Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zasloužený Sobotkův konec

B. Sobotka převzal sociální demokracii počátkem června roku 2010, kdy tato strana byla nejsilnější politickou stranou v zemi.

A to nejen ve sněmovně, ale také v senátu, v krajích a od podzimu 2010 (tehdy ještě ČSSD žila z výsledků mé práce) i na úrovni komunální politiky. Dokázal ČSSD  během sedmi a půl roku přivést na úroveň politické hvězdné pěchoty. Nebyl lídrem. Ale nebyl bohužel ani člověkem, který by vedle sebe snesl silnější osobnosti. Jediná silnější osobnost, která se vedle něj vyskytovala v posledních letech jeho působení v čele sociální demokracie, byl M. Chovanec, se kterým společně a nerozdílně zničili pozici sociální demokracie v české politice. Jejich vztah nebyl politickým přátelstvím, byla to komplicita podpořená úzkou  spoluprací jejich řídících důstojníků, kterými byli Pokorný a Růžička a spol. z Bison & Rose. V posledních dvou letech řídili politiku ČSSD tito kmotři a někteří další a podílela se na tom také celá řada ochotných pomocníků. Ti nechali Sobotku po roce 2013 prohrávat bez mrknutí oka jedny volby za druhými, až se strana dostala k 7% volebního výsledku. Přijde jistě doba, abych mohl hovořit zcela otevřeně  o temných zákulisních metodách Sobotky a jeho nejbližších. 

 

Na Babiše nestačil

Mentální Sobotkovou nevýhodou č. 1 je, že je introvertní. Nemá přirozenou potřebu přicházet do médií a sdělovat veřejnosti  své názory. A A. Babiš, do jisté míry i M. Zeman, využili této Sobotkovy mediální neschopnosti udržovat strategickou iniciativu, která by se očekávala od vůdce nejsilnější politické  strany v zemi a čtyři roky také premiéra, a zcela zaplnili mediální prostor. A. Babiš byl ve všech parametrech silnějším lídrem než B. Sobotka. Babiš má  za sebou zejména  silný životní příběh. B. Sobotka se naučil především  intrikám v rámci organizace  mladých sociálních demokratů a dovedl tuto svou schopnost k dokonalosti, což pomohlo zničit politickou stranu, kterou sedm let vedl.

 

Paradoxy působení ve vládě

Sobotka vedl velmi úspěšnou vládu, která přivedla zemi k hospodářskému růstu a k obnovení růstu životní úrovně občanů ve všech vrstvách. Je příkladem jeho kolosální politické a mediální neschopnosti, že tyto zjevné úspěchy vlády nedokázal lépe prodat. Vybral si k tomu pomocníky, kteří byli, coby ministři, ještě  horšími komunikátory nežli on: Marksová – Tominová a Valachová.

 

Programová rigidita ČSSD

Za sedm let řízení ČSSD Sobotkou  se tato strana neposunula k žádným novým programovým tématům, kterými by oslovila buď dosavadní voličský elektorát anebo se pokusila získat nové voličské skupiny a vrstvy občanů. Sobotkovo vedení se stalo synonymem stagnace programové a morálního rozkladu (uplatňoval princip presumpce viny jen výběrově, své přátele šetřil). O strategii strany se v době jeho působení v jejím čele, nedá vůbec hovořit. Nebylo zřejmé, kam strana vůbec směřuje a jaké má dlouhodobé cíle.

 

Neplnění volebních slibů

Sobotka si nedělal těžkou hlavu s plněním některých velmi významných, ba rozhodujících předvolebních slibů. Před sněmovními volbami v roce 2013 vzbudil velká očekávání tím, že dojde k zásadní revizi církevních restitucí. Tento programový závazek nicméně  opustil ihned po volbách a nevrátil se k němu ani alespoň dílčím způsobem, když hejtman Zimola přišel před dvěma lety s návrhem jihočeského zastupitelstva na zdanění finančních náhrad plynoucích z církevních restitucí.

 

Dobrá služba straně

Svou přítomností ve sněmovně Sobotka zatěžuje sociální demokracii. Je před ním stále otevřená kauza OKD, která se stane ve sněmovní vyšetřovací komisi, jistě vítanou šancí pro politické odpůrce ČSSD ukazovat tuto stranu jako zcela zkorumpovanou a prohnilou.  Pokud by zůstal ve sněmovně, Sobotka by v tom příštím roce a půl až dvou letech byl nucen čelit mnoha útokům a ČSSD by byla předmětem zpravodajství ze sněmovny jen v souvislosti s kauzou OKD. To by samozřejmě bylo zcela politicky zničující. Stejně nemožné pro nové vedení ČSSD by bylo, aby Sobotka seděl dál ve sněmovně a dále ovlivňoval členy poslaneckého klubu, kteří z 80% jsou právě  jemu zavázáni za své umístění na čelná  místa volebních kandidátek a potřebují nějaký čas, aby se jim sobotkovský duch vykouřil z hlavy. To se nestane, pokud Sobotka dál bude sedět ve sněmovně. V dané situaci je tedy Sobotkův odchod ze sněmovny tím nejlepším, co mohl ještě pro stranu  udělat.

V českých politických dějinách by se těžko hledal příklad demokratického politika, který by na začátku svého působení ve vrcholné politické funkci měl všechny předpoklady pro to být silným politickým lídrem a svou politickou stranu udržet na výsluní a jenž  svou politickou formaci dovedl na sám  pokraj záhuby....

 

Jiří Paroubek

Autor: Jiří Paroubek | pátek 23.3.2018 11:49 | karma článku: 41,07 | přečteno: 5731x
  • Další články autora

Jiří Paroubek

Soumrak éry válečných štváčů...

Slovenská a česká pravice vkládaly velkou naději ve vítězství Ivana Korčoka ve II. kole prezidentské volby na Slovensku. Exponenti slovenské, ani české pravice teď nedokážou zakrýt zklamání, které v nich vzbudily výsledky voleb.

8.4.2024 v 15:47 | Karma: 34,21 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Formuje se koalice ochotných pod vedením francouzského prezidenta...

..., která zasáhne do bojů proti Rusku na Ukrajině? Ukrajině docházejí vojáci. Už před půl rokem se dožadoval bývalý šéf ukrajinské armády, Zalužnyj, odvodu půl milionu ukrajinských mužů.

3.4.2024 v 15:15 | Karma: 15,70 | Přečteno: 418x | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma: 29,92 | Přečteno: 741x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Zdroje chudoby republiky a českých občanů

Dlouhodobě hovořím a píšu ve svých článcích o tom, že za poslední dva roky (2022 a 2023) v souhrnu klesla reálná mzda občanů střízlivě o zhruba 20 až 25%.

20.3.2024 v 10:41 | Karma: 28,34 | Přečteno: 689x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma: 35,67 | Přečteno: 1481x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

„Jako druhá světová.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 839
  • Celková karma 27,65
  • Průměrná čtenost 1915x
Autor se narodil 21. srpna 1952 v Olomouci. Je ženatý, má syna a dceru. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou. V letech 1998 až 2004 byl náměstkem pražského primátora pro oblast finanční politiky, 2004 až 2005 ministrem pro místní rozvoj. V letech 2005 až 2006 pak předsedou vlády České republiky. Je předsedou Společnosti Willyho Brandta a Bruna Kreiskeho a předsedou redakční rady portálu Vaše věc (www.vasevec.cz). Na sklonku roku 2011 založil politickou stranu Národní socialisté. Na podzim 2018 kandiduje do Senátu jako nezávislý kandidát s podporou ČSSD.

Seznam rubrik