Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak získat dvojnásobný díl dědictví?

„Tobě dávám o jeden díl víc než tvým bratrům; …“ Když jsem o této větě přemýšlel, tak se mi hned rozběhly myšlenky k dvojnásobnému dílu. Vzpomněl jsem si na proroka Elíšu, jak žádal Eliáše o dvojnásobný díl. 2 Královská 2:9

Genesis 48:1-22

Pokud se nemýlím, tak takový dvojnásobný díl byl spojen s prvorozenstvím. Prvorozený syn dostal dva díly dědictví.

Ale my víme, že Josef nebyl prvorozený. Přesto dostává více, než jeho bratři. Proč to Jákob udělal? Bylo to jen z lásky? Nebo z vděčnosti? Josef přece zachránil celý rod před smrtí hladem. Nebo to bylo jen naplnění snů, které Josef vyprávěl své rodině?

Řekl bych, že tam byl ještě jeden důvod. Josef byl totiž poslušný. A v té poslušnosti prorocky ukazuje i na další biblickou postavu. Na toho, který byl poslušný až do své smrti na kříži. Vždyť i Jákob ve svém závěrečném požehnání se této postavy dotýká, když říká: „Své oslátko si přiváže k vinné révě, mládě své oslice k révoví. Oděv svůj vypere ve víně, háv knížecí v krvi hroznů.“ Genesis 49:11

To však zmiňuje v souvislosti s Judou. My ale uvažujeme o Josefovi. Josefova poslušnost přinesla úžasné ovoce. A toto ovoce mohl Jákob užívat celých sedmnáct let. To nejlepší na konec. Také to tak máte? Po letech strádání, zápasů a návratů jste spočinuli v zemi podobné Gošen. A teď přijímáte z Boží ruky to, co jste celý život před tím zasévali?

Spolu s vámi mám totiž naději. V poslední době jsem četl dvakrát o zmíněném Elíšovi a v duchu jsem si pokaždé přál: Kdybych tak mohl získat také dvojnásobný díl. Jinak jsem nejmladší ze tří dětí našeho otce. Dnes jsem si uvědomil, že Josef byl na tom podobně jako já. A právě jeho příběh mě povzbuzuje. Odvážím se proto tvrdit: Každý z nás může získat dvojnásobný díl. Každý z nás může získat stejné dědictví, jako by byl prvorozený.

Jak by se to mohlo stát? A stojí to vůbec za případné úsilí? To, jak by se to mohlo stát, jsem již naznačil. Ukazuje to předchozí Josefův příběh. Na začátku byly prorocké sny. Pokračovalo to velkými nesnázemi. V ekumenické překladu je několikrát použito slovo jáma. Právě zní nakonec Josefa vysvobodili. Aby pak završil svůj příběh na výsluní faraonovi přízně. Stal se totiž druhým po faraonovi. Faraon říká: „Budu tě převyšovat jen trůnem.“ Genesis 41:40

I to mi připadá symbolické. Vždyť i Hospodin podloží všechno pod nohy svého prvorozeného Syna, aby ho převyšoval jen tím, že spočívá na trůnu. A jeho Syn se posadil po pravici svého Otce.

Teď se nabízí otázka: Může se nám stát něco podobného? Můžeme něco podobného prožít? Když přemýšlím o svém vlastním životě, tak vidím rozhodnutí. Rozhodnutí, které mě katapultovalo z usedlého života do života plného nejistot a stěhování z místa na místo. Provázený mnohým trápením. Častými změnami postavení. Jednou pomocník trhovce. Podruhé rovnocenný partner velvyslanců nebo premiéra. To vše jsem se během dvaceti let naučil přijímat z Boží ruky.

A tak se dnes mohu přihlásit k apoštolu Pavlovi: „Dovedu trpět nouzi, dovedu mít hojnost.“ Filipským 4:12 A současně s tím přijímám i Jobův pohled: „To máme od Boha přijímat jenom dobro, kdežto věci zlé přijímat nebudeme?“ Jób 2:10 Takový postoj jsem však nezískal ze dne na den. Stalo se to díky drobné každodenní práce Božích rukou na mém nitru. Častokrát mi připadalo, že se vůbec nic neděje. Ale ve skutečnosti nebylo tak malé události. Tak drobné příhody. Aby se jí nepodařilo odrolit alespoň malý kousek mého tvrdého kamenného srdce. A tak získala prostor pro srdce masité.

Teď už tedy víme, jak se to může stát. Jak každý z nás může získat dvojnásobný díl, který by jinak po právu patřil jen prvorozeným. Ale bude ten díl vůbec stát za to? Stát za to všechno úsilí, trápení a nesnáze?

Pro odpověď na tuto otázku můžeme opět sáhnout do Josefova příběhu. Je sice ojedinělý, ale o to více plastický. V jednu chvíli byl vězněm v jámě a vzápětí se stal správcem celé egyptské země. Dostal nový oděv, dům, manželku. Co více si člověk může přát? Měl najednou tolik, že to nemohl spotřebovat do konce svého života.

Není právě toto přáním řady lidí? Nesází proto velké částky? Co kdyby vyhráli? To by se pak měli. Zbytek života by prožili v hojnosti a obklopeni luxusem.

Nechci hlásat evangelium prosperity. Ale když se dívám na svůj život, získávám přesvědčení, že Boží požehnání mě skutečně obohatilo. A to po všech stránkách. Můj duchovní život je nesrovnatelně bohatší. Dnes nechápu, jak jsem mohl dříve tak duchovně živořit. A v této rovině vidím první paralelu. Právě z duchovní jámy mne vytáhly Hospodinovy ruce. A postavily mě na cestu, která je naplněná svobodou a radostí.

A jako bonus navíc jsem dostal úžasné zaměstnání, ke kterému patří také úžasný plat. Přitom díky duchovní skále na této praktické hojnosti nevisím. Jsem připraven na změnu. Protože jak víme, nic tady na zemi netrvá věčně. A za to jsem Pánu Bohu vděčný.

Dnes jsme uvažovali o dvojnásobném dílu. Už víme jak ho získat a že opravdu stojí za to úsilí. Nezbývá než vám požehnat. A tak se jako Jákob odvážím vyslovit: „Bůh, před nímž ustavičně chodívali moji otcové Abraham a Izák, Bůh, Pastýř, který mě vodí od počátku až dodnes, Anděl, Vykupitel, jenž před vším zlým mě chránil, ať požehná těm chlapcům. Ať se v nich hlásá mé jméno a jméno mých otců Abrahama a Izáka; ať se nesmírně rozmnoží uprostřed země.“ Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 26.3.2023 13:00 | karma článku: 6,38 | přečteno: 231x
  • Další články autora

Pavel Král

Jak získat čelo tvrdé jako křemen?

„Dávám ti čelo jako křemen, ...“ Toto slovo mi dává odpověď na otázku, kterou si v poslední době často kladu. Proč jsem v dětství neuměl říci ne? Vzpomínám si totiž na situaci, kdy mě můj pronásledovatel a trapič vybídnul: „Dej ...

1.10.2023 v 13:00 | Karma: 5,32 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Jsme věrní, ať to stojí, co to stojí?

Dnešní slovo je o věrnosti. Koho by nezaujala věrnost Rekábejců? Přestože jim číši vína nabízel sám prorok – Boží služebník – tak se nenechali zlákat. Nepřestoupili pokyn svého otce. Jak vzácné!

24.9.2023 v 13:00 | Karma: 5,86 | Přečteno: 140x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Proč se k nám občas nedostane dobro?

Dnes mě zaujal tento výrok proroka Jeremjáše: „... vaše hříchy před vámi zadržely dobro.“ Nejprve jsem si uvědomil, že dobro je zřejmě připraveno. A hned potom, že to právě Hospodin připravuje dobré věci pro svůj lid. A tedy i pro..

17.9.2023 v 13:00 | Karma: 0 | Přečteno: 66x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Ke komu tedy připodobníte Boha?

Hned v prvním verši se Izajáš ptá: „Ke komu tedy připodobníte Boha? Jakou představu si o něm učiníte?“ Připadá mi, že prorok tyto otázky pokládal jako protiváhu k představám národů okolo Izraele. Nebo jako protiváhu k troufalému..

10.9.2023 v 13:00 | Karma: 6,09 | Přečteno: 138x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Napomenutí nebo povzbuzení? Záhuba nebo nový začátek?

V této části bible je jeden z mých nejoblíbenějších textů. Mám na mysli dialog mezi Hospodinem a Izajášem. Hospodin se ptá: „Koho pošlu a kdo nám půjde?“ A Izajáš odpovídá: „Zde jsem, pošli mne!“ Mám tento dialog rád, protože ...

3.9.2023 v 13:00 | Karma: 4,54 | Přečteno: 107x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 191
  • Celková karma 4,88
  • Průměrná čtenost 137x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky