Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
O

Osszever

8. 7. 2012 14:10
Pěkná reklama

Na úvod: Nikdy si nekupujte družstevní byt! Mám silně záporné zkušenosti. Jednak váš byt může být zatížen novým dluhem bez vašeho souhlasu - u nás konkrétně přiblbá móda zateplování. To nevadí, že jde o zříceninu x-té kategorie, naplácáme na to polystyren a hned to bude vypadat líp. A když si u toho někdo namastí kapsu, ještě lepší. Za druhé, nemáte stoprocentní možnost dělat si se svým vlastním obydlím, které jste si zaplatili, co chcete. Například po vás můžou chtít nějaký poplatek, pokud ho chcete třeba pronajímat. A do třetice, stále platíte nějaký nájem, ne jen svoji energetickou spotřebu, přestože cena družstevního bytu je téměř stejná jako bytu v OV. Tento nájem se navíc může zvýšit, aniž byste na to mohli mít nějaký

vliv. Různá družstva mají sice různá pravidla, ale princip je pořád

stejný - Nad vaším bytem, který jste si koupili, má kontrolu někdo jiný.

0 0
možnosti
O

Osszever

8. 7. 2012 14:13
Re: Pěkná reklama

Výhodné je to pouze pro různé předsedy, náměstky atd. (tedy pro ty,

kteří zodpovídají za přijmy a výdaje), kteří si potom postaví za řekou

palác a vy budete bydlet v předluženém krcálku s konstantně se

zvyšujícím nájmem. Tak, pevně doufám, že jsem aspoň jednoho člověka

odradila od družstevních experimentů. Těch pár peněz navíc za svoje se vyplatí.

0 0
možnosti
AM

ctvrta.sudicka

7. 7. 2012 17:44
********

Nerada bych něco plácala, problematice moc nehovím.V pravdě zrovna teď shromažďuji informace:) Zvažuji, jestli podobný nájem a nebo hypotéku.Nemám nic proti bydlení v nájmu, ale přijde mi, že výše nájemného zhruba odpovídá splátce hypotéky a také ten byt stejně může jít za nějaký čas do privatizace....????

0 0
možnosti
PR

hrouda

7. 7. 2012 18:18
Re: ********

Splátky mohou zhruba odpovídat hypotéce. Dostanete-li hypotéku, budete mít větší výběr bytů, těch družstevních zase není tolik. Myslíte-li privatizací převod bytu v budoucnu do osobního vlastnictví, tak to po splacení úvěru je možné, pokud se na tom družstvo dohodne. Doporučuji ale před podpisem jakékoliv smlouvi konzultaci s právníkem, hlavně aby se podíval na stanovy družstva. Pokud budete kupovat byt do osobního vlastnictví, konzultaci s právníkem doporučuji také.

0 0
možnosti
LG

lenka.g

7. 7. 2012 16:28
Nadpis mne zaujal,

ale článek jsem nedočetla, protože mne hrozně ruší, že Vám pořád někde chybí nějaká písmenka. Když jsem došla ke třetímu, vzdala jsem.

0 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

7. 7. 2012 16:02
Děláte si legraci?

Jednak mi článek přijde částečně jako reklama ("Příkladem nabídky může být nová výstavba společnosti Finep"), jednak jako poněkud špatný vtip. Bydlíme v družstevním paneláku a můžu říct, že v určitých ohledech je to celkem děs, protože když se má na baráku dělat cokoliv většího (výměna oken, zateplení, výtahy, výměna stupaček...), tak se prvně dohaduje, jestli vůbec se to bude dělat, pak se musí nechat udělat a schválit nějaká ("nejvýhodnější") nabídka... U nás je to zrovna ve fázi, kdy prapůvodní panelákový výtah (ne)funguje na výjimku(!!!!) do r. 2014. Výměna by stála pro 3 vchody 3 miliony. Jenže obyvatelé těchto vchodů, i když vědí, jaká jsou pravidla financování oprav a podobně, tak se stejně hádají o to, jestli by se místo výtahu nemělo udělat zateplení fasády, které by stálo pro ty 3 vchody asi 5-6 milionů, protože výtah má přece výjimku až do r. 2014 a (na rozdíl ode mě) nevidí důvod, proč by neměl dostat výjimku až do 2016!!! Pokud družstevní bydlení, tak jen v nejvyšší nouzi!

0 0
možnosti
JSD

Jen se divím

7. 7. 2012 16:19
Re: Děláte si legraci?

Mně ten článek přijde jako zajímavý, ale neznám tu problematiku natolik. Pokud byste bydleli v paneláku či domě společenství vlastníků, tak budete mít stejné dohadování. V družstvu jde pár věcí asi lépe, myslím přehlasovat ty, co něco blokují.

Problém je, že vlastnictví domu nemá jedna osoba, ale těch osob u malých domů je deset, u paneláků asi desítky. Jenže asi lepší, než bydlet jako nájemník, kterému nic nepatří a který fakt o ničem nerozhoduje. Řešení není ani malý domek pro každého, stavební plocha je omezená a města musí mít větší domy.

I majitel bytu v OV není čistý soukromý majitel. Jak chápu, jde v podstatě o menšinového spolumajitele domu, který má užívací práva na určitý byt. Zde nemá absolutní práva, z pokud jde o dům jako celek. Např výměna stoupaček ap.

Nelepší mi přijde družstvo, které lidé vlastní, jde o menší družstvo, které odpovídá jednomu domu nebo skupině sousedních domů. Případně družstvo, které zafinancuje banka a splacením se pak lidi stanou vlastníky bytu v OV

0 0
možnosti
C

certik_bertik

7. 7. 2012 15:45
jo

pronajmout to někomu a za týden je z toho kůlnička na dříví;-D

0 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

7. 7. 2012 16:03
Re: jo

Njn, to je potřeba důkladně vybírat nájemníky... ;-)

0 0
možnosti
M

mamsrb

7. 7. 2012 15:45
Nevíte co s penězi? Staňte se družstevním nájemníkem.

Jistě pokud si v modelovém případě vzpomene důchodce, že by měl řešit svoji bytovou potřebu je snad trochu pozdě. Pokud problém řešíte včas a naspoříte dostatečnou částku na zbytek hypotéku snáze dostanete a často není třeba ani zástava bytu. Výhoda osobního vlastnictví proti družstevnímu nájmu je jasná. Jen s mým souhlasem lze byt zatížit zárukou. Náklady na služby a opravy mohu aktivně ovvlivnit. Bydlím v bloku stejných domů, kde je část družstevní a část vlastnická. Naše náklady oproti družstvu jsou třetinové. Není co dodat.;-)

0 0
možnosti
PR

hrouda

7. 7. 2012 17:33
Re: Nevíte co s penězi? Staňte se družstevním nájemníkem.

Nechtěl jsem zde někoho přesvědčit že jedině družstevní bydlení je to pravé. Ale každý typ vlastnictví má své výhody a nevýhody. Myslím ale, že pokud je družstvo rozumné velikosti (jeden vchod, jeden dům) pak znám taková družstva, která fungují velmi efektivně. Vždy ale záleží na lidech.

0 0
možnosti