, můžete se stát družstevníkem.

Developeři si této možnosti dříve moc nevšímali. Přišla ale krize a tak začali hledat díry na trhu. Uvědomili si, že je zde početná skupina lidí, kteří problematicky získávají hypotéku. Přitom příjmy mají víc než dostatečné. Jedná se o živnostníky a podnikatele nebo důchodce. V současné době ale již naleznete několik developerů, kteří družstevní byty staví.

Představte si starší manželský pár, který celý život žil i s dětmi v nájmu ve větším bytě v širším centru Prahy. Při privatizaci bytů měli štěstí a byt od města za dobrou cenu koupili. Tento byt je ale ve třetím patře bez výtahu a bez garáže. V takto atraktivní lokalitě ale není problém byt za dobrou cenu pronajmout a z tohoto nájmu pak hradit anuitu u nového bytu s výtahem a s garáží v suterénu. Hypotéku by již díky svému věku nedostali, ale takto mohou bydlet v novém a jim vyhovujícím menším družtevním bytě.

Investici do družstevího bytu ale musí zájemce dobře vyhodnotit, stejně jako kdyby si bral hypotéku. Pokud by nesplácel, družstvo jej může vyloučit a tento byt pak prodat jinému zájemci na trhu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Ryšavý | sobota 7.7.2012 15:21 | karma článku: 10,18 | přečteno: 1339x