Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

22. 8. 2012 21:56
ona samozřejmě ta ekonomika je složitější

A neplatí v ní jen ta „Lafferova křivka,Ale hlavně, a toho jsou si ti praví ekonomové vědomi, že mnohá ekonomická  opatření  mají  jak krátkodobé, tak střednědobé, i dlouhodobé efekty. 

Neboli, Kalouskovo zvýšení DPH rozhodně mělo přinést zvýšený výběr daní. To že je nepřineslo, není důkazem ani tak Lafferovy křivky, ale spíš toho že hospodářská krize se stále prohlubuje a připojuje se krize politická (toto Lafferovo pravidlo neuvažuje) , Není vyloučeno, že kdyby Kalousek to DPH nezvýšil, tak se právě vlivem té krize vybralo ještě méně.

Jenže, střednědobě, v horizontu několika let to zvýšení DPH přinese nepochybně velké ekonomické problémy a tu krizi patrně prodlouží.Ale to už Kalouska a Nečase trápit nemusí, jejich zodpovědnost končí příštími  volbami

0 0
možnosti
RK

romualda

22. 8. 2012 19:08
Jen mi vrtá hlavou,

0 0
možnosti
RK

romualda

22. 8. 2012 19:09
Re: Jen mi vrtá hlavou,

proč před volbami tvrdili úplný opak. Že by čistě jen "Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají? Tak nebylo to od nich poprvé.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 8. 2012 16:07
No

1.  L a f f e r o v a   k ř i v k a   n i c   n e u k a z u j e    j  e  d  n  o  z  n  a  č  n  ě.  Jak je zřejmé již z faktu, že na ose nezávisle proměnných není měřítko. Tato křivka pouze znázorňuje tezi pana Laffera, že od jisté relativní výše zdanění přestávají růst daňové výnosy a posléze že mají dokonce tendenci klesat.   Hodnotu "jisté relativní výše", od které má derivace záporné znaménko nikdo (ani geniální ekonom Mach) pro žádný druh daně nezná.  Takže kdokoliv může kdykoliv u jakékoliv daně tvrdit, že bylo kritické meze dosaženo. A má zhruba stejnou pravdu, jako jeho odpůrce.   Snad jen při 100% zdanění se nikdo neodváží odporovat tvrzení, že mez byla překročena.

2.  Pan Mach není ani tak ekonom, jako politik a agitátor.

0 0
možnosti
M

MJFA

22. 8. 2012 13:50
Chyba od počátku.

Není to sebevražda, ale vražda. Kalousek svými rozhodnutími vraždí naši budoucnost. Místo aby vytvářeli podmínky k práci a prosperitě, stojí za bukem jako lapka s bambitkou a řvou: "Naval prachy"

1 0
možnosti
VH

Stará kára

22. 8. 2012 16:07
Re: Chyba od počátku.

Jak by měli vytvářet podmínky "k práci a prosperitě"?

0 0
možnosti
G

Gašpo_3

22. 8. 2012 12:15
Blogom smerujete k nejakému vysvetleniu

ku ktorému nakoniec ----- nedospejete.:-P

Alebo je podľa Vás vysvetlenie to, že sa na ministerstve Kalouska boja?

Ja Vám pomožem. Principiálne je to veľmi jednoduché. Politici nemožu siahnuť na korupciu, pretože na tej celá politická scéna stojí. Nemožu začať škrtiť peňazovody kmotrom, pretože partaje by bez sponzorov vyschli. A už nie je kde škrtať, takže zostáva zvyšovanie daní. Nečas sa už "vyjadril" že aj deficit stúpne, pretože ak občania odmietajú utrácet, musí za nich začať utrácet štát.

Tj. "Občane spoříš? Nemáš peníze? A nechceš si brát další úvěry? Tak my si ten úvěr vezmem za Tebe a napíšeme Ti jej na účet !"

Celé to je v záujme udržania prísunu peňazí kmotrom cez verejné zakázky, aby z toho mohol "ukápnout" desiatok do partajnej pokladnice. Voľby sa blížia a kampaň niečo stojí. Že je to sebevražda? Politik dovidí maximálne do konca volebného obdobia.

1 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

22. 8. 2012 13:27
Re: Blogom smerujete k nejakému vysvetleniu

Souhlas, politik bez vize a idejí. Tenhle keynesiánský setrvačník nelze jen tak "opravit" nebo dokonce zastavit. Je třeba s ním nekompromisně skoncovat a zamést ho na smětiště dějin. A dovolím si poznamenat, že dnes snad už málokdo pochybuje o tom, že existují struktury, které si totální kolaps světové ekonomiky přejí a dělají, co mohou, aby mohli přijít se svým "převratným", ještě více kolektivistickým řešením. Neokeynesiánství a tzv. neoliberalismus, socialismus, pravice, levice, zkrátka kolektivistické mýty a bláboly versus zdravý rozum individualismu. To je podstata dění, která se právě odehrává. A, bohužel, morálka kolektivismu zatím vede na body.

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

22. 8. 2012 12:10
DPH je spravedlivou daní, před kterou

nelze uniknout do daňových rájů. Ideální by bylo zvednout DPH na 25 % u všeho a zrušit všechny ostatní daně kromě spotřební. K čemu je nám daň z příjmu, když ji všichni obchází jak mohou? Dědická daň anebo daň z převodu či jen pouhá daň z nemovitostí jsou nesmyslné. Proč by měl stát parazitovat na faktu, že táta umřel a chalupu bude vlastnit syn. Proč by měl majitel nemovitosti platit daň, když jich při stavbě anebo nákupu zaplatil spoustu. V zemi, kde většinu prosperujících firem vlastní cizinci, je DPH hlavní daní, která plní státní kasu.

0 0
možnosti
B

batoh

22. 8. 2012 12:17
Re: DPH je spravedlivou daní, před kterou

DPH není tak úplně spravedlivá, pokud nezavřete hranice. Jinak se dostávají do výhody obyvatelé pohraničí:-)

0 0
možnosti
MK

al325

22. 8. 2012 11:44
Ujasnit, co vlastně vláda chce (cíl)

a jakým způsobem toho dosáhnout - toť asi hlavní pointa, která se mnohým politikům vytratila v zápalu boje z myslí. Položme si jednoduchou otázku a pokusme se odhadnout její správnou odpověď:

Otázka: Zvýší se množství peněz ve státní kase zvýšením daní x?

Odpověď: Ano i ne. Má to své hranice. Nepřiměřené zvýšení daní může způsobit to, že bude kasa nejen prázdná, ale že mohou zaniknout pracovní aktivity, načež se zvedne nezaměstnanost. U daní prostě neplatí jednoduchá matematika, což ví asi děcko školou povinné. Pokud se vám tahle myšlenka zdá rozumná, přepošlete ji prosím svým poslancům či senátorům.

0 0
možnosti
PS

Worff

22. 8. 2012 11:23
Domnívám se,

že došly peníze nejen všude, ale už i pro na státní rozpočet přisáté mafiánské struktury, které se tam léta drží a za "legálního" odvodu mnoha miliard určují, kdo zrovna v této republice bude "vládnout" A tak Nečas s Kalouskem nutně musí prosazovat další a další opatření, kterým by naplnili státní kasu, aby získané peníze mohli obratem přeposlat jako výpalné mafiánům. Dokud se někde penízky objeví, po tu dobu budou Nečas s Kalouskem u "válu". Proto "do krve" prosazují i opatření, která s rozumnou fiskální politikou státu nemají v normálních ekonomikách logiku ani místo.

1 0
možnosti
RV

chanchez

22. 8. 2012 11:21
první věta

Stačilo mi přečíst si první větu v které si autor plete DPH a spotřební daň a hned bylo jasný, že tohle ani nemá smysl číst.

2 0
možnosti
PS

Worff

22. 8. 2012 11:24
Re: první věta

Ale tato vláda právě zvyšuje i spotřební daň - na víno.

1 0
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1336x
Pracuji v oblasti jaderné energetiky. Politickým a společenským smýšlením jsem liberál. Pochopil jsem, že přestože si s námi život dokáže občas škaredě pohrát, nejdůležitější je nevzdávat se a - i když je to občas hrozně těžké - snažit se být stále optimistou.

Seznam rubrik