Zámek Buchlovice s barokní zahradou a anglickým parkem

Zámek Buchlovice je často označován jako jeden z nejkrásnějších barokních zámků na sever od Alp s velkým krajinářským parkem a terasovitou barokní zahradou.

Po návštěvě majestátního hradu Buchlov nelze snad ani nepokračovat do nedalekých Buchlovic. A bylo by určitě velkou chybou vynechat návštěvu zdejšího zámku. Areál tvoří vlastně dva zámky, stojící proti sobě. Oddělené jsou dolním dvorem, který užívala šlechta a horním, jež byl určen pro služebnictvo. Na objekty zámku navazuje barokní terasovitá zahrada a anglický park řazený mezi nejkrásnější historické zahrady v České republice.

Zdejší malebná zákoutí i průhledy, která se během roku neustále proměňují, stojí určitě za zhlédnutí. Na výsledném kladném dojmu se podílí zahradní a vodní architektura i sochařské umění. Zámecký park má rozlohu více jak 18 hektarů. Je tudíž jasné, že když si chce člověk v klidu projít větší část, tak si na prohlídku musí naplánovat dostatek času. My jsme navštívili areál odpoledne ve všední den, kdy zde bylo málo lidí a hned za branou jsme byli mile překvapeni okamžitým vjemem klidu a dokonalosti, který nás provázel i po zbytek našeho putování parkem. Nepravidelnou a živou kompozici tvoří travnaté plochy se skupinami jehličnatých i listnatých stromů, doplněných exotickými a vzácnými dřevinami nebo výsadbou rododendronů, kterými byl park obohacen v druhé polovině minulého století.

Zámecká zahrada s parkem tvořící neoddělitelnou součást reprezentační architektury šlechtického sídla, představují jedny z našich nejvýznamnějších památek tzv. historické zeleně. Zahrada byla zakládána současně s výstavbou zámku, tedy již od počátku 18. století. S částečně svažujícím se terénem od západu k východu si poradili velice jednoduše a zajímavě, jelikož zvolili terasovité uspořádání.

Postupem času došlo k rozšíření zeleného areálu zámku, začal vznikat přírodně krajinářský park anglického typu, který oživuje množství soch. Určitě zaujme například kašna ve tvaru kvadribolu s obeliskem uprostřed nacházející se na nejvýše položené terase zámeckého nádvoří nebo protékající potok, který byl vkusně začleněn do kompozice zahrady. Zajímavostí je tam však podstatně více, skoro na každém kroku člověka něco zaujme.

Nejenom floru lze ve zdejších zahradách obdivovat. Musel by se návštěvník parku opravdu hodně snažit, aby neviděl nebo neslyšel zdejší všudypřítomné pávi – erbovní symbol zakladatelů buchlovického zámku, hrabat Petřvaldských. Jeden místní páv je opravdu velmi šikovný. Křičel na nás z mohutné koruny obrovského stromu. Do dnešního dne jsem netušil, že může vyletět do takové výšky.

Při návštěvě této Národní kulturní památky je možno si vybrat prohlídku zámku nebo pouze parku.  Od toho se také odvíjí návštěvní doba a vstupné. Konají se zde též různé výstavy (například tradiční letní výstava fuchsií pořádaná již od roku 1981), přehlídky, koncerty a různé další akce. Na aktuální informace je dobré se podívat před návštěvou na internet: http://www.zamek-buchlovice.cz/.

 

Autor: Pavel Liprt | neděle 25.10.2015 9:31 | karma článku: 19,05 | přečteno: 1378x