Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svaté místo

Proč "Šalomoun vyvedl Faraónovu dceru z Města Davidova do domu, který jí vystavěl ?" Co nebo kdo nepatří do našich modliteben a kostelů? A co nepatří do našeho srdce ? Platí o nás, že nám "nic není svaté?"

'Faraónovu dceru vyvedl Šalomoun z Města Davidova do domu, který jí vystavěl. Řekl si totiž: "Moje žena nemůže bydlet v domě Davida, krále izraelského, neboť místa, kam vstoupila Hospodinova schrána, jsou svatá." 2 Paralipomenon 8:11'

Šalomoun neodolal a vzal si za ženu dceru egyptského faraona. Zůstala mu však soudnost. Uvědomil si, že jsou místa oddělená – posvěcená. Pro něj byl takovým místem dům jeho otce, kde přebývala truhla smlouvy – Hospodinova schrána. A proto vybudoval zvláštní dům pro svou ženu z Egypta. A tam ji také vyvedl. Dostala se tak na okraj, mimo centrum duchovního dění. Jakoby na nádvoří určené pro setkávání Božího lidu s ostatními národy.

Nechci posuzovat Šalomounův výběr manželek. Chtěl bych spíše použít jeho postup v naší situaci. Pojďme se zamyslet nad tím, jestli máme takové svaté – oddělené místo? To první, které mě napadá je naše modlitebna. Teď nemám na mysli přímou aplikaci Šalomounova jednání. Nechci, abychom probírali naše hosty a ty, kteří neprojdou kritériem čistoty, vyváděli ven.

Určitě se shodneme na tom, že bude dobré, aby tato místnost byla využita co nejvíce. A pokud se zde schází nízkoprahový klub, je to výborné. Musím se ale přiznat, že mám trochu obavy z průběhu pivních slavností. Představoval jsem si, jak modlitebnou procházejí podroušení lidé. Neustále se čepuje další a další pivo. A toalety vypadají pod obraz. Takový stav jsem si spojoval s nádvořím jeruzalémského chrámu, ze které ho Pán Ježíš vyháněl penězoměnce a prodavače obětin. Naštěstí pro mne Pán Bůh viděl moje rozpaky a zařídil, že se pivní slavnosti znovu odkládají. Pokud mám správné informace.

Tak to byl jen takový příklad. Můj osobní zápas. Ale pojďme spolu uvažovat. Kde je ta hranice ? Kam až můžeme ? Co je ještě otevřením a pozváním pro hledající ? A co už zabřednutím a zpronevěrou vůči Pánu Bohu ?

Napadá mě, že nemám problém kohokoliv pozvat na shromáždění nebo jinou akci, kterou pořádá sbor. Nemám problém s jakoukoli jinou akcí, která bude mít sociální charakter. Bude-li zcela jasně rozpoznatelná, jako dobrá a prospěch přinášející. Ale asi budu mít problém s akcemi oslavného a zábavného charakteru. S těmi, které by mohly připomínat zábavu izralského národa na poušti. Mám na mysli tanec kolem zlatého telete.

Rád se vracím ke knihám Jana Šmída – Čisté radosti mého života. A v ní se zmiňuje o pouti spojené s taneční zábavou, kterou pořádala místní metodistická církev. Když jsem to četl, tak jsem si neuměl představit, že by něco takového zorganizoval sbor Církve bratrské. Ale pak jsem se dostal na English camp a tam jsem vesele skotačil během country tanečcích. A neviděl jsem na tom nic špatného.

Vidím to tak, že se hranice mezi svatým a nečistým během doby posouvá. A posouvá se také během života křesťana. Vzpomínám se na téma masa obětované modlám. Někdo měl tak silnou víru, že ho jíst mohl. Ale pro jiného to byl hřích. Apoštol Petr také zažil šok s plátnem plným nečistých zvířat. A slyšel: Zabíjej a jez.

Rozumím tomu tak, že se nemusíme vrhat po hlavě do každé akce. Ale to, že se mi něco teď nelíbí neznamená, že k této věci – k této akci časem nedozraji. Někdy to chce jenom dát Pánu Bohu čas, abych k tomu dozrál.

Zatím jsme uvažovali o modlitebně, o akci, která probíhá kolem nás. Pojďme ale spolu přemýšlet o zápasech, které probíhají uvnitř našeho srdce. Naše srdce je přece také svatým místem. Sám Pán Bůh si ho zvolil jako místo, kde bude přebývat.

V tomto týdnu jsem četl podruhé o posvěcení chrámu, který vystavěl Šalomoun. Po jeho modlitbě „Hospodinova sláva naplnila Hospodinův dům.“ Také naše srdce je místo, které chce Duch svatý naplnit. Chce tam přebývat. A v jeho přítomnosti nemůže být nic nesvatého.

Došlo mi, že srdce a chrám mají více společného, než by se zdálo na první pohled. Co Pán Bůh slíbil? Jak bude jednat ? Pokud budete jednat podle mého slova, mé jméno spočiné v tomto chrámu. Ale pokud se odchýlíte od mých zákonů a budete uctívat jiné bohy, moje jméno se z něho vzdálí. Jinými slovy. Můj slib platí navždy. Ale jeho dodržení máte ve svých rukou.

Každá smlouva má dvě smluvní strany. Pokud jedna strana smlouvu nedodrží, přestává být platná i pro stranu druhou. Můžeme si být jisti, že Pán Bůh nebude tím prvním, kdo smlouvu poruší. Ale co my ? Co naše srdce ? Odkud se berou všechny nápady, jak smlouvu obejít ? Odoláme ?

Dobře známe slovo: „Nezarmucujte Ducha svatého.“ S Jeho zármutkem přichází i jeho poodstoupení. Jeho přítomnost v našem srdci pomáhá našemu boji proti pokušení udělat něco zlého. Ale co když se sami rozhodneme pro polovičaté řešení ? Víme sice, že bychom se na tenhle film dívat neměli, no tak se podíváme jenom na půlku toho filmu. Snad se tolik nestane. Víme, že tahle počítačová hra nás tak přitahuje, že ztrácíme kontakt s rodinou. No tak ji nebudeme hrát v neděli. Ve všední dny to snad všichni přežijí.

Duch svatý nemá zakryté oči. Já nad některými scénami filmu oči zavírám, abych je neviděl. Ale Duch svatý ne. Dívá se pořád. A vidí i to, co se odehrává v naší mysli. Dobře ví, jestli věci myslíme upřímně, nebo jen na oko. Buďme si jisti, že věci na oko, nedopadnou dobře. Do takových věcí s námi Pán Bůh nepůjde. Nepožehná nám. Neplatí pro ně zaslíbení z prvního žalmu: „cožkoli činiti bude, šťastně mu se povede.“

Tak co máme dělat ? Jak zajistit, aby Duch svatý přebýval v našem srdci a Boží jméno spočívalo v našem shromáždění ?

Jednoduchá odpověď zní: „Jednejme podle Božího slova.“

Ale kde nalézt aktuální Boží slovo pro danou chvíli a situaci ? A je Boží pokyn stále stejný, neměnný ? Je to soustava pravidel, které když dodržíme, bude vše v pořádku ?

Rozhodně ne!

Jak je to tedy správně ? Jaký je správný začátek ?

Předpokládejme, že jsme v obtížné situaci. Nic se nám nedaří a nevíme si rady, jak z toho ven? První krok jsem nedávno probíral s mládeží. Vzpomene si někdo z vás ? Chceme své postavení vrátit zpátky. Co je tím prvním krokem, který bychom měli udělat?

Obrátit se ! Je to jako na výletě. Vzpomínám si na výlet během sborové dovolené. Vesele si vykračujeme, povídáme a najednou nám došlo. „Vždyť tu není značka!“ Honem do mapy. A pak už jen se pokorně obrátit, vrátit se zpět na rozcestí a vydat se správnou cestou.

Obrácení. To je ten správný první krok. A kam se máme obrátit ? No přece k Tomu, ke kterému jsme dosud byli obráceni zády. Nevěnovali jsme jeho slovům žádnou pozornost. To se ale teď změní. Obracíme se a jsme připravení naslouchat. Co se stane pak ?

Opět mi může pomoci někdo z mládeže. Pamatujete si někdo druhý krok – druhou fázi ? Člověka, který je připraven naslouchat, Pán Bůh nenechá dlouho stát. Ale uchopí ho a přenese ho do své přítomnosti. Možná že prakticky je to tak, že Hospodin naplní svojí přítomnosti chrám našeho srdce.

Ať už je to jakkoli, důležitý je výsledek. My se znovu setkáme se svým Stvořitelem, který nás má rád a který nám rozumí. Moc se mi líbí verš ze žalmu 37 v kralické verzi: „Uval na Hospodina cestu svou, a slož v něm naději, onť zajisté všecko spraví. Žalmy 37:5“ Jinými slovy, On dá do pořádku tvůj život. Možná, že se něco pokazilo, možná jsi udělal chybu, možná, že nevíš kudy kam. Ale je tu někdo, kdo má dostatek moudrosti a prozíravosti. To, co vypadá dnes jako nepřekročitelná překážka a nevyřešitelný problém, bude zítra v pořádku.

A jak si tím můžeme být tak jisti? Co nás přesvědčí, abychom Bohu důvěřovali? Nic se nevyrovná osobní zkušenosti. Zkusme něco malého. Gedeon použil rouno. Apoštol Tomáš chtěl vložit prsty do Ježíšových ran. Vyberte si cokoliv malého, co pomůže vaší víře. Natanael slyšel „Pojď a viz.“ Jinými slovy pojď a přesvědč se. Pojďme a přesvědčme se, že Pán Bůh je mocný a že nás má rád. Ámen.

Autor: Pavel Král | neděle 27.9.2020 13:00 | karma článku: 9,16 | přečteno: 275x
  • Další články autora

Pavel Král

Jak získat čelo tvrdé jako křemen?

„Dávám ti čelo jako křemen, ...“ Toto slovo mi dává odpověď na otázku, kterou si v poslední době často kladu. Proč jsem v dětství neuměl říci ne? Vzpomínám si totiž na situaci, kdy mě můj pronásledovatel a trapič vybídnul: „Dej ...

1.10.2023 v 13:00 | Karma: 5,32 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jsme věrní, ať to stojí, co to stojí?

Dnešní slovo je o věrnosti. Koho by nezaujala věrnost Rekábejců? Přestože jim číši vína nabízel sám prorok – Boží služebník – tak se nenechali zlákat. Nepřestoupili pokyn svého otce. Jak vzácné!

24.9.2023 v 13:00 | Karma: 5,86 | Přečteno: 140x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Proč se k nám občas nedostane dobro?

Dnes mě zaujal tento výrok proroka Jeremjáše: „... vaše hříchy před vámi zadržely dobro.“ Nejprve jsem si uvědomil, že dobro je zřejmě připraveno. A hned potom, že to právě Hospodin připravuje dobré věci pro svůj lid. A tedy i pro..

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 0 | Přečteno: 66x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ke komu tedy připodobníte Boha?

Hned v prvním verši se Izajáš ptá: „Ke komu tedy připodobníte Boha? Jakou představu si o něm učiníte?“ Připadá mi, že prorok tyto otázky pokládal jako protiváhu k představám národů okolo Izraele. Nebo jako protiváhu k troufalému..

10.9.2023 v 13:00 | Karma: 6,09 | Přečteno: 138x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Napomenutí nebo povzbuzení? Záhuba nebo nový začátek?

V této části bible je jeden z mých nejoblíbenějších textů. Mám na mysli dialog mezi Hospodinem a Izajášem. Hospodin se ptá: „Koho pošlu a kdo nám půjde?“ A Izajáš odpovídá: „Zde jsem, pošli mne!“ Mám tento dialog rád, protože ...

3.9.2023 v 13:00 | Karma: 4,54 | Přečteno: 107x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 191
  • Celková karma 4,88
  • Průměrná čtenost 137x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky