Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ahoj, námořníci!

Není to jednoduché, orientovat se v dnešním poněkud zmateném světě. Jsme denně přímo bombardování obrovským množstvím informací prostřednictvím všech možných médií a máme co dělat, abychom se v tom rozbouřeném moři neutopili, natož abychom se pokusili s rozvahou, důstojně a elegantně doplavat na druhý břeh.

Nikdo ale přece nechce vypadat jako trouba, který se utopí dřív, než se břeh dostatečně přiblíží, a tak vymýšlíme různé modifikace oblíbené „čubičky“, aby to aspoň trochou vypadalo, i když na konec vylezeme trochu jinde, než jsme původně zamýšleli. Ale, kdo by si s tím lámal hlavu. Učit se pořádně plavat? Na to není čas. No, není divu, že většina z nás doplave někam jinam, pokud vůbec.

Problém navíc je, že jsme si nějak nevšimli, že z českého rybníku se stalo moře a břehy se vzdalují. Je stále obtížnější dostat se tam, kam chceme a přežít to bez úhony. Nebylo by někdy lepší, vrátit se kus zpátky a cestu si v klidu řádně promyslet, zhodnotit, zda na ní máme dost sil, jakou zvolit strategii a taktiku?

Primární otázkou je, zda vůbec někam plavat. Chceme-li však doplavat na druhý břeh a to bez úhony, měli bychom si položit několik zásadních otázek. Kde jsme právě teď, proč to místo chceme opustit, kam se chceme dostat, proč a jak toho dosáhnout, aby nám síly nedošly uprostřed cesty.

Jedno je jisté. Pokud zanedbáme nebo podceníme určitá důležitá úskalí naší cesty a hlavně pokud nebudeme mít neustále na mysli, kam se vlastně chceme dostat, a proč, nikdy se nám to nemůže podařit. Budeme se plácat někde daleko od místa, odkud jsme vyrazili, až nám dojdou síly a pravděpodobně se utopíme.

Je stejně důležité vědět, odkud jsme vyšli a kam se chceme dostat, stejně tak jako je důležité poznat dobře prostředí, ve které se pohybujeme.

Už od pradávna, co JE člověk člověkem, víme, že JSME a chceme, aby to tak i zůstalo. Víme, že vše kolem nás JE a nemůže to být jinak. Víme, že jsme nuceni jít, abychom BYLI. Když nepůjdeme, NEBUDEME. A my chceme BÝT. Od dob, co JE člověk člověkem, víme, že na rozdíl od zvířat MÁME možnost VOLBY. Naší primární VOLBOU je život, ne smrt. Ale cest k životu je zdánlivě nesmírně mnoho a otázkou je, která je ta pravá. A vůbec, je jenom jedna ta správná?

Protože JSME a víme o tom, protože vše kolem nás JE a my na tom nemůžeme nic změnit, chceme-li BÝT, protože jsme obdařeni schopností VOLBY, protože už VÍME, že JSME neoddělitelnou součástí toho co JE, protože tudíž máme schopnost POZNÁNÍ, nemůžeme nepoznat, že jsou cesty jen dvě.

Jedna cesta je cestou života, která vede rozbouřenými vodami a jediným naším pomocníkem je náš rozum, racionalita poznání, že JSME co JSME.

Ta druhá, respektive všechny ostatní, jsou v konečném důsledku cestami smrti. Na těchto trasách nás provází iracionalita všeho druhu, kdy přání je otcem myšlenky a nereálné cíle jsou tak lákavé. Jsou to zdánlivě klidné vody, které nás lákají. A pro ten klid zrádných černých tůní zapomínáme až příliš snadno, kde se tu bereme a kam se chceme dostat.

Přál bych si, aby každý doplaval tam, kam chce. Ovšem tak, aby při tom neutopil nikoho jiného, který se snaží o totéž.

Stačí si jen uvědomit, že JSME to co JEST a není nic co by tím NEBYLO. A protože to tak JE, stačí si to jen uvědomit a být TÍM. Protože BÝT TÍM vědomě znamená ŽÍT.

 

Ahoj, námořníci! Moře je neklidné. Postavme si lodě, dobré, pevné lodě s bytelnými plachtami. A pak už jenom … Dobrý vítr! Země na obzoru ...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Pátek | pondělí 14.6.2010 8:50 | karma článku: 6,08 | přečteno: 674x
  • Další články autora

Pavel Pátek

Otevřený dopis

poslankyním a poslancům zvoleným za Liberecký kraj. Jak známo, bude Poslanecké Sněmovně České Republiky dne 9.5.2012 opětovně předložen ke schválení bod 45. Schváleného pořadu a stavu projednávání 38. schůze Poslanecké Sněmovny ČR a to “Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Rozhodnutí Evropské rady, kterým se mění článek 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, pokud jde o mechanismus stability pro členské státy, jejichž měnou je euro /sněmovní tisk 348-E/ - druhé čtení /St 9. 5., 3. bod/”.

4.5.2012 v 16:18 | Karma: 11,10 | Přečteno: 557x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Trochu jiný pohled

aneb koho volit? Má vůbec smysl volit? Čím dál všeobecnější názor občanů, kterým se mimochodem nelze příliš divit, je nevolit. Vždyť jaký to má smysl? Levice, pravice, levý střed, pravý střed - kdo se v tom má vyznat? Ať vhodíte do volební urny cokoli, výsledek bude viceméně tentýž. Snad jen s tím rozdílem, že jednou z toho má větší prospěch jedna nátlaková skupina a podruhé zas jiná. Občan, jako takový, zůstane vždy tak nějak stranou.

23.4.2012 v 15:58 | Karma: 11,01 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Příčinou krize JE morální bída!!!

„Tak to už tady bylo“, řeknete si. A budete mít pravdu. Bylo. Před časem jsem zde publikoval článek stejného názvu, ale bez těch třech vykřičníků. Tentokrát tam jsou a má to svůj důvod. Jednak se nechci opakovat, ale hlavně, význam tohoto veledůležitého výroku Tomáše Bati je stále více aktuální. Proč? Pokusím se ozřejmit, co asi pan Baťa myslel tou morální bídou.

21.1.2011 v 12:10 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1891x | Diskuse| Společnost

Pavel Pátek

Ideová vyprázdněnost politiky

Už jsme si, tak nějak, zvykli, že po volbách se z programu té či oné politické strany stane trhací kalendář. Reálná politika je totiž skutečně uměním možného. Nezbytnost koaličních vyjednávání a hledání průniků programů jednotlivých členů koalice skutečně vede a musí vést ve výsledku k nějakému kompromisu. Ovšem za předpokladu, že průnik těchto množin je významnějsí než doplňky tohoto průniku.

29.6.2010 v 9:25 | Karma: 10,62 | Přečteno: 774x | Diskuse| Politika

Pavel Pátek

Zase z nás děláte blbce, paní a páni politici

Paní a pánové „středo-praví“ politici, myslíte to vážně? Nechcete konečně přiznat barvu?

17.6.2010 v 8:42 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1053x
Jsem úplně normální, obyčejný člověk jako všichni ostatní. Už tolik nehledám, ale mám stále spoustu věcí na srdci. A více než 30 let hledání vidím z dnešního pohledu jako hledání sebe sama.
Jsem členem Strany svobodných občanů.