Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam kráčíš, křesťane ?!

Jsou křesťané skutečně jen ovečky, vedené na porážku ? Mají slepě následovat svého Pastýře bez ohledu na následky ? Nebo díky poslušnosti získají takový bonus, který stojí za všechny nesnáze s tím spojené ? Pojďme o tom hovořit.

Text k zamyšlení: "Numeri 9:15-23"

http://www.obohu.cz/bible/

V Numeri ve třinácté a čtrnácté kapitole se píše o průzkumu země zaslíbené. Většina průzkumníků se polekala místních obyvatel. A proto neposlechli Hospodinův pokyn obsadit zemi. Nešli tam, kam je Pán Bůh poslal.

Vzpomínám si na proroka Jonáše, který také nechtěl jít do Ninive. Možná, že se obával velkého města a silné městské policie. Ale i v jeho případě Pán Bůh věděl, jak na něho. Zastavil ho takovým způsobem, že během tří dnů byla neposlušnost ta tam. Prorok pak dostává druhou šanci, kterou využije.

Podobně i národ Izraelský potřeboval vytrénovat. Rytmus jeho putování se řídil polohou oblaku nad stanem svědectví. Když oblak přikrýval stan, Izrael tábořil. Pokud se zvedl, Izrael vyrazil na pochod. A bylo jedno, jestli to bylo ráno, v poledne, večer nebo o půlnoci. Celý národ se učil poslouchat jako hodinky.

Mně to připomíná poslední dva roky. Na začátku jsem se na Boži pokyn dal k dispozici pro kazatelskou službu. Pak následovaly okamžiky rozhovorů a pak okamžiky čekání. Někdy jsem čekal dny, někdy týdny a jindy měsíce. Jak říká Šalomoun v knize Kazatel. Všechno má svůj čas. Je čas čekat a je čas vyrazit na cestu.

Když jsem to říkal manželce, tak prohlásila: Ale to já se učím už posledních dvacet let. A je to pravda. Posledních dvacet let jsem každou chvíli měnil zaměstnání a mnohokrát jsme se stěhovali sem a tam. Prožili jsme spolu na vlastní kůži, co znamená vstát a vyrazit na delší cestu se všemi věcmi potřebnými k životu a co znamená spočinout, sloužit Pánu Bohu a očekávat na jeho další pokyn.

Povzbuzení na závěr této úvahy:

Numeri 10:35-36

I stalo se, když truhla vyrazila, že Mojžíš řekl: Povstaň, Hospodine, ať se tvoji nepřátelé rozprchnou, ti, kdo tě nenávidí, ať před tebou utečou. A když spočinula, říkal: Navrať se, Hospodine, k desetitisícům izraelských tisíců.

Nevstáváme a nevyrážíme na cestu sami. Pokud nás povolal Hospodin, můžeme počítat s tím, že On půjde před námi a připraví nám cestu. Odstraní překážky, porazí nepřátele, udělá, co je třeba a na co sami nestačíme.

Ani během odpočinku a trpělivého očekávání nezůstáváme osamoceni. Jsou chvíle, kdy jsme tak utahaní, že bychom nejraději se vším sekli. Ať se snaží ti druzí. V takových chvílích můžeme vztáhnout ruce po zaslíbení Pána Ježíše:

Pojďte ke mně všichni upracovaní a obtěžkaní, a já vám dám odpočinout. Mt 11:28

 

Než začnu pokládat otázky, musím připomenout, že všechny dříve zmíněné biblické postavy mají vybudovaný silný vztah ke svému Stvořiteli. V jejich případě tak mohl Pán Bůh přikročit k další fázi jejich duchovního růstu a tím byla poslušnost. Poslušnost vycházející z důvěry, že to nejen s námi Pán Bůh myslí dobře, ale že má také dostatek prozíravosti a moci, aby nás dobře vedl. V cíli nás pak nepotká velké fiasko, ale nalezneme úžasné a dobré věci, které nás nikdy ani nenapadly.

 

Jsme teď na cestě, nebo čekáme na pokyn? Bojíme se vyrazit nebo jsme plni důvěry, odvahy a běžíme vpřed? Potřebujeme vycvičit svoji poslušnost nebo je naše ucho vycvičené a naše nohy připravené vydat se na pochod? Jsou to termíny skoro vojenské. Ale nejsme nebo nemáme být duchovními vojáky v první linii? Sůl, která brání rozkladu společnosti, se může někomu dostat do očí a pak je na konflikt zaděláno. Máte s tím někdo zkušenosti ?

http://www.obohu.cz/bible/

 

 

 

Autor: Pavel Král | sobota 25.1.2020 11:15 | karma článku: 11,68 | přečteno: 527x
  • Další články autora

Pavel Král

Máme do církve přijmout opravdu každého?

Společným jmenovatelem obou dnešních textů je láska. Máme milovat jedni druhé. A Gaios měl dobré svědectví od bratrů: „... oni vydali před církví svědectví o tvé lásce.“ Přesto v prvním textu se i tato láska má mít na pozoru.

14.1.2024 v 13:00 | Karma: 4,46 | Přečteno: 131x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Naděje nás drží nad vodou

V našem sboru začíná výzva k účasti na Večeři Páně v poslední době slovy: „Pojďte, vše je připraveno.“ A právě podobnou výzvu slyším i z dnešních veršů z epištoly Židům. Tyto verše hovoří o dvou nezměnitelných věcech, „v nichž ...

7.1.2024 v 13:00 | Karma: 6,70 | Přečteno: 84x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Pojďme prosit za tichý a klidný rok 2024

Tak dnes přemýšlím o tom, jak spolu může působit láska a pevné vedení. Protože právě láska je „cílem našeho vyučování,“ jak napsal apoštol Pavel. Ale to mu vůbec nebránilo v tom, aby před tím napsal: „... žádal jsem tě, abys ...

31.12.2023 v 13:00 | Karma: 6,69 | Přečteno: 108x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Co se Bohu líbí?

Dnes mne oslovilo toto: „... činíte, co se mu (rozuměj Pánu Bohu) líbí.“ A vzápětí se mi okamžitě vynořila otázka: A co se tedy Pánu Bohu líbí? Jaké myšlenky, jaká slova a jaké činy si zaslouží ocenění v Božích očích? K čemu ...

24.12.2023 v 13:00 | Karma: 6,08 | Přečteno: 122x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jak porazit toho starého člověka v nás?

Dnes mě oslovil poslední verš z textu, který jsme si přečetli: „Ne ten, kdo doporučuje sám sebe, je osvědčený, nýbrž ten, koho doporučuje Pán.“ A hned se mi vynořila myšlenka: Jak mě může doporučit Pán Ježíš Kristus, když přece...

17.12.2023 v 13:00 | Karma: 7,13 | Přečteno: 155x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 4,88
  • Průměrná čtenost 137x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky