Daň z převodu nemovitostí bude platit kupující

Co přinesou nové změny v platbě daně z převodu nemovitosti  účastníkům obchodu? Proč měnit zaběhnutý fungující stav? Právní jistotě to jistě nepřidá. Nic ale není černobílé a uvedu pár příkladů.

Současný stav je takový, že daň platí prodávající a kupující je zde jako ručitel. Uvedu příklad, který kupujícímu může pořádně zatížit rozpočet:

Prodej bytu proběhl zcela bez problému, kupující uhradil peníze, prodávající podepsal kupní smlouvu a ta byla podána na katastr a později zapsána. Kupující převzal byt a spokojeně bydlí. Po roce se kupujícímu  ozve finanční úřad, že nebyla uhrazena daň z převodu nemovitosti, kterou měl hradit prodávající, a protože kupující je ručitel, nechť tedy daň ve výši 80.000,-Kč + sankce za pozdní platbu zaplatí. Rozčarování kupujícího je namístě, musí kontaktovat prodávajícího a přimět ho, aby daň zaplatil, když tak dosud neučinil. Nezbývá nic jiného než-li zaplatit daň a obrátit se na soud.

Aby se těmto případům předešlo, je vhodné zaplatit si u právníka nebo notáře úschovu, která řeší i vyplacení částky pro daň z převodu nemovitosti příslušnému finančnímu úřadu, případně se domluvit s makléřem, který to za vás obstará.

Podle nového plánu, jak uvádí Jiří Hovorka na Aktualně.cz, navrhuje ministerstvo financí, že od roku 2014 bude daň z převodu nemovitosti platit kupující. Pro kupujícího je to v podstatě dobře, protože se nedostane do podobné situace jak je uvedeno v příkladu výše.

Pro neinformované kupující ale může nastat jiný problém. Uvedu další příklad:

Kupující si konečně vybral zaslíbený byt. Má naspořené nějaké peníze, ale všechny je dá do koupě bytu aby dosáhl na nižší procenta v hypoteční bance, která zaplatí zbytek. Do toho ještě nová kuchyň + vybavení a pro finanční úřad mu na daň, která se mj. již brzo zvýší ze 3 % na 4%, mu již nezbudou peníze. Státu ale s nemovitostí neuteče, a ten využije všech prostředků pro vymožení nezaplacené daně.

Bude tedy na etice realitních makléřů, aby o tom kupující předem informovali a do jisté míry jim "obchod rozmluvili", což je docela proti hlavní snaze makléře "nemovitost prodat". Možná se v souvislosti s chystanou změnou dočkáme rozšíření nabídky hypoték ze strany bank, a řady hypotečních balíčků se rozšíří o prostředky pro zaplacení daně, ovšem za patřičný úrok bance.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Ryšavý | pátek 18.5.2012 8:00 | karma článku: 13,40 | přečteno: 1528x