Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Peníze, peníze, peníze...

Téma, na které již bylo mnoho napsáno. Těžko si někdo může myslet, že peníze neovlivňují životy všech lidí na této planetě. Není zkrátka pochyb o tom, že se jedná o fenomén nad jiné důležitý a je jedno, jedná-li se o peníze papírové, kovové nebo jen virtuální na účtech vedených v počítačových programech. Všichni je potřebujeme k životu. Ale nechci zde rozvádět žádné, už beztak téměř nesrozumitelné, filozofické a ekonomické monetární ekvilibristiky. Znepokojuje mne úplně jiná věc. Když peníze všichni tak samozřejmě používáme, rozumíme vůbec jejich podstatě a důsledkům jejich používání v celém historickém kontextu a hlavně v kontextu současných událostí a budoucích vizí? Obávám se, že ne tak docela.

Dovolím si totiž tvrdit, že v porozumění fenoménu peněz lze nalézt klíč k lepšímu pochopení historie, současnosti i možných variant budoucnosti.

Především je třeba si uvědomit, že peníze nikdy nevznikly příkazem žádné "geniální" autority. Vznikly totiž spontánně v rámci přirozených tržních procesů směny a dělby práce. Jako takové vznikly za účelem usnadnění směny a snížení jejích transakčních nákladů.

Další důležitou skutečností je, že v procesu jejich vývoje se skoro vždy jednalo o tak zvané "komoditní" peníze. To znamená, že peníze byly kryty zlatem, stříbrem či jinou vzácnou komoditou s omezeným dostupným množstvím nejdříve ve formě mincí z drahých kovů (např. ze zlata) a později v papírové formě jako poukázek na zmíněné komodity.

Nelze diskutovat s faktem, že rozvoj používání peněz s sebou přinesl nevídaný rozvoj výroby a obchodu, který přinášel lidstvu blahobyt.

Všechno ovšem zkomplikoval jeden zásadní problém. Velmi záhy se peněz chopil každý vládce, panovník, stát, prostě elita. Jak? A proč? To je klíčové. A snadno pochopitelné. Je nasnadě, že například zlaté mince lze razit se stejnou hmotností, ale s menším obsahem zlata a s přísadou jiného, již ne tak vzácného, kovu. To pak znamená, že při stejném množství zásoby zlata lze razit více mincí. Dojde pouze k jedinému efektu. Kupní síla každé mince se sníží ("rozmělní"). Pokud je tato činnost prováděna v rámci volného trhu, nic tak strašného se neděje, protože lidé si toho velmi brzy všimnou a budou odmítat přijímat peníze neplnohodnotné a budou se pídit po těch ještě plnohodnotných. Důsledkem pak je, že v konečném čase plnohodnotné peníze úplně vytlačí z trhu ty neplnohodnotné.

Co se však stane, když někdo provede takové rozmělnění hodnoty peněz? Největší výhodu z nich budou mít ti, ke kterým se tyto peníze dostanou nejdříve. Nejvíce pak na to doplatí ti, ke kterým se dostanou jako k posledním. Ti tento deficit pak fakticky zaplatí právě sníženou kupní silou těchto peněz. Není to zkrátka nic jiného, než inflace. Ještě jednou, profitují ti na začátku a zaplatí to ti na konci tohoto procesu.

Důsledkem inflace peněz (jejich znehodnocování) tedy není nic jiného, než skrytý přesun hodnot od těch "na konci" k těm "na začátku". No, a o to přece jde. Jak by to kterýkoli panovník, či stát, mohl nechat volnému trhu, který vše zase uvede sám do pořádku?

Prostě se řekne: "Znehodnocování peněz je zločin. Nelze dovolit, aby kdokoli, koho to napadne, to dělal jen tak pro své obohacení."

A co já? Panovník a vládce. Pokud tu někdo má na něco takového právo, jsem to já. A já tohle nestrpím. Vydám zákon, že pouze já smím vyrábět ty "správné" peníze a za vás, všechny ostatní, pohlídám, že budou plnohodnotné. Navíc vám tím pádem stanovuji povinnost tyto moje peníze používat. Žádné jiné.

Nic není více vzdálené pravdě, než toto.

Tímto krokem získal panovník či stát jako jediný výhodu inkasovat profit z inflace, kterou sám řízeně vytváří ve svůj prospěch. Inflace je totiž ve skutečnosti skrytou daní. Funguje automaticky bez toho, aniž by pro tuto daň bylo třeba vytvářet jakýkoli další zákon.

V průběhu času jsme se dostali až do situace, kdy peníze již vůbec nejsou "komoditní". Nejsou kryty absolutně ničím. Proč? Protože "zlatý standard" byl definitivně opuštěn. Peníze jsou vytvářeny z ničeho a jsou kryty pouze důvěrou ve splacení dluhu, který představují. To je totiž ten mechanizmus,  který umožňuje zadlužování států až do situace, kdy již není reálné dluhy splatit. Co musí následovat, není těžké domyslet.

V důsledku různě prováděných inflačních procesů v různých zemích různým způsobem a s rozvojem mezinárodního obchodu dochází k nevyrovnaným platebním bilancím a tím pádem k odlivu nebo přílivu různých měn a zlata, neboť ještě dlouhou dobu bylo zlato používáno jako komodita k vyrovnávání platebních bilancí mezi státy. Nicméně způsobované problémy vedly a vedou i nadále k "potřebě" čím dál většího tlaku na existenci pokud možno jedné centrální banky, jedné monetární politiky a to se neobejde bez jedné jediné legální měny.

Co pak si lze nevšimnout prohlášení mnoha nejvyšších představitelů těch nejmocnějších států a jejich volání po jednotné měně, jednotné monetární politice a jedné celosvětové vládě? Lze si nevšimnout skutečnosti, že skutečnou moc mají ti, kteří peníze vytvářejí, dělají to naprosto "legálně" v mezích zákona a mají za sebou veškeré dostupné donucovací prostředky?

Již několik staletí jsme obelháváni. Díky dosavadní existenci politicky i ekonomicky rozděleného světa, prozatím selhávaly všechny metody státu v této oblasti. Z jednoho prostého důvodu. Cena za skrytou daň jménem inflace musí být nakonec vždy zaplacena. Problém je pouze ten, že v různých zemích různě a tak bezděčně působící tržní procesy brání nadnárodním hybridním bankovním-státním kartelům mít proces inflace pod kontrolou. Světová oligarchie elit se inflace nebude nikdy chtít vzdát. A tak se její veškeré úsilí zaměřuje na jediné - vytvoření nového světového řádu - "new world order". Řádu jedné světové vlády, jedné měny, jedné centrální banky, jedné policie, jedné armády a jednoho nejvyššího soudu.

Nenechme se mýlit! Žádné finanční a hospodářské krize NEJSOU způsobovány selháváním trhu ,ale naopak nepřirozenými zásahy států do něj za účelem udržení si té nejdůležitější daně a profitu z ní, kterým jsou státy a zájmy jejich privilegovaných skupin financovány. A ukazuje se, že chtějí-li tyto elitní vládnoucí světové skupiny dobře spát, není pro ně jiné cesty, než "new world order".

A co to pro nás ostatní vždy znamenalo? Vždy jen určitý stupeň otroctví a podřízenosti bez možnosti do běhu událostí nějak významně zasáhnout. Protože jsme tomu skoro vždy ještě zatleskali.

A co pro nás ostatní znamená Nový Světový Řád? Nic než úplné otroctví na mnoho let, možná staletí, než se tento systém sám svojí vlastní vahou zhroutí. Ovšem jen za cenu obrovských nákladů a lidského utrpení.

Neměli bychom podceňovat nebo ignorovat význam peněz v našem životě. Sami jsme dopustili, aby se staly nástrojem neomezené moci omezené části populace. Jediným řešením je vzít si tuto moc zpět.

Jak? Toť kardinální otázka! Těžko na ní odpovědět jednou větou. Jedno je však jisté. Pokud se nepokusíme o návrat k tradičním myšlenkám osobní svobody a zodpovědnosti uplatňovanými v reálném životě, pokud budeme stále volit ty samé kolektivisty, kteří neusilují o nic jiného než o absolutní moc nebo minimálně žijí v iluzi, že by se o takovou moc mohli podělit, není nám pomoci.

Metody k dosažení nového světového pořádku jsou totiž založeny na kolektivistických principech, které jsou stejně klamné, jako je zdůvodnění monopolu státu na peníze. Pod heslem "práva většiny" se neskrývá nic jiného, než prosazení práva absolutní menšiny. Tyto menšiny jen totiž již dávno pochopili, že toho lze snadněji dosáhnout konsensem než přímým násilím.

Ze svého studia na vysoké škole si pamatuji, jak nám na seminářích marxismu-leninismu někteří kantoři říkali, že celá řada západních ekonomů a politologů se nechá slyšet, že: "Marxismus je příliš dobrý na to, abychom ho nechali marxistům."

Tehdy mi to přišlo k smíchu. Dnes už rozumím.

Kdo chce volit kolektivisty, ať je volí. Dočká se dříve nebo později, stejně jako já, nové totality.

Já je ale volit určitě nebudu.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pátek | pondělí 26.4.2010 18:35 | karma článku: 8,23 | přečteno: 928x
  • Další články autora

Pavel Pátek

Otevřený dopis

poslankyním a poslancům zvoleným za Liberecký kraj. Jak známo, bude Poslanecké Sněmovně České Republiky dne 9.5.2012 opětovně předložen ke schválení bod 45. Schváleného pořadu a stavu projednávání 38. schůze Poslanecké Sněmovny ČR a to “Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění článek 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus stability pro členské státy, jejichž měnou je euro /sněmovní tisk 348-E/ - druhé čtení /St 9. 5., 3. bod/”.

4.5.2012 v 16:18 | Karma: 11,10 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Trochu jiný pohled

aneb koho volit? Má vůbec smysl volit? Čím dál všeobecnější názor občanů, kterým se mimochodem nelze příliš divit, je nevolit. Vždyť jaký to má smysl? Levice, pravice, levý střed, pravý střed - kdo se v tom má vyznat? Ať vhodíte do volební urny cokoli, výsledek bude viceméně tentýž. Snad jen s tím rozdílem, že jednou z toho má větší prospěch jedna nátlaková skupina a podruhé zas jiná. Občan, jako takový, zůstane vždy tak nějak stranou.

23.4.2012 v 15:58 | Karma: 11,01 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Příčinou krize JE morální bída!!!

„Tak to už tady bylo“, řeknete si. A budete mít pravdu. Bylo. Před časem jsem zde publikoval článek stejného názvu, ale bez těch třech vykřičníků. Tentokrát tam jsou a má to svůj důvod. Jednak se nechci opakovat, ale hlavně, význam tohoto veledůležitého výroku Tomáše Bati je stále více aktuální. Proč? Pokusím se ozřejmit, co asi pan Baťa myslel tou morální bídou.

21.1.2011 v 12:10 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Pavel Pátek

Ideová vyprázdněnost politiky

Už jsme si, tak nějak, zvykli, že po volbách se z programu té či oné politické strany stane trhací kalendář. Reálná politika je totiž skutečně uměním možného. Nezbytnost koaličních vyjednávání a hledání průniků programů jednotlivých členů koalice skutečně vede a musí vést ve výsledku k nějakému kompromisu. Ovšem za předpokladu, že průnik těchto množin je významnějsí než doplňky tohoto průniku.

29.6.2010 v 9:25 | Karma: 10,62 | Přečteno: 774x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Zase z nás děláte blbce, paní a páni politici

Paní a pánové „středo-praví“ politici, myslíte to vážně? Nechcete konečně přiznat barvu?

17.6.2010 v 8:42 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1053x
Jsem úplně normální, obyčejný člověk jako všichni ostatní. Už tolik nehledám, ale mám stále spoustu věcí na srdci. A více než 30 let hledání vidím z dnešního pohledu jako hledání sebe sama.
Jsem členem Strany svobodných občanů.