Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pojďme se chytnout za nos.

Přemýšlím o tom, ve kterém okamžiku Izraelci začali jednat podle svého? A kladu si tuto otázku i sám sobě. Kdy začínám jednat podle své vůle? Odpověď získáme z celého příběhu sporu Izraele s Benjamínci. Před každým bojem se totiž..

Soudců 21:1-4,13-23

... ptali: „Máme se vydat dnes do boje s našimi bratry?“ A Pán Bůh s tím vždy souhlasil. Přitom dvakrát Izrael prohrál a teprve potřetí slavil vítězstvím. Takže neúspěch bitvy nebyl a také není důkazem, že válka není podle Boží vůle.

Ovšem před rozhodnutím, že: „Nikdo z nás nedá svou dceru za ženu Benjamínci," nečteme, že by se Izraelci dotazovali Hospodina. A proto nás ani nepřekvapí, že se ani před nabídkou: „uchvaťte si každý ženu ze šíloských dcer,“ nikdo neptá Hospodina na jeho názor.

Jak mi takové jednání připomíná slib vojevůdce Jiftácha! Mám na mysli to, když prohlásil: „ten, kdo mi vyjde naproti z vrat mého domu, až se budu vracet v pokoji od Amónovců, bude patřit Hospodinu a toho obětuji v zápalnou oběť.“ Soudců 11:31 Také není napsáno nic o tom, že by to Hospodin po Jiftáchovi požadoval nebo se na to nejprve Jiftách Hospodina zeptal.

Oba příběhy se liší v tom, že Izraelci hledali řešení. Bylo jim nejen líto své přísahy. Ale udělali také něco pro to, aby přísaha nedopadla na Benjamínovce tak tvrdě. Ovšem způsob jejich řešení připomíná české přísloví: „Aby se vlk nažral a koza zůstala celá.“ Oni přece nemohli ztratit svoji tvář. Nemohli vzít zpět své slovo. Viděli sice tvrdost svého rozhodnutí. Litovali toho. Ale neměli dost odvahy na to, aby své rozhodnutí vzali zpět a prohlásili ho za neplatné.

Jak jinak však jedná Hospodin se svým lidem a nejen s ním. Určitě si vzpomenete na Ninive. Na copak si Jonáš stěžoval? „Věděl jsem, že jsi Bůh milostivý a plný slitování, shovívavý a nesmírně milosrdný, že tě jímá lítost nad každým zlem.“ Jonáš 4:2 V případě Ninive Hospodin neváhal nesplnit své rozhodnutí. Nezničil Ninive. Když viděl pokání a obrat Ninive zpět.

Podobně jednal Hospodin i se svým lidem. Kolikrát dovolil, aby je sousední národy napadly? A pokaždé, když k němu začal jeho lid volat, tak jim poslal vysvoboditele.

Předpokládám, že i každý z nás si vzpomene na podobné příběhy ve svém vlastním životě. Naše bloudění nás častokrát dostalo do nesnází. A copak Hospodin nevyslyšel naše upřímné volání a nepomohl nám z našich problémů? Nezažili jsme na vlastní kůži, že jsme vše uvrhli na Hospodina a on to spravil?

A tak když samotný Hospodin neváhá ustoupit od svého rozhodnutí. Oč více by jeho lid neměl váhat a ustupovat od svých přísah a rozhodnutí. Pokud zjistí, že dopad takových rozhodnutí je příliš tvrdý. Nebo že cíle, pro který bylo rozhodnutí vysloveno, již bylo dosaženo.

Tak tomu rozumím, když čtu: „Celá pospolitost pak vyslala mluvčí k Benjamínovcům … , aby jim vyhlásili pokoj.“ To byla právě ta chvíle, kdy se celý Izrael tak zvaně mohl “chytit za nos“ a ustoupit od své přísahy. Místo toho, aby prohlásili: „My však jim nemůžeme dát za ženy své dcery.“ Mohli právě v té chvíli prohlásit: „Protože jsme jim vyhlásili pokoj, je jejich vina přikryta. A tak již nic nebrání tomu, abychom jim dali za ženy své dcery.“

Proto teď probírám ve své mysli vztahy k některým lidem. Zranili mě. Odpustil jsem jim. Ale jsem schopen jim podat ruku a jednat s nimi tak, jakoby se nic nestalo?

Velkým vzorem v těch věcech je pro mne Hospodin. Protože on moji i vaši vinu od sebe oddálil jako je vzdálen východ od západu. Hospodin je připraven se mnou i s každým z vás začít každý den úplně od začátku. Tak si tak při této úvaze říkám, kdy se to konečně také naučím? Kdy budu schopen začít s každým člověkem každého jitra úplně od začátku? Jakoby se včera nic nestalo.

Nezbývá mi nic jiného, než projevit Hospodinu velikou vděčnost. Protože On je věrný i v odpouštění a v nových začátcích. Rád bych se nechal přemoci Jeho příkladem. Rád bych získal Boží podobu i v této věci. Pokud je to i vaše přání, tak ať se to stane nám všem. Amen.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Král | neděle 14.5.2023 13:00 | karma článku: 6,08 | přečteno: 110x
  • Další články autora

Pavel Král

Miluji nové začátky

Nakrátko jsou povýšeni a už zanikají, ...“ Nezažil to už každý z nás mnohokrát? Moje poslední dvě zaměstnání jsou toho zářným příkladem. V prvním se mnou majitel firmy uzavřel nepsanou džentlmenskou dohodu, že vybuduji oddělení a...

12.5.2024 v 13:00 | Karma: 4,80 | Přečteno: 113x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Krok víry

Kdo bez pozvání vešel ke králi Achašveróšovi, měl být podle zákona usmrcen. Proč by měla královna Ester podstoupit takové riziko? Mordokaj takový důvod zmínil: „Nedomnívej se, že v domě králově vyvázneš životem, ...“ Okamžitě ...

5.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,53 | Přečteno: 56x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,06 | Přečteno: 87x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Moudrost

„... moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

21.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,12 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

KOMENTÁŘ: Politika, kde se nemluví, ale střílí. Jak zamezit, aby přešla i k nám

17. května 2024  9:16

Středeční atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je bolestným symptomem nemocné doby. A...

Odvolat se nemá smysl, algoritmus přijímaček zafungoval, říká šéf Cermatu

17. května 2024  9:12

Podcast První kolo přijímacího řízení na střední školy se uzavřelo ve středu 15. května. Uspěli v něm skoro...

Hasiči vraceli na kola převrácený návěs. Předtím museli vyložit náklad coca-coly

17. května 2024  9:01

Ve čtvrtek večer zasahovali hasiči v Praze u nehody kamionu, kterému se převrátil návěs. Ten byl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 193
  • Celková karma 5,02
  • Průměrná čtenost 136x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky