Internet v ČR aneb vítejte v Číně.

Dnes prošla parlamentem novela o audiovizuálních službách. To co je vyzdviženo , jsou samozřejmě televize a levnějsí poplatky. Relativně na okraj je zmínka o videu na internetu. A zde je kámen úrazu.

Hledisko morální dle mého.

Naši drazí poslanci se svým fosilním názorem na internet zkoušejí první pokus o regulaci. Zatím jen videa, zaštiťují se ochranou spotřebitele a znevýhodněním televize. I kdybych tyto argumenty vzal v úvahu, zásadně se mi příčí už jen ta myšlenka. Přijde mi to jako první pokus, jako první kapka na začátku bouře. Dnes budeme regulovat video v ČR a Evropě. Odtud je jen krok k regulaci textu, tedy podstatné části zobrazovaného webu. Všimněte si, že v novele je slovo internet, nikoliv WWW. Stránky www tvoří jen část sítě. Znamená to snad regulaci na úrovni serverů? Nebo poskytovatelů připojení v celém pásmu 65tisíc portů? A kdo vlastně bude rozhodovat, které video je publikovatelné? To všechno jsou otázky morálky. Vzhledem ke stavu korupce ( občas se to zastírá pod názvem Lobi ) mám z tohoto kroku upřímnou hrůzu. Připomeňme si jaký odpor v nás vyvolala zpráva , že firma Google přistoupila na požadavky Číny , a sama filtruje vyhledávané odkazy ( Google chápu, je to soukromá firma a Čína slibný trh ) . Nemohu si pomoci, ale vzhledem k rozlehlosti sítě internet se bojím stavby nové železné opony a to na evropské úrovni.

 

 

Hledisko technické ( jak se staví železná opona )

Ovládnout televizi , není zase takový problém. Máme na to nástroje. Navíc to nemůže dělat každý a proto jsou majitelé a zodpovědné osoby snadno postižitelné. Ale co s internetem, kde může vysílat téměř kdokoliv. Vnitrostátně to nejspíše není zase takový problém. Prostě se vydá novela, projdou se servery umístěné na území které spravujete, a necháte pod pohrůžkou mastných pokut vymazat vše, co neodpovídá zadaným požadavkům. Dále se založí server, vyhledávající stream (tedy internetové vysílání ) a kdo nemá speciální povolení půjde bručet. Ale co servery umístěnými za hranicemi jurisdikce? I na to je zde řešení. Domluva se společnostmi servery provozující a s provozovateli vyhledávačů, že pro obyvatele Evropy nebudou tato videa dostupná (ČÍNA). Ale co s těmi , kteří to odmítnou. Pak je zde jedno velmi nákladné řešení. Celá Evropa pojede na všech páteřních linkách, přes velmi drahé a výkonné proxy servery , které budou obsah filtrovat. To je v celku jisté řešení jak to pojistit. Nadále pak nic nebrání tomu, tyto filtry rozšiřovat o klíčová slova a zabraňovat tak uživatelům v zobrazení nevhodného obsahu. Značně mi to připomíná dobu před pádem totality, kdy ti odvážnější seděly u rádia a poslouchaly do značné míry rušenou svobodnou evropu.

 

 

Proč to všechno?

Možná jen pro pocit moci a možnost ovládat internet jako televizi. Snad opravdu za účelem ochrany spotřebitele.  Nebo taky pro peníze a to nejspíše. Ten kdo dostane do rukou onu moc rozhodovat, na co se miliardy lidí dívat mohou a na co ne, bude v tu chvíli jeden z nejmocnějších lidí na světě. V kontrastu s čínou se mi zdá , že zatímco Čína si pod rouškou komunismu pěstuje kapitalismus, mi si pod rouškou demokracie pěstujeme totalitu. Pevně doufám , že všechny tyto dojmi jsou klamné. Pokud ne, máme se nač těšit.

 

Edit: vkládám odkaz na článek oo zákoně, o kterém je řeč:  http://kultura.idnes.cz/poslanci-jsou-pro-reklamu-primo-v-deji-filmu-a-serialu-ceka-se-na-senat-1kv-/filmvideo.asp?c=A100205_181147_filmvideo_jaz

Autor: Pavel Růžička | pátek 5.2.2010 20:04 | karma článku: 40,57 | přečteno: 6857x
  • Další články autora

Pavel Růžička

Jsme hloupí, nebo pokrytci?

2.6.2010 v 23:15 | Karma: 27,15

Pavel Růžička

Být rozumný či kontra?

12.4.2010 v 11:45 | Karma: 13,76

Pavel Růžička

Agresivita nejen na silnicích.

11.4.2010 v 16:50 | Karma: 8,89

Pavel Růžička

Ďábel z D1

8.4.2010 v 17:30 | Karma: 18,72