Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsme věrní, ať to stojí, co to stojí?

Dnešní slovo je o věrnosti. Koho by nezaujala věrnost Rekábejců? Přestože jim číši vína nabízel sám prorok – Boží služebník – tak se nenechali zlákat. Nepřestoupili pokyn svého otce. Jak vzácné!

Jeremjáš 35:1-19

Jak jinak jednají ostatní obyvatelé Jeruzaléma. Od krále počínaje po poslední děvečku. Nechávají své syny a dcery procházet ohněm. Stavějí modly na střechách svých domů. A nebojí se tyto modly postavit také v chrámu – v Božím domě.

Přesto dostali ještě jednu šanci. Jeruzalém je v obležení Babyloňanů. Tu král přikáže, aby každý movitý člověk propustil své otroky. Všichni souhlasí. A na potvrzení procházejí rozpůlenými dobytčaty. Podobně jako Abraham při uzavření smlouvy s Hospodinem.

Otroci jsou propuštěni. Ale vzápětí si to všichni rozmyslí a přinutí je otročit dál. Jaký výsměch uzavřené smlouvě. Všichni se tak k Hospodinu obrátili zády. Jejich slovo. Jejich slib nic neznamenal. Jenom tak nakupili provinění na provinění.

Co s takovými lidmi? Má cenu se jimi dále zabývat? Nejsou takovou tou solí, která už ztratila svoji chuť, takže už nezbývá nic jiného, něž ji vyhodit na smetiště?

Je tomu tak. Už skutečně nezbývá nic jiného, než Izraelce odstranit. Ale co se stane s těmi věrnými Rekábejci? V té souvislosti si vzpomínám na to, jak Pán Ježíš v podobenství bránil vytrhávat plevel z pole, protože by se přitom mohli vytrhnout také užitečné klasy obilí. Ale tady přichází jiné řešení. Rekábejci dostávají zaslíbení: „Z rodu Jónadaba, syna Rekábova, nebude vyhlazen ten, kdo by stál v mých službách po všechny dny."

Jinými slovy: Hospodin je dost mocný na to, aby jeho hněv nedopadl plošně. Ale aby dopadl cíleně – jen na ty, kteří Ho k tomuto hněvu vyprovokovali.

V podobném duchu je také v předchozí kapitole proroka Jeremjáše zaslíbeno: „V oněch dnech už nebudou říkat: »Otcové jedli nezralé hrozny a synům trnou zuby«, nýbrž každý zemře pro vlastní nepravost. Každému, kdo jí nezralé hrozny, budou trnout zuby."

Takto mi to připadá spravedlivější. Proč by měli synové trpět za provinění svých otců. Ať si otcové sami vyberou to, co si natropili. A mělo by to platit i obráceně.

Ale co dál? S Hospodinovým hněvem to všechno skončí? Už není žádná naděje na obnovu domu Izraelského? A my si můžeme klást podobnou otázku o svých národech. O svých církvích. O svých sborech.

A právě do takové situace zaznívá jasné Boží zaslíbení: „Toto praví Hospodin: Podaří-li se vám zrušit moji smlouvu se dnem a moji smlouvu s nocí, takže nebude dne ani noci v určený čas, pak bude zrušena i má smlouva s Davidem, mým služebníkem, a nebude mít syna, který by kraloval na jeho trůnu, i s lévijskými kněžími, mými sluhy.“ Jeremjáš 33:20-21

Čili pokud bude trvat střídání dne a noci. Pokud bude existovat země, slunce, měsíc a hvězdy, tak do té doby bude trvat Hospodinova smlouva s Božím lidem.

A schválně píšu „s Božím lidem.“ To proto, že si upřímně myslím, že smlouva platí nejen pro Izrael, ale také pro ty jiné ovce. Pro každého z nás, kdo jsme uvěřili. Vždyť v nebi není jen dvanáct starců, kteří reprezentují  dvanáct pokolení izraelských. Je jich tam dvacet čtyři. A těch druhých dvanáct reprezentuje právě nás, kteří také patříme do Boží rodiny.

Kdo tedy zůstane zachován, pokud na zem dopadne Boží rozhořčení? A to může mít různou formu. Pandémie, tornáda, válka. V poslední době máme pro každou formu Božího hněvu dost příkladů.

Jak vidíme z příkladu Rekábejců, tak zachováni budou ti věrní. Ti poslušní. Ti, kteří odolají, i když pokušení přijde z rukou váženého člověka – třeba proroka Jeremjáše.

Pro ně pak bude platit další zaslíbení: „Byť jich po tvém boku padlo tisíc, byť i deset tisíc tobě po pravici, tebe nestihne nic takového.“ Žalmy 91:7 Neznamená to, že věrní nebudou procházet nebezpečnými situacemi. Ale Hospodinova ruka je přikryje a provede je i třeba údolím stínu smrti.

Pořád si přitom připomínám slova apoštola Pavla: „Ještě jste v zápase s hříchem nemuseli prolít svou krev.“ Židům 12:4 A musím se přiznat, že k takovému projevu věrnosti ještě nejsem připraven. A kdo je? Boží Syn k tomu připraven byl. Kdy už se mu konečně začnu podobat i v této oblasti?

Celá úvaha mě vede k prosbám. Přitom vidím svou nepřipravenost. A tak mi nezbývá než vztáhnout své ruce k tomu, který má dostatek moci, aby doplnil ve mně to, co mi schází. A já věřím, že může doplnit nedostatek věrnosti každému z nás. Amen.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Král | neděle 24.9.2023 13:00 | karma článku: 5,86 | přečteno: 141x
  • Další články autora

Pavel Král

Miluji nové začátky

Nakrátko jsou povýšeni a už zanikají, ...“ Nezažil to už každý z nás mnohokrát? Moje poslední dvě zaměstnání jsou toho zářným příkladem. V prvním se mnou majitel firmy uzavřel nepsanou džentlmenskou dohodu, že vybuduji oddělení a...

12.5.2024 v 13:00 | Karma: 4,77 | Přečteno: 111x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Krok víry

Kdo bez pozvání vešel ke králi Achašveróšovi, měl být podle zákona usmrcen. Proč by měla královna Ester podstoupit takové riziko? Mordokaj takový důvod zmínil: „Nedomnívej se, že v domě králově vyvázneš životem, ...“ Okamžitě ...

5.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,53 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,06 | Přečteno: 87x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 193
  • Celková karma 5,02
  • Průměrná čtenost 136x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky