Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát a podnikání - zdravotnictví

Dneska bych rád napsal pár slov o tom, zda stát má právo podnikat. Podle mého názoru ze samotné podstaty státu vyplývá, že stát sám o sobě podnikat, vlastnit firmy či se na jejich vlastnictví podílet, nemůže. Je to v podstatě zřejmé - stát, prostřednictvím zvolených zástupců lidu, vytváří zákony a to včetně zákonů upravujících podnikání (obchodní zákoník, ...). Tím pádem se dostáváme do konfliktu zájmů - stát vytváří podmínky pro podnikání a zároveň je sám podnikajícím subjektem. Toliko laické vysvětlení, resp. jak to laicky chápu já.

Jiný pohled je ještě více „polopatický“; když mi někdo z vás ukáže jediný opravdu fungující státní podnik, budu velmi překvapen. Čili přístup „co nefunguje, je špatně“, je zde jistě na místě.

Z mnoha takových státních subjektů bych se stručně zaměřil na státní zdravotnická zařízení (nemocnice, polikliniky, ...) - tedy na státní zdravotnictví, protože to je něco, co je velmi aktuální a navíc to celkem dost rozděluje naši společnost. Jak asi tušíte, já jsem pro privatizaci zdravotnictví. Nebudu sem psát ekonomické rozbory, čísla z hospodaření těch či oněch subjektů, to již učinili a činí jiní, jen svůj názor na tuto problematiku.

Ať si kdo chce říká co chce, já si myslím, že zdraví je kapitál. Dokonce nesmírně velký a důležitý kapitál. Kdo je zdravý, má přeci oproti tomu nemocnému obrovskou výhodu, může dělat spoustu věcí, co nemocný nemůže, mnohdy má více pracovních možností apod. Z tohoto pohledu považuji zdraví za kapitál naprosto jednoznačně. Pohled druhý je, jestli se zdravím můžeme zacházet jako s kapitálem, tj. ve smyslu, že „kdo má peníze, může si zdraví koupit nebo „opravit“ a kdo nemá, má holt smůlu“. Můj pohled je takový, že ve svobodném demokratickém státě by mělo zdravotnictví fungovat tak, aby nikdo nezemřel na ulici (ať už z důvodu nemoci, úrazu, hlady, ...) - tzv. „základní státní zdravotní péče“, která by měla být hrazena ze „základního zdravotního pojištění“, které odvádíme státu ze svých platů; ovšem toto „základní zdravotní pojištění“ by oproti tomu současnému bylo nesrovnatelně nižší a ideálně tzv. „rovné“, tj. žádná procenta ze mzdy. Na druhou stranu je potřeba, aby si každý občan byl vědom své vlastní zodpovědnosti za své zdraví. Není možné, aby se stát staral o všechno. Jsem pro to, aby existoval systém skutečně privátních pojišťoven, které nebudou omezeny ani počtem, ani nabídkou služeb a budou fungovat na trhu klasicky dle zákona nabídky a poptávky. Samozřejmě, že zákon musí stanovit formu té výše uvedené „základní státní zdravotní péče“ apod. a to pojišťovny musí akceptovat. Každý pojištěnec si může vybrat pojišťovnu a zároveň i služby, které od ní chce. Od toho se pak bude odvíjet, kolik bude měsíčně pojišťovně platit a samozřejmě, na jaké zdravotnické služby má v případě potřeby nárok, resp. kolik si za ně bude/nebude platit apod. Prostě když budu aktivní sportovec provozující nebezpečné sporty, vyplatí se mi platit vyšší pojistné s tím, že pokud se mi něco přihodí, vím, že nebudu mít problém si zdravotní péči zaplatit. Naopak pokud jsem člověk, který příliš aktivní život např. ve smyslu sportu nežije, je zbytečné, abych si platil vysoké pojistné. Samozřejmě pokud se rozhodnu, že nechci žádné zdravotní pojištění, tak žádné mít nemusím. Ovšem případnou zdravotní péči si pak hradím sám. To je ta zodpovědnost každého občana - rozhodnout se sám, svobodně a zodpovědně, co je pro mě nejvhodnější. Samozřejmě že vždy budou výjimky - lidé těžce od dětství postiženi, lidé těžce postiženi po autonehodách apod. - s tím by systém samořejmě počítal a o takovéto lidi by se stát/společnost postarala v rámci té „základní státní zdravotní péče“.

Už z toho, co jsem napsal výše je jasné, že si myslím, že veškerá zdravotnická zařízení by měla být privátní - jejich poskytovaná péče, tj. jejich „nabídka služeb“, by v podstatě měla být omezena jen zákonem danou „základní státní zdravotní péčí“ - tu by zařízení typu nemocnic, poliklinik apod. musela na základě podmínek stanovených zákonem poskytovat povinně. Zákon by stanovoval, která zdravotnická zařízení tuto péči musí poskytovat, v jaké formě a v jakém rozsahu (tj. která lékařská oddělení musí v daných zdravotnických zařízeních fungovat apod.). Poskytování této „základní státní zdravotní péče“ by daným zdravotnickým zařízením hradil stát a to ze „základního zdravotního pojištění“ a dle podmínek daných zákonem. Je celkem zbytečné psát, že by na to všechno stačil zákon jeden. Zbytek by vycházel - a už slyším ten křik mnohých z vás - ze zákona nabídky a poptávky.

Suma sumárum, jak by to tedy podle mě mělo být: každý má nárok na základní zdravotní péči („základní státní zdravotní péče“) placenou ze "základního zdravotního pojištění" (viz výše), která zajišťuje, že o vás bude postaráno v případě, že váš život bude ohrožen či v případě hrozby těžkých zdravotních následků v důsledku prodlevy v lékařském ošetření, na druhou stranu každý má zodpovědnost sám za sebe a zdravotní péči „nad záchranu života“ si hradí nejčastěji prostřednictvím svobodně a dobrovolně zvolené formy pojištění sám. Zdravotnická zařízení  jsou privátní, fungují na základě nabídky a poptávky a jsou omezena jen zákonem danou povinností vykonávat „základní státní zdravotní péči“.

Přeji hezký den a nevzdávejte se!

Pavel Dostál

 

Autor je členem Plzeňského krajského sdružení Strany svobodných občanů (Svobodní) a členem ReVu Strany svobodných občanů (Svobodní)

Autor: Pavel Dostál | středa 29.2.2012 10:43 | karma článku: 8,54 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Pavel Dostál

Nevědomostí k nesvobodě

Na popud kamarádky jsem se rozhodl napsat malé zamyšlení k výsledku letošních krajských a senátních voleb.

15.10.2012 v 15:57 | Karma: 21,63 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Politika

Pavel Dostál

Co je sprostší slovo, h*vno nebo dotace?!

Diskuse u jednoho mého vyjádření na facebooku mě inspirovala k napsání této krátké úvahy na téma: co je sprostší slovo, h*vno (= *ovno = ho*no = hov*o = hovn*) nebo dotace? Odpověď je dle mého názoru naprosto jednoznačná: sprostší slovo je dotace! Těm, kterým to není ihned zřejmé, se to níže pokusím ve zkratce vysvětlit.

24.9.2012 v 16:06 | Karma: 18,41 | Přečteno: 793x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Dostál

Korupce, dotace, regulace a jiná sprostá slova

Tak jsem se dnes dočetl, že „návrh nové protikorupční strategie dostane vláda v listopadu“. Prohlásila to prý v televizi Karolína Peake. To mě donutilo zamyslet se nad tím, cože to vlastně byla/je ta „stará protikorupční strategie vlády“?!

27.8.2012 v 16:34 | Karma: 25,41 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Politika

Pavel Dostál

Zvyšování daní aneb ekonomická sebevražda

Premiér Petr Nečas prohlásil, že jeho vláda od zvýšení daní neustoupí. Nebudu tady dlouhosáhle rozebírat, proč je z ekonomického hlediska zvyšování daní absolutní hloupost, to jistě učinili již nespočetněkrát jiní a mnozí s ekonomickým vzděláním. Já jen uvedu tři odkazy a to na dva články ekonoma Petra Macha „Ekonom varuje před tlakem na další zadlužování a před loutkovými ministry“ a „Keynesiánec Nečas“ a jeden na tzv. „Lafferovu křivku“, která zcela jednoznačně ukazuje, že při rostoucí míře zdanění roste výběr daní stále pomaleji, až začne klesat; to je případ současného stavu v ČR.

22.8.2012 v 11:05 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1654x | Diskuse| Politika

Pavel Dostál

Netaje a netaje aneb globální neoteplování

Tak jsem si přečetl článek, že prý led kolem Antarktidy netaje. Tání šelfového ledu kolem Antarktidy předpovídaly původní modely klimatologů, které byly jedním z důvodů vzniku šílenství s názvem „globální oteplování“.

28.6.2012 v 16:51 | Karma: 25,00 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1336x
Pracuji v oblasti jaderné energetiky. Politickým a společenským smýšlením jsem liberál. Pochopil jsem, že přestože si s námi život dokáže občas škaredě pohrát, nejdůležitější je nevzdávat se a - i když je to občas hrozně těžké - snažit se být stále optimistou.

Seznam rubrik