Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moudrost

„… moudrost, kterou mu Bůh vložil do srdce.“ To mě zaujalo. Copak Hospodin už nenaplnil srdce Šalomouna moudrostí až po okraj? Během setkání v Gibeónu přece takové zaslíbení dostal. 2 Paralipomenon 1:11-12 A to se hned také ...

2 Paralipomenon 9:22-24

... projevilo během rozsouzení dvou žen a jednoho dítěte, o které se přely. Proč by tedy Šalomoun potřeboval od Hospodina dostávat ještě nějakou další moudrost?

První, co mě napadá k této otázce, je asociace s jedním dílem sci-fi seriálu Hvězdná brána. Jeden z hlavních hrdinů nasál veškeré vědomosti národa Antiků. Nejenže ho z těch všech informací rozbolela hlava. Začal pak také si plést slova a jeho mozek se nezadržitelně blížil ke kolapsu. A tak i ke smrti.

Jak by to asi dopadlo se Šalomounem, kdyby mu Hospodin najednou předal veškerou svou moudrost? Na něco takového lidský mozek není připravený – nemá dost velkou kapacitu.

A také mi to připomíná manu. Tu dostával Izraelský lid každé ráno novou, čerstvou. Nasbíral si přesně tolik, kolik pro celý den potřeboval. A také je to v souladu s modlitbou Páně: „Chléb náš vezdejší dej nám dnes.“ Matouš 6:11

Rozumím tomu tak, že Šalomoun, a spolu s ním i každý z nás, dostával moudrost právě v tu chvíli, kdy ji potřeboval. Díky tomu se mu nejen nerozskočila hlava přemírou znalostí, ale také zůstával závislý na svém Dárci – na Hospodinu. Pokud nechtěl, aby vyschl pramen moudrosti, musel dodržovat svůj díl smlouvy, ke které se zavázal.

Tak si tu druhou část, která se týká závislosti na Hospodinu, připomínám každou sobotu dopoledne. A kladu si přitom otázku: Budu mít ještě dnes o čem psát? Nevyschne ten pramen, ze kterého získávám inspiraci, myšlenky a slova, která nakonec napíšu? A k tomu se váže otázka druhá: Plním ještě svou část dohody, ke které jsem se Hospodinu zavázal? Pokud ano, mohu pak s důvěrou číst bibli a očekávat, že mne také dnes něco z textu osloví.

A k čemu je potom vlastně moudrost užitečná? Proč o ni Šalomoun tolik stál? A máme o ni stát také my?

Uvědomuji si, že bez moudrosti dokážu akorát „šlapat v porcelánu,“ jak se říká. Právě to se mi to stalo ve sboru, když jsem se vrátil ze služby vikáře. Konec té služby byl dost dramatický. Odnášeli jsme si oba s manželkou dost šrámů. A tak jsem pod vlivem rozbolavělého srdce pustil své myšlenky a slova ze řetězu. Nikomu a ničemu jsem tím neprospěl. Naopak jsem se dopouštěl přesně těch věcí, které jsem u druhých před tím kritizoval. Jak by se mi v takové chvíli hodila moudrost od Hospodina! Ale kdepak asi byla? Někde v koutku mého srdce utlačovaná všemi nastřádanými bolestmi a křivdami.

Trvalo mi asi 2,5 roku, než mi to všechno díky Hospodinově laskavé ruce došlo. Stále více a více obdivuji trpělivost, kterou se mnou Pán Bůh má. Být to na mně, tak jsem už dávno nad sebou zlomil hůl. Ale právě dnes ráno se mi hlavou rozezněla část jedné chvály: „Nikdy nekončící milost“ Nikdy nekončící milost (youtube.com)

A přesně tak se tomu má s Božím milosrdenstvím. Nikdy nekončí. Vždyť i Šalomoun to vyjádřil ve své modlitbě: „Zhřeší-li proti tobě, … a oni si to v zemi, do níž byli jako zajatci odvedeni, vezmou k srdci, … odpusť svému lidu, čím proti tobě zhřešili.“ 2 Paralipomenon 6:36-39 A Hospodin se k této prosbě přiznal. Přijal oběť a navíc se v noci ukázal Šalomounovi, kde mu to znovu potvrdil, že právě tak bude s Izraelem jednat.

Proto mohu já a spolu se mnou i každý z vás počítat s Božím milosrdenstvím. Které, jak už víme, nikdy nekončí. Je to jeden z pevných bodů, o který se můžeme pokaždé opřít, když budeme procházet těžkým obdobím. V takové situaci se právě ukáže, kdo je skutečný přítel a jaký opěrný bod se nezhroutí pod tíhou našich problémů.

Přitom to zrovna nemusí být údolí stínu smrti. Ale může. Po návratu ze služby vikáře, se v naší rodině objevila rakovina. Nádor operovat nešel. Muselo se přikročit k ozařování se všemi důsledky pro imunitu. S důvěrou a s nadějí jsme se obrátili k Hospodinu a On požehnal léčbě, takže se ozařovaný nádor vstřebal. Žádná následná operace nebyla nutná. A díky společným cestám do nemocnice a pobytu jsme dostali přátelství, které trvá až dodnes.

Nevíme, proč to přišlo? Ale rozhodně to naši rodinu přitáhlo blíž k Hospodinu. A jak víme, kdo více dostane, ten také více miluje. Ať se to týká odpuštění nebo uzdravení. Milost obvykle působí lásku nebo alespoň vděčnost. Tak to alespoň cítí naše rodina.

Teď jsem si uvědomil, že Hospodin používá dvě cesty k tomu, abychom zmoudřeli. Jednou cestou je zjevení, jako v případě Šalomouna. A druhou cestou je to, že nás nechá projít těžkou situací, abychom tak získali zkušenost. Jako v případě naší rodiny. Ať už tedy jde o moudrost zjevenou nebo získanou zkušeností, postup je podobný. Kousek po kousku dostáváme moudrost od Hospodina.

A k čemu nám to vlastně je? To první: Díky tomu se i v moudrosti budeme více a více podobat svému Stvořiteli. To druhé: Přestaneme „šlapat v porcelánu“ a začneme být pro své sestry a bratry požehnáním. A to obojí podle mne stojí za to. Co myslíte? Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 21.4.2024 13:00 | karma článku: 5,12 | přečteno: 106x
  • Další články autora

Pavel Král

Mít tak odvahu se vrátit

A příběh krále Menaše dále pokračuje. Pustil se potom do stavby hradeb kolem Jeruzaléma. Odstranil z chrámu všechny cizí bohy a sochy. „Opravil Hospodinův oltář a obětoval na něm oběti pokojné a oběť díků.“ 2 Paralipomenon 33:16

28.4.2024 v 13:00 | Karma: 4,03 | Přečteno: 85x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ztráta přináší zisk

Po přečtení této kapitoly knihy Paralipomenon jsem si uvědomil, že jsem si přitom nevšiml ani slova protestu. Pisatel se neptá proč? Nic nevyčítá, ani proti ničemu neprotestuje. V tomto postoji vnímám takový jobovský pohled:

14.4.2024 v 13:00 | Karma: 5,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Správné místo a čas

Elíša řekl svému mládenci Géchazí: „Copak je čas brát stříbro a brát šaty a olivoví či vinice, brav či skot, otroky či otrokyně?“ A já jsem si okamžitě vzpomněl na slova z knihy kazatel: „... je čas kameny rozhazovat i čas kameny...

7.4.2024 v 13:00 | Karma: 6,21 | Přečteno: 136x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Světlo mých dní

Během jedné mé zkoušky z Lineární algebry přišel za profesorem Holendou jeho známý. A z úst zkoušejícího zaznělo: „Vítej světlo mých dní.“ Tento výraz mi utkvěl v paměti po celý další život. A představoval jsem si, jak uprostřed..

31.3.2024 v 13:00 | Karma: 6,88 | Přečteno: 172x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma: 5,67 | Přečteno: 167x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 4,88
  • Průměrná čtenost 137x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky