Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak proniknout do Božího království?

Četli jsme: „… zvěstujte den ze dne jeho spásu, …“ Kraličtí použili vazbu „den po dni.“ A já bych se nebál napsat „den za dnem.“ Prostě tak jak dny plynou, tak plyne z mých úst chvála Hospodinu. Nebylo by to krásné?

Žalmy 96:1-13

Nebylo by krásné, kdyby z mých úst kanula jedna chvála za druhou? Ale je tomu tak ve skutečnosti? Co vychází z mých úst den za dnem, hodinu po hodině a vteřinu za vteřinou?

To, jak je důležité, co vychází z mých a také z vašich úst, zdůraznil Pán Ježíš. Asi si vzpomenete na Jeho výrok: „Ne co vchází do úst, znesvěcuje člověka, ale co z úst vychází, to člověka znesvěcuje.“ Matouš 15:11 Upřímně si myslím, že to platí i obráceně: Člověka neposvěcuje to, co do něj vchází, ale to, co z něj vychází. Proto nám nejsou nic platně hodiny, dny a léta strávená ve shromáždění, kdy jsme poslouchali kázání. Pokud nás nechala chladnými a nezpůsobila v nás žádnou reakci. Nepovzbudila nás k tomu, abychom o tom přemýšleli a později něco řekli nebo udělali.

Možná, že to sami znáte. S někým se setkáte. Mluvíte a mluvíte. Snažíte se o to, aby rozhovor neuvázl na mrtvém bodě. Ale druhá osoba nijak nereaguje. Jenom mlčí. To je k uzoufání. Takové setkání je nejlepší ukončit.

Ale zkuste se na to podívat z Boží strany. Léta nám všem posílá své slovo. Přitom se snaží z nás dostat alespoň povzdech. Ale my zatvrzele mlčíme. Jak dlouho to s námi asi Hospodin vydrží? Co myslíte?

Určitě toto není naší každodenní zkušeností. Máme i své světlé chvilky. Ale provází nás i období ticha. Někdy nám totiž naopak připadá, že k nám Pán Bůh vůbec nemluví. Ale dejme si ruku na srdce: Mluvíme my k němu? Možná, že občas prohodíme nějakou tu střelnou modlitbu. Třeba před jídlem nebo před jízdou autem. Boží ochrana se přece vždycky hodí.

Představte si, že byste byli na Božím místě. Přitom by k vám vaši následovníci, vaše ovečky chodili jenom tehdy, kdyby něco potřebovali. A během ostatního a zároveň většinového času by dělali, jako že neexistujete. To by asi bolelo.

Přitom dobře víme, že Hospodin je v naší blízkosti nestále. Pozorně se dívá na každý náš krok. Občas přitom zatají dech. To když se zrovna přiblížíme ke srázu do propasti. A oddechne si, když se přece jen na poslední chvíli obrátíme k němu.

Jak jinak by však mohl probíhat náš život, kdyby naše pozornost byla obrácena pořád k Hospodinu. Kdybychom dne za dnem nespustili pozornost z jeho úst. Kdybychom pak slyšeli jeho slovo a ukládali si ho ve svém srdci jako poklad. Jako vzácné zrno. Zrno, které když zakoření, tak přinese užitek. A tento užitek si pak snadno představíme jako dobré myšlenky, dobré slovo nebo čin.

A tak nezbývá, než abychom si položili otázku a upřímně si na ni sami pro sebe odpověděli: Jsou všechny naše myšlenky dobré? Jsou všechna naše slova dobrá? Jsou všechny naše činy dobré? A pokud ne, tak s tím už konečně začněme něco dělat!

Když tedy začneme usilovat o dobré, neznamená to, že se nám musí všechno povést. To věděl už apoštol Pavel, když napsal: „Vždyť nečiním dobro, které chci, nýbrž zlo, které nechci.“ Římanům 7:19 Myslím, že stejně jako tento apoštol, nemusíme kvůli tomu propadnout zoufalství. Vždyť i Mojžíš, Áron nebo Samuel, také nebyli bez viny. Ale přesto vnímali Boží slovo a naopak Hospodin slyšel a vyslýchal jejich prosby.

Jak je to možné? Bylo to a je to možné, protože slovy žalmisty: „Hospodine, Bože náš, ty jsi jim odpovídal, byl jsi jim Bohem, jenž promíjí, i když jsi jejich skutky stíhal pomstou.“ Žalmy 99:8 Bůh, který promíjí. To je to tajemství. Hospodin nám promíjí naše zlé myšlenky, slova a činy.

To není nic nového. Kolikrát jsme už slyšeli slovo o Božím odpuštění? Proč to tedy připomínám i dnes? Protože je dobré uvažovat o celé pravdě, nejen o její půlce. Proto zároveň s výzvou k úsilí o dobré je třeba připomenout, že toto úsilí bude provázeno řadou nezdarů a zklamání. Zklamání ze sebe sama a také z našich bližních. Ale to by nás nemělo odradit od naší snahy. Tato snaha má totiž dobrý cíl.

A co je tím cílem naší snahy – našeho úsilí o dobré? Mám za to, že je to účast na Božím království.

Pán Ježíš totiž říkal, že Boží království je už tady na zemi a mezi námi. Lukáš 17:21 Věříte tomu? Já tomu věřím. Ale to, co mně v poslední době provázelo, byla otázka: Jak bych mohl mít účast na tomto Božím království? Jak bych mohl získat ty dobré věci, o kterých se v bibli píše?

A já jsem si postupně uvědomil, že právě úsilí o dobré je ta metoda, jak proniknout do Božího království. Na jednom místě se v bibli píše, že „Ode dnů pak Jana Křtitele až dosavad království nebeské násilí trpí, a ti, kteříž násilí činí, uchvacujíť je.“ Matouš 11:12 Moc jsem tomu nerozuměl a bylo mi to proti srsti. Ale ve světle dnešního slova mi to začíná dávat smysl. Místo násilí si dosadím úsilí. A cílem tohoto úsilí nebude vniknutí do království a krádež všeho toho, co stačím pobrat. Ale právě naopak cílem mého úsilí budou dobré myšlenky, slova a činy. Moje aktivita se tak zaměří na mé vlastní nitro. A díky tomu získám to, po čem toužím.

Když Pán Ježíš vyslovil známou věc: „Hledejte nejprve Boží království,…“ Tak si upřímně myslím, že to nebyla výzva k dobývání dalšího území. Ale právě naopak to byla výzva ke kapitulaci. K otevření těch na závoru pevně zavřených dveří našeho srdce. A tak vlastně výzva k tomu, abychom nechali Boží království proniknout dovnitř. Abychom se tak my sami stali součástí Božího království.

Překvapila vás tato myšlenka? Myšlenka, že v dobývání Božího království nejde o nájezd na cizí území? Že jde o to, aby Boží království dobylo to naše vlastní území, které si tak pečlivě chráníme sami pro sebe? Mne to tedy překvapilo.

A tak bych rád ukončil výzvou. Pokud vás stejně jako mne lákají dobré věci z Božího království. A rádi byste alespoň pár věci z něho uchopili, přivlastnili a začali je používat. Tak pojďme začít tím, že dovolíme Božímu království, aby si nejprve přivlastnilo nás samé. Amen.

Autor: Pavel Král | neděle 9.6.2024 13:00 | karma článku: 0 | přečteno: 49x
  • Další články autora

Pavel Král

Kdo ponese to, co nás tíží?

Dnes mě oslovilo toto souvětí: „Požehnán buď Panovník, den ze dne za nás nosí břímě.“ A hned se mi vybavila souvislost s předchozím žalmem, kde jsem se dočetl: „Ano, zkoušel jsi nás, Bože, protříbil jsi nás, jako se tříbí ...

2.6.2024 v 13:00 | Karma: 2,59 | Přečteno: 54x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Co se nám vyplatí? Očekávat nebo jednat?

„Srdce pálilo mě v hrudi, v zneklidněné mysli mi plál oheň.“ Není právě i tohle naše osobní niterná zkušenost? Někdy si totiž v duchu říkáme: „Buď raději zticha. Mlč. Nic neříkej. Stejně tomu nepomůžeš.“ Tyto myšlenky však ...

26.5.2024 v 13:00 | Karma: 4,40 | Přečteno: 60x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Pojďme volat k Hospodinu

„Ústy nemluvňat a kojenců jsi vybudoval mocný val proti svým protivníkům ...“ Když jsem četl o ústech nemluvňat a kojenců, tak jsem se v duchu zeptal: „A koho si tedy Hospodin používá ke svým bojům a úkolům?“

19.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,44 | Přečteno: 53x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Miluji nové začátky

Nakrátko jsou povýšeni a už zanikají, ...“ Nezažil to už každý z nás mnohokrát? Moje poslední dvě zaměstnání jsou toho zářným příkladem. V prvním se mnou majitel firmy uzavřel nepsanou džentlmenskou dohodu, že vybuduji oddělení a...

12.5.2024 v 13:00 | Karma: 5,24 | Přečteno: 118x | Diskuse| Kultura

Pavel Král

Krok víry

Kdo bez pozvání vešel ke králi Achašveróšovi, měl být podle zákona usmrcen. Proč by měla královna Ester podstoupit takové riziko? Mordokaj takový důvod zmínil: „Nedomnívej se, že v domě králově vyvázneš životem, ...“ Okamžitě ...

5.5.2024 v 13:00 | Karma: 3,53 | Přečteno: 61x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Nepořádek a stříkačky. Na zdrogované hosty přijela do hotelu policie i záchranáři

18. června 2024  12:33

Rozebrané postele, dýmka či rozházené injekční stříkačky. Tak zdemolovaný našli policisté hotelový...

Slovenští politici letěli na Euro vládním speciálem, pracovní cestu nehlásili

18. června 2024  11:50,  aktualizováno  12:26

Slovenský vládní speciál byl v německém Frankfurtu nad Mohanem v době, kdy tam slovenský národní...

KOMENTÁŘ: Zvíře není jenom věc. A patří to i do české ústavy

18. června 2024

Premium Je ústava jen přesným návodem k použití státu, anebo by měla obsahovat i obecné a vznešenější...

Během deseti dnů hořely hned tři elektrokoloběžky, vždy za to mohla baterie

18. června 2024  11:50

Tři elektrokoloběžky během deseti dnů vzplály na jihu Čech. Ve všech případech o šlo o technickou...

  • Počet článků 197
  • Celková karma 4,36
  • Průměrná čtenost 145x
Jsem křesťan a bible je pro mne čím dál tím více vzácnější knihou. V poslední době ji opakovaně čtu od začátku až do konce a pokaždé díky Bohu objevím něco nového, co mě osloví. A právě to předkládám čtenářům tohoto blogu. Více o bibli zde: https://bible-kde-jsi.webnode.cz/

Seznam rubrik

Oblíbené stránky